Terrortrussel: Ørbæk Marked må tænke i øget sikkerhed

Ørbæk Marked på en solrig sommerdag tiltrækker tusindevis af gæster. Det er op til arrangørerne at sørge for gæsternes sikkerhed, også når det gælder terrortruslen. Arkivfoto: Mogens Rasmussen

Terrortrussel: Ørbæk Marked må tænke i øget sikkerhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv et hyggeligt marked som det i Ørbæk kan være mål for terror. Det mener Politiets Efterretningstjeneste, og nu bliver Ørbæk stedet for temadag om sikkerhed for arrangementer, der samler tusindevis af gæster.

Ørbæk: Hvert år i den anden weekend i juli valfarter tusindvis til Ørbæk Marked for at hygge sig, få en god oplevelse og måske endda en fest ud af det.

Når op mod 100.000 samles til kræmmermarked, kan det være et potentielt mål for terror. De senere år har politiet skærpet kravene til beredskabsplanerne for det enkelte arrangement. Sådan også i Ørbæk, hvor der dog hidtil ikke har skullet indføres særlige restriktioner, oplyser Mogens Lorenzen fra markedsudvalget.

- Vi har drøftet det med politiet, og her mener man, at vores markedsplads er placeret og indrettet på en måde, der ikke indebærer en forøget risiko, siger Mogens Lorenzen.

Han fortæller, at i Haderslev har krav om terrorsikring betydet, at afslutningen på byens store karneval ikke længere kan afvikles i Kløften, byens festplads. Politiet kræver nemlig visitering af alle, der skal ind på pladsen. Det er praktisk umuligt ved karnevallet, skriver dagbladet Jyske Vestkysten.

- Der er vel alene 5-600 karnevalsdeltagere, og hertil kommer alle forældrene og bedsteforældre, siger Erik Kock fra festivalgruppen til dagbladet.

Projekt omtanke

Sammenslutningen af By- og Markedsfester, som Mogens Lorenzen er Ørbæks repræsentant i, har taget temaet op og sætter nu ind med "Projekt omtanke," et kursus, der skal øge sikkerheden og trygheden på festpladser.

Det første kursus afvikles i Ørbæk Midtpunkt den 3. marts, og det sker i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste. Emner på kurset bliver tryghed og sikkerhed, sikkerhedsniveau, trusselsvurderinger, sikkerhedskultur, beredskabsplan, sikkerhedsplan, overvågning, fysisk sikring, mistænkelig adfærd og forløbet af en terrorhændelse før, under og efter.

- Med Ørbæk Marked er det for os i markedsudvalget vigtigt at have gjort os klart, hvordan vi vil reagere, skulle en hændelse indtræffe. Hvordan vi vil forsøge at gribe ind, hvem der gør hvad på stedet, hvem vi vil kontakte. Det arbejder vi med at få beskrevet i vores beredskabsplan for det kommende marked, siger Mogens Lorenzen.

Åbent for alle

Kurset i Ørbæk er ikke kun for medlemmer af Sammenslutningen af By- og Markedsfester. Alle foreninger, der står for offentlige arrangementer som byfester, kræmmermarkeder, dyrskuer, musikarrangementer, festivaler og idræts- og motionsarrangementer kan deltage.

- Invitationen til kurset er sendt bredt ud. Der deltager repræsentanter for store arrangementer i Hillerød, København og Roskilde, og lokalt har NGIF Koncertudvalg tilmeldt sig. Nu har vi ikke noget broløb, men det er også relevant for store motionsløb, siger Mogens Lorenzen.

Tanken er, at kurset "Projekt omtanke" senere vil blive tilbudt andre steder i landet.

Terrortrussel: Ørbæk Marked må tænke i øget sikkerhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce