Onsdag inviterede Udvikling Ullerslev til borgermøde i byens kulturhal. Det handlede om muligheden for at lave til- og afkørsel. Borgerne håber, politikerne maner til besindighed.

Byrådet i Ullerslev havde muligheden i 1972. Dengang var der bred enighed om at sige nej. Men nu er der måske alligevel håb for en motorvejsafkørsel. Det mener i hvert fald Udvikling Ullerslev, der har sendt en ansøgning til Erhvervs- og Udviklingsudvalget for at få undersøgt, om det kan lade sig gøre. Især to områder skal undersøges nærmere: Hvordan jordforholdene er ved Skellerup/Ullerslev, hvor en eventuel til- og afkørsel skulle ligge, og om en sådan løsning overhovedet vil kunne skabe væsentlig værdi.

De spørgsmål har Udvikling Ullerslev sat sig i spidsen for at få svar på. Det arbejde startede ved et borgermøde i starten af sidste år. Onsdag aften var både borgere, politikere og andre interessenter mødt frem i Ullerslev Kulturcenter for at diskutere emnet. Mødet blev indledt med et spørgsmål til salen om, hvor mange der var positivt stemte over for en afkørsel. Alle så ud til at række hånden i vejret.

- Sidste chance, vi har

Siden fulgte taler af Udvikling Ullerslevs formand, Rune Christensen, byrådsmedlemmerne Peter Wagner Mollerup (V) og Erik Rosengaard (V), Kasper Olesen (S) fra Kerteminde Kommunes byråd samt Michael Gertz, erhvervsdrivende og bosat i Ullerslev.

Sidstnævnte bemærkede sig også ved flere gange at blande sig i debatten. Michael Gertz er blandt de største fortalere for at få etableret motorvejsafkørsel 5540, som den efter planen skal hedde.

- Jeg mener, at det her er den sidste chance, vi har. Nu hvor der kommer et tredje spor på motorvejen. Hvis vi ikke får den nu, så får vi den aldrig. Stilstand er tilbagegang, og hvis vi skal udvikle denne her by, så er motorvejsafkørslen altafgørende, sagde han.

- Hvis du er erhvervsdrivende her (i Ullerslev, red.), så kan du ikke engang få et kreditforeningslån, fordi det ligger mere end fem kilometer fra en motorvej. Det giver ikke mening. Vi skal ikke være Udkantsdanmark, når vi ligger så centralt. Så vi skal kæmpe for det her, ellers har vi ikke nogen by. Ellers drukner vi i Nyborg, fortsatte han.

Ikke i nærmeste fremtid

Som mødet skred frem, trådte flere politikere frem og manede til besindighed. Blandt dem Erik Rosengaard, der mindede om en aftale, Nyborg Byråd indgik tilbage i februar. Den indebærer, at alle kommuner på Fyn først skal være med til at acceptere trafikale udvidelser af større karakter.

Undtagelsen for det er, hvis det skulle lykkes at finansiere det 100 procent i kommunen. Hvis der er statslige midler involveret i arbejdet, kræver det opbakning udefra.

Det er alt for tidligt at sige, hvor meget en afkørsel vil koste. Udvikling Ullerslev har fået Rambøll til at lave en overfladisk vurdering, og den lyder på mellem 25 og 35 millioner kroner. Vejdirektoratet gav dog i efteråret 2015 udtryk for, at prisen nærmere var omkring 60 millioner kroner.

I første omgang venter Udvikling Ullerslev svar fra kommunen på, om de kan få lov at undersøge det nærmere. Men kommunen venter også selv på svar, forklarede formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Peter Wagner Mollerup:

- Vi har kontaktet Vejdirektoratet og spurgt, om der er noget til hinder for - hvis man måtte beslutte det i kommunen - at vi kan få lavet de her ramper, forklarede han.

En motorvejsafkørsel i Ullerslev kræver altså både økonomisk støtte, men også tid og tålmodighed. At dømme ud fra borgermødet er opbakningen fra borgerne der allerede. Kommende undersøgelser kan vise, om intentionerne kan føres til ende.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Borgerne bakker op om motorvejsafkørsel i Ullerslev

Borgerne bakker op om motorvejsafkørsel i Ullerslev