Udsigt til fred på fjorden

Roerne har lov til at bruge Holckenhavn Fjord til træning, men det skal ske på en måde, der tager hensyn til fuglelivet. Foto: Peter Leth-Larsen.

Udsigt til fred på fjorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med Nyborg Kommune som mægler har ornitologer og konkurrenceroere lavet en aftale, der skal beskytte det rige fugleliv på Holckenhavn Fjord. Roerne kan fortsætte roningen i begrænset omfang.

Nyborg: Der er udsigt til fred på fjorden i den kommende sommer.

Den idylliske Holckenhavn Fjord lige syd for Nyborg har ellers de senere år været kampplads mellem fuglevenner på den ene side og konkurrenceroere på den anden. Roerne har indimellem brugt fjordens rolige vand til træning, og det har flere gange ført til protester fra fuglevennerne, der er utilfredse med, at de hurtige robåde forstyrrer det rige fugleliv på fjorden.

Men nu har Nyborg Kommune været fredsmægler, og det har resulteret i en skriftlig aftale mellem Nyborg Roklub, lodsejere og beboere omkring Holckenhavn Fjord og Dansk Ornitologisk Forening. Aftalen betyder, at roerne også den kommende sæson kan bruge fjorden til træning i konkurrencebåde, men kun i et begrænset tidsrum.

Ornitologerne og naboerne har tidligere klaget over roernes brug af fjorden, mens kommunen har slået fast, at den for det første ikke har nogen myndighed over, hvad der foregår på vandet, og for det andet at hverken kommunen eller Kystdirektoratet har kunnet finde nogen bestemmelser, der forbyder robåde på Holckenhavn Fjord.

Sådan er reglerne
Vandet på Holckenhavn Fjord er søterritorium og hører ikke under kommunens myndighed, men under Kystdirektoratet.Der er ikke nogen specielle regler for sejlads på Holckenhavn Fjord.

Det vil sige at reglerne er de samme som ude på havet: Der er forbud mod sejlads med planende fartøjer som speedbåde og vandscootere, der skal 300 meter fra kysten før de må give gas - og det kan selvfølgelig ikke lade sig gøre på den smalle fjord.

Landskabet rundt om Holckenhavn Fjord er fredet, men fredningen omfatter altså ikke aktiviteter på vandet.

Kilde: Bl.a. Nyborg Kommune, Teknik og Miljøafdelingen

Fuglene skånes

Med den nye aftale er parterne enige om at minimere generne for fjordens fugleliv - især i yngletiden og rasteperioder. Derfor må roerne ikke bruge Holckenhavn Fjord før midt i juli og kun frem til den 31. august, højst fire dage om ugen og helst ikke to dage efter hinanden. Roklubben må kun bruge Holckenhavn Fjord, når vejret gør det umuligt at bruge Nyborg Fjord - og der må kun ros i tidsrummet mellem klokken otte om morgenen og 20 om aftenen.

Aftalen slår desuden fast, at roerne skal tage den første tur i et mageliget tempo, inden de går i gang med selve træningen. På den måde kan fuglene nå at søge mod bredden uden at gå på vingerne. Sejladsen skal foregå midt ude på fjorden og i den østlige ende af den smalle fjord - fra dæmningen til området øst for den skovbeklædte Stenø.

Nyborgs grønne råd anbefalede sidste år roklubben at lade være med at bruge Holckenhavn Fjord som træningsbane for at skåne fuglelivet. Men den anbefaling fulgte politikerne i Teknik- og Miljøudvalget ikke. De ville forsøge sig med diplomati, og det er altså lykkes at få parterne til at blive enige om en aftale, der tilgodeser både fugle og roere.

Høje bølger

Roernes idé med at bruge Holckenhavn Fjord til træning er altså at slippe for bølgerne, der indimellem kan være ganske høje i Nyborg Fjord.

Til gengæld kom roerne ud i høj sø i overført betydning, da de fik en masse kritik af deres brug af Holckenhavn Fjord blandt andet via Facebook-siden "Stop trænings-roning på Holckenhavn Fjord".

Kritikken blev en overgang så skinger, at den daværende formand for Nyborg Roklub, Peter Jordhøj beklagede sig over den "shitstorm", roerne blev udsat for.

Udsigt til fred på fjorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce