Unge: - Skræmmende så meget tid vi bruger på mobilen

Clara Korf Davidsen og hendes veninde Mathilde Wildt-Andersen fra 9. klasse på Danehofskolen har begge skrevet dagbog, som kan bruges af kommende generationer. Foto: Michael Nørgaard

Unge: - Skræmmende så meget tid vi bruger på mobilen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elever fra Nyborg har skrevet dagbøger til Nationalmuseet og i den forbindelse sammenlignet med unges dagbøger fra 1992. Teknologien fylder meget i 2017.

Nyborg: "Den 6. september 2017, kl. 06.00 om morgenen, vågnede jeg af mit pisseirriterende vækkeur på min Iphone 5S, men jeg satte den på snooze og faldt hurtigt i søvn igen."

Sådan indleder 15-årige Clara Korf Davidsen fra Nyborg den dagbogstekst, hun har skrevet til Nationalmuseets store projekt "Del din dag". Her opfordres danskerne til at skrive dagbog om, hvad der skete i deres liv onsdag 6. september 2017.

Dagbogsindsamlingen er en gentagelse af en lignende indsamling fra samme dato for 25 år siden, hvor over 51000 danskere sendte deres optegnelser ind til museet, der gerne vil undersøge, hvad der er sket i det kvarte århundrede.

Clara og hendes veninde Mathilde Wildt-Andersen går begge i 9. klasse på Danehofskolen i Nyborg, og det er som skoleopgave, at de har skrevet dagbog. I den forbindelse har de også læst nogle af de dagbøger, der blev skrevet for 25 år siden, og pigerne har bidt mærke i, at visse ting har ændret sig.

- Det var meget anderledes for 25 år siden. For eksempel var det mærkeligt, at man skulle sætte sit vækkeur hver dag, for jeg bruger jo bare min telefon, siger Clara.

- Teknologien fylder bare mere i dag, supplerer Mathilde, der selv skiller sig lidt ud ved "kun" at bruge en-to timer på mobilen om dagen.

Ud fra sin dagbogsoptegnelse anslår Clara, at hun bruger fem timer dagligt på mobilen, og det har faktisk overrasket hende.

- Det er lidt skræmmende at se, hvor meget tid jeg bruger. Jeg tror, det er, fordi man lige tager den op, når man ikke har noget at lave, og så kan to minutter hurtigt blive til to timer, siger den 15-årige pige.

Jeg stod selvfølgelig ikke op, jeg lå bare og småsov, indtil min far startede med at tømme opvaskeren. Man kunne høre hver enkelt ting han tog op. Suk. Så åbnede jeg mine øjne, og kiggede hurtigt på de sociale medier på min mobil - Instagram, Facebook, Snapchat og Messenger.
Clara Korf Davidsen, 15 år.

En vanesag

Begge piger har indtryk af, at de unge i 1992 var mere sociale. De var sammen efter skole, hvilket man i Mathilde og Claras omgangskreds ikke bruger så meget. Og selv når man i dag er sammen, spiller teknologien i dag en hovedrolle.

- Det er meget en vane, at man gør det. I frikvartererne sidder alle og kigger på deres telefoner, og når de andre gør det, kan man lige så godt selv gøre det, siger Clara, der ikke har noget bud på, hvordan man kan løse den situation, som begge piger er enige om ikke er ønskværdig.

- Hvis nu vi bare lagde mobilerne fra os og var sammen, ville vi have det bedre med vennerne, mener Mathilde.

Andre ting i de unges liv har ikke ændret sig væsentligt. Fritidsaktiviteter fyldte meget i de unges hverdag for 25 år siden, og sådan er det stadig. Clara har sin egen hest, som hun rider på to-tre timer dagligt, mens Clara holder meget af at løbe og gåture, hvilket hun gør næsten hver dag.

Om 25 år håber pigerne, at Nationalmuseet efterlyser danskernes dagbøger igen. De vil i hvert gerne se, hvad der til den tid er sket af forandringer.

- Det kunne jo også være os, der skrev igen. Det kunne være sjovt, for så kunne man kigge på sit gamle jeg og se, hvordan hverdagen var i 9. klasse, og hvordan jeg var. Jeg tror, at jeg ville tænke: "Nem hverdag," for jeg har helt sikkert meget mere travlt, og måske børn, og skal bruge tid på madlavning og sådan noget, siger Clara.

Pigerne er enige om, at teknologien ikke kommer til at spille en mindre rolle.

- Jeg tror ikke, det vil ændre sig, siger Clara.

- Jeg er bare glad for, at vi nåede at vokse op i en verden, hvor vi kunne være sammen uden mobiler, tilføjer Mathilde, hvis dagbog vidner om, at ikke alt har ændret sig på de 25 år.

6. september skulle hun være sammen med tre veninder efter skole:

"På vejen hjem stoppede vi og købte et franskbrød med hjem til eftermiddagshyggen. Vi snakkede, spiste franskbrød og hyggede hjemme hos hende. Klokken blev 17 og jeg cyklede hjem, så jeg kunne spise aftensmad med mine forældre." 

Unge: - Skræmmende så meget tid vi bruger på mobilen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce