Trivselstjek af børnehavebørn er en stor succes

For at teste den grovere motorik skal børnene både sparke og kaste. Ella går forrest i kasteopgaven - hun går nemlig til håndbold. Foto: Sophie Lysholt Hansen

Trivselstjek af børnehavebørn er en stor succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et barn udvikler sig enormt i børnehaveårene. Men hvordan ved man, om det hele går, som det skal? Det får forældre i Nyborg Kommune nu vejledning i, efter man for et år siden indførte tjek af kommunens 3,5-årige børn. Og med stor succes, siger ledende sundhedsplejerske Rie Schwartz.

Østfyn: Hvornår skal mit barn kunne klippe i papir? Er det normalt, hun ikke kan gå på trapper, og er han overvægtig, eller er det bare lidt hvalpefedt?

Det er nogle af de spørgsmål, forældre kan stå med, når de har små børn, og indtil for bare et år siden var det ikke muligt at få generel vejledning af sundhedsplejersker, efter barnet var fyldt 8-10 måneder, og til det startede i skole.

Men det er det nu. For knap et år siden indførte Nyborg Kommune nemlig et fast sundhedstjek i kommunens daginstitutioner, når barnet er fylder 3,5 år. Et vigtigt og succesfuldt tiltag, mener ledende sundhedsplejerske i Nyborg Kommune, Rie Schwartz.

- Det er et vigtigt tidspunkt i barnets udvikling, fordi man kan fange nogle udfordringer, inden det bliver problemer, siger hun og fortsætter:

- Og det er en succes, fordi vi får lukket det gab, der er, fra de er 6 måneder, til de starter i skole.

I børnehaven Valhalla har de også haft tjek af deres 3,5 årige, og leder Tina Nielsen er meget begejstret for indsatsen.

- Det er et kæmpe plus - også til personalet, fordi det skærper deres faglighed. Vi får både nye inputs og konkrete råd, men samtidig bekræfter det os i, at vi gør det rigtige.

Godt begyndt - godt på vej
Projektet "Godt begyndt - godt på vej" startede som pilotprojekt kort før sommerferien sidste år og blev permanent fra august 2017.Kommunens daginstitutioner og sundhedsplejersker samarbejder om en undersøgelse af børnene, når de er cirka 3,5 år og vejleder deres forældre.

Børnene inddeles i grupper af fire til seks i de enkelte institutioner, og sundhedsplejersken gennemgår et øvelsesprogram, der for børnene bliver udført i leg. Imens observeres der på børnenes motorik, energiniveau og forståelse. Bagefter tjekkes vægt og højde, og det hele bliver vurderet samlet.

Efter øvelserne indkaldes forældrene til samtale, hvor de på forhånd har udfyldt et spørgeskema om barnets generelle trivsel.

Lidt hvalpefedt

Screeningen foregår på den måde, at en af kommunens sundhedsplejersker gennemgår en række grov- og finmotoriske øvelser med børnene, når de er omkring 3,5 år. Det hele samles op af en samtale med forældrene.

- Samtalen med forældrene skal ikke ses som en kontrol, men en vejledning. Vi kommer med nogle helt andre øjne og ser måske noget, de slet ikke selv var opmærksomme på, siger Rie Schwartz og fortsætter:

- Det er også en måde at komme den stigende overvægt til livs, og det gør man ved at snakke med forældrene. Mange siger, at overvægten bare er lidt hvalpefedt, og det kan også være okay, hvis det er en kort periode. Men vi kan med få justeringer hjælpe til at ændre det, inden det bliver et reelt problem, forklarer hun.

Det bakker Tina Nielsen op om og peger samtidig på, at det ofte virker bedre, når sundhedsplejerskerne påpeger problemstillinger, end når pædagogerne gør det.

- Vi har ofte nævnt nogle af de samme observationer til forældrene i dagligdagen, men jeg tror, sundhedsplejerskerne har en anden autoritet. Hvis vi konstruktivt har sagt, at et barn er lidt for rund om maven, kommer forældrene ofte med en række undskyldninger om, at de har for travlt, eller at det er noget, det render af sig. Men når sundhedsplejerskerne sort på hvidt viser, at barnet er uden for normalkurven, bliver det noget andet, forklarer hun og fortsætter:

- Nogle forældre skal bare lige sparkes i gang. Ofte er man også i tvivl om, om man stiller for høje krav til sit barn. Og det hjælper, når et sundhedsfagligt personale siger: Det gør I ikke.

Trivselstjek af børnehavebørn er en stor succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce