Tamilere i Nyborg fodrede Tigrene

Nogle så dem som frihedskæmpere, andre som terrorister. De Tamilske Tigre var i mange år en helt central del af krigen på Sri Lanka. Arkivfoto: Michel Philippot/Polfoto

Tamilere i Nyborg fodrede Tigrene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drømmen om et selvstændigt land for tamilere fik i mange år borgere i Nyborg til at støtte oprørsgruppen De Tamilske Tigre. Også efter gruppen kom på flere landes terrorlister.

Nyborg: I forbindelse med denne artikelserie har avisen talt med en lang række mennesker fra det tamilske miljø i Nyborg. Flere fortæller åbent, at de har betalt penge til De Tamilske Tigre, mens de boede i byen, og at det har været normalt at gøre det. Nogle holdt op undervejs, andre fortsatte helt til 2009, hvor gruppen officielt blev opløst.

I dag er de skeptiske ved at stå frem med navn og fortælle om deres økonomiske støtte til De Tamilske Tigre. Gruppen kom på flere interne lister over terrororganisationer, siden rebet blev strammet om oprørsgrupper verden over efter angrebene mod World Trade Center den 11. september 2001. Eksempelvis kom den på EU's terrorliste i 2006.

- Hvis man har givet penge til dem, så har man jo faktisk støttet terror. Derfor er det noget, man holder internt. Det er ikke noget, man praler med og snakker om i kantinen på jobbet, forklarer Edyson Rajanayagam, der er tamilsk sociolog og blogger om emnet.

Det var især det fælles mål om Tamilsk Eelam - en uafhængig stat for tamilerne på Sri Lanka - der sikrede militærgruppen tilhængere. Over hele verden.

Holdt det for sig selv

Ud over den økonomiske støtte bakkede mange tamilere op om Tigrene ved at deltage i arrangementer, som gruppen stod bag. Også i Danmark. Her blev der sunget nationalistiske sange og spillet militaristisk teater, fortæller Edyson Rajanayagam. For fulde huse. Efter hans opfattelse var det politisk propaganda.

Han undrer sig over, at tamilerne i høj grad holdt støtten til Tigrene og kampen om en selvstændig stat for sig selv. Tamilerne havde måske fået mere støtte til sagen, hvis de havde grebet det anderledes an, mener han:

- Der har ikke været meget ekstern kommunikation i forhold til det omkringliggende samfund. De har været mere optagede af aktiviteter, som kun interesserede tamilere, selv om det måske politisk ville have givet mening at have nogle allierede, siger Edyson Rajanayagam.

I dag er det for sent at støtte den militære kamp. Siden 2009 har De Tamilske Tigre officielt været lukket som gruppe. Nu knytter mange tamilere i stedet deres håb til, at kampen om et selvstændigt land kan vindes ad diplomatiets vej.

Tamilere i Nyborg fodrede Tigrene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce