Tøjhusmuseet fik publikumstræffer med udstilling, baseret på Nyborg Slots Tolkien-udstilling

Nyborg: De er lidt stolte for tiden, de ansatte på Nyborg Sot.

For Tøjhusmuseet i København noterer en massiv publikumssucces i 2015 på baggrund af særudstillingen om Tolkien.

Og når museumsfolkene på slotsholmen i Nyborg er stolte over det, skyldes det, at Tøjhusmuseets udstilling i vid udstrækning baserer sig på et materiale, som Nyborg Slot lagde til grund for Tolkien-udstillingen på slottet i vinteren 2013-2014, en udstilling, der også lokalt blev en succes med op mod 8000 besøgende.

Tøjhusmuseet fik i 2015 en fremgang på mere end 50.000 besøgende, en stigning på 70 procent og nåede 125.556 besøgende, oplyser Nationalmuseet i en pressemeddelelse. Tøjhusmuseet er en del af Nationalmuseet.

Tolkien-udstillingen i Nyborg og på tøjhusmuseet havde genstande fra privatsamlingen af effekter og figurer fra filmatiseringen af Tolkiens "Ringens herre," en historie, stærkt inspireret af middelalderens tænkning og virkelighedsopfattelse.

Hvor Nyborg Slot koblede Tolkien-udstillingen til middelalderens virkelighedsopfattelse, var lagde Tøjhusmuseet i sin Tolkien-udstilling mere vægt på, hvad krig var og er.

- Der er slet ingen tvivl om, at Tøjhusmuseet ligesom vi oplevede, at Tolkien-udstillingen tiltrak publikum, som ellers ikke normalt ville komme på museumsbesøg, siger Janus Møller Jensen, afdelingsleder på Nyborg Slot. Han er sikker på, at slottet med Tolkien-udstillingen fik fat i nye grupper af museumsbesøgende og på den måde har kunnet formidle historie til nye grupper.

Tilsvarende siger Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen ifølge pressemeddelelsen, at publikumsfremgangen på Tøjhusmuseet viser, at det lykkedes til at få nye gæster ind på museet. Museumsdirektøren er sikker på, at de besøgende også benyttede lejligheden til at se Tøjhusets andre faste udstillinger såsom udstilling om den fjerne krig i Afghanistan.

For Tøjhusmuseet var Tolkien-udstillingen et forsøg, hvor det altså lykkedes at få nyt publikum i tale. Men det er ikke sikkert, at museet igen går den vej, når det gælder særudstillinger, oplyser Henrik Schilling, der er presseansvarlig på Nationalmuseet.

  • Andreasen_Niels_(2015)_023

    Af:

    Journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion  i Nyborg, tovholder Lokalavisen Nyborg. Tidligere ansat på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende i Odense, inden da journalist på Fyns Amts Avis i Nyborg og Ugeavisen i Odense.