Unge tamilere gør op med kastesystemet

Tanken om kastesystemet udspringer oprindeligt af hinduismen, men systemet er blandt mange af de unge hinduer i Nyborg et af de mere upopulære elementer ved religionen. Billedet her er fra fejringen af den hindustiske fest Navratri. Foto: Nils Svalebøg

Unge tamilere gør op med kastesystemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange unge tamilere er imod kulturen med at fokusere på kaster i Danmark. Men kastesystemet bliver brugt herhjemme, og ifølge en sociolog forsvinder det ikke lige foreløbig.

Nyborg: Det var sikkert praktisk, dengang det blev opfundet, men det kan ikke bruges i Danmark i dag. Sådan kan man sammenfatte holdningen blandt seks unge mennesker fra det tamilske miljø i Nyborg, som Fyens Stiftstidende har spurgt om kastesystemet.

- Jeg synes, at det er latterligt. Men jeg ved, at der er mange, der stadigvæk går op i det hos forældregenerationen. De bruger det, når deres børn skal giftes, for at finde ud af om begge er fra samme kaste, og jeg forstår det simpelthen ikke, lyder det fra 20-årige Ovia Uthayakumaran.

Alle avisens kilder bekræfter, at det især er i forhold til ægteskab, at kasterne betyder noget. Hvis man vil gifte sig, gør man klogt i at finde en fra sin egen kaste.

Kastesystemet
Kastesystemet er en hierarkisk, social inddeling af samfundsklasser ("kaster"). Hvert enkelt individ bliver født ind i en kaste, som vedkommende er bundet til at blive i. Systemet refererer blandt andet tilbage til, hvilken slags erhverv ens slægt har haft.Kasterne forbindes især med traditionelle indiske samfund. Siden 1950 har kastesystemet officielt været afskaffet i Indien, men det bruges ifølge mange kilder fortsat.

De fleste tamilere er hinduer, og inden for hinduismen betragtes kasterne som guddommeligt bestemte. Man kobler genfødslen, som er en vigtig del af hinduismen, sammen med kasterne. Det antages, at man har gjort sig fortjent til sin kaste i sit forrige liv.

Tabubelagt emne

Men selv om de unge tamilere er enige om, at kaster er skidt, fordi de gør det så svært at bryde den sociale arv, så er det ikke nødvendigvis en diskussion, der bliver taget i det tamilske miljø.

- Det er meget tabubelagt blandt tamilere. Det er ikke noget, men taler åbent om, forklarer 18-årige Arani Nagaratanam.

Som flere andre unge, har hun svært ved at forestille sig, at systemet forsvinder foreløbig:

- I forhold til vores generation, tror jeg ikke, at det vil ændre sig, men måske i forhold til næste. Indtil videre betyder det meget, fordi mange af vores forældre er vokset op med det, siger Arani Nagaratanam.

Kilderne giver også udtryk for, at man ikke bare kan forkaste kasterne. Nok kan man modsætte sig, men alle de unge kender tamilere, der har fået en svær tilværelse, fordi de giftede sig med en fra en anden kaste.

- Kasterne lever deres eget liv

Og det kan nok ikke være anderledes lige nu. Det vurderer i hvert fald sociologen Sangary Rajathurai, der selv er tamiler:

- Mange tamilere er veluddannede, og det rykker ved noget. Men kasterne lever deres eget liv. Det er et skridt på vejen, at det ikke betyder så meget for denne her unge generation i hverdagen. I dag kan man godt have en kæreste, der er af en lavkaste, uden at det er et problem. Det bliver først meget vigtigt, når man skal giftes, siger hun og forudser:

- Jeg tror, at højkasterne vil gøre sig umage for at holde fast i kastesystemet og føre det videre. Med tiden vil det nok forsvinde (fra Danmark, red.), men der skal gå flere generationer, vurderer Sangary Rajathurai.

Unge tamilere gør op med kastesystemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce