Tamiler i byrådet: Rameesh sidder først stille, når han er med ved bordet

Rameesh Thirugnanasambanther (tv.) udfører et religiøst ritual under fejringen af den hinduistiske højtid Navratri, der blev holdt i 3F Østfyns lokaler i september. Foto: Nils Svalebøg

Tamiler i byrådet: Rameesh sidder først stille, når han er med ved bordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rameesh Thirugnanasambanther er manden med de mange titler. For han kan ikke lade være at blande sig, næsten uanset hvad det drejer sig om. Men han har måttet kæmpe hårdt for sin indflydelse.

Nyborg: Det er Rameesh Thirugnanasambanther, der laver mad, når der er kulturfest i Nyborgs dansk-tamilske venskabsforening. Ham, der står for de rituelle handlinger ved hindufesten Navratri, og ham, der holder øje med, at de unge mænd ikke drikker alkohol, når alle tamilerne er samlet. Rameesh Thirugnanasambanther er på mange måder i front, hvad angår det tamilske samfund på Østfyn.

Men det er ikke kun over for tamilere, at han fører an. Den 47-årige mand befinder sig bedst med mange opgaver ad gangen, og kan - indrømmer han selv - sjældent afstå fristelsen for at søge indflydelse.

Det er nok derfor, han både er byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Nyborg Kommune, tillidsmand, lærlingeansvarlig og medlem af aktieselskabsbestyrelsen på arbejdspladsen, Kverneland Group Kerteminde, formand for Byklub Kerteminde, observatør i bestyrelsen for Metal Odense, spydspids via Dansk Metal, formand for Danehofskolens Forældreforening og kasserer i Nyborg Motionscenter.

Rameesh
Foto: Michael Nørgaard
Rameesh Thirugnanasambanther har boet i Nyborg, siden han kom til Danmark i 1986. Og han holder sig ikke tilbage i lokalsamfundet. Foto: Michael Nørgaard
Jeg ville hellere spille med end at stå ved linjen og kigge og pille næse og kritisere andre.

Rameesh Thirugnanasambanther.

Husker sine rødder

Alligevel er det lykkedes at finde et tidspunkt, hvor Fyens Stiftstidendes journalist kan komme forbi familiens hus i Nyborg.

Her afslører et skilt på garagen, at ejerne ikke stammer fra nærområdet. "Erlalai" står der med tamilske bogstaver. Det er navnet på den by, Rameesh Thirugnanasambanther voksede op i på Sri Lanka. Skiltet har han lavet som en påmindelse til sig selv.

Han havde aldrig forestillet sig, at han skulle væk derfra som teenager. Slet ikke til en anden verdensdel. Men en borgerkrig ville det anderledes, og som så mange andre unge mænd blev han tvunget vestover.

- Der var ikke nogen fremtid (på Sri Lanka, red.). Hvis jeg var blevet der, havde jeg været begravet længe nu. Det tvivler jeg ikke et sekund på, konstaterer Rameesh Thirugnanasambanther.

Han var kun 16 år gammel, da han drog mod Danmark i 1986. Alene og med et falsk visum. For han havde læst i avisen, at man kunne tage til Danmark og få en uddannelse og en bedre fremtid. Og da hans forældre havde penge, blev han sendt ud af landet på næsten ingen tid, da det først blev besluttet.

Lærte på den hårde måde

- Jeg kom midt om sommeren. Og jeg frøs, og jeg græd. Det benægter jeg ikke, griner Rameesh Thirugnanasambanther.

Til hans held kom han under Svend og Inge Nielsens bevågenhed - og siden deres tag. Ægteparret blev hans plejeforældre, efter at de havde mødtes til en kulturfest gennem Dansk Flygtningehjælp. De forkælede ham og fik ham til føle sig hjemme i Nyborg. Men det holdt hårdt. Måske fordi Rameesh Thirugnanasambanther var den yngste blandt alle de tamilske flygtninge.

Han havde i hvert fald mange udfordringer i hverdagen. Ikke fagligt, for han klarede det fint i skolen. Heller ikke socialt, for han havde mange venner - både danske og tamilske. Det var kulturen. Maden, sproget, klimaet, beklædningen, den anderledes hudfarve.

- Vi vidste jo godt, hvor vi kom hen, og at kulturen var anderledes. Men det krævede alligevel tid at vænne sig til at leve på en helt ny måde, husker Rameesh Thirugnanasambanther.

I sine unge år kæmpede han med at finde sin plads i samfundet. Rameesh Thirugnanasambanther blev måske lidt for dansk, joker han selv. For mens han gik på handelsskolen, festede han meget. Det gav ham så højt et fravær, at han måtte droppe ud.

Da han flyttede hjemmefra, måtte han vende tilbage til plejeforældrene igen efter tre måneder. Han havde ikke kunnet administrere at bo på egen hånd. For usund livsstil og for få penge.

Rameesh
Foto: Michael Nørgaard
Det har ikke altid ligget i kortene, at Rameesh Thirugnanasambanther skulle få den store indflydelse i Nyborg, han har i dag. Foto: Michael Nørgaard

Inspireret af erfaringer

Det disciplinære er han kommet efter siden. I dag har han sort bælte i karate. Og i at have mange bolde i luften.

Hans værnepligt på Haderslev Kaserne hjalp. Her blev han den første tamiler, der slog sine folder. Og han overvejede, om han skulle gøre militærkarriere. Men en oversergent frarådede ham det, fordi han mente, at det ville være psykisk uforsvarligt, når Rameesh Thirugnanasambanther kom fra et krigsramt land.

Ikke desto mindre var opholdet med til at ændre Rameesh Thirugnanasambanther. For da han først fik tillid til sig selv, var det, som om han ikke kunne få nok af at udvide sit repertoire.

Han havde ikke været i jobbet som industritekniker for Kverneland Group Kerteminde længe, før han påtog sig tillidsmandsposten. Siden har han ikke sagt nej til indflydelse, når muligheden har budt sig. Og han tager alle de kurser og uddannelser, han får færten af.

Det er især konkrete oplevelser, der får Rameesh Thirugnanasambanther til at engagere sig. Han ville være tillidsmand på grund af de dårlige arbejdsvilkår, han tidligere havde arbejdet under, og toiletforholdene på hans børns skole fik ham fik ham til at gå ind i skolebestyrelsen.

Vil spille med

- Det har jeg ikke sagt tydeligt, men inderst inde var det det, der var min dagsorden. For jeg kan huske, at mine børn kom løbende hjem og skulle tisse, fordi de ikke turde bruge toiletterne på skolen. Det var virkelig skræmmende, siger Rameesh Thirugnanasambanther.

Hans politiske vækkelse fik ham til at melde sig ind i den socialdemokratiske gruppe under Dansk Metal, hans fagforening. I 2013 besluttede han at stille op til Nyborg Byråd for partiet. Når man spørger hvorfor, giver han en forklaring, der er dækkende for det meste af hans liv:

- Jeg ville hellere spille med end at stå ved linjen og kigge og pille næse og kritisere andre, siger Rameesh Thirugnanasambanther.

Tamilerne i Nyborg fejrer Navarathiri. Foto: Nils Svalebøg
Ægteparret Vijitha (tv.) og Rameesh Thirugnanasambanther (midtfor) er begge meget aktive i den dansk-tamilske venskabsforening i Nyborg. Foto: Nils Svalebøg

Bruger ikke sin baggrund

Ved det nyligt overståede kommunalvalg blev han valgt ind for anden gang. Med 216 stemmer. Seks færre end forrige gang, men stadig sikkert.

Hans navneskilt i byrådssalen er det, der kræver størst koncentration. Men ophavet har aldrig været noget, han har villet udnytte til sin fordel:

- Jeg kan ikke tænke på den måde. Jeg kunne godt have fokuseret mere på integration og etniske grupper i min valgkamp, men det er bare ikke sådan, jeg er. Jeg tror, at jeg tænker ligesom dig. Måske ville det give mig flere stemmer, men det er ikke mig, siger Rameesh Thirugnanasambanther.

Han har dog lovet sine tamilske venner, at de skal samles om at lave flyers forud for næste kommunalvalg. For at give tamilerne en del af det politiske ejerskab, siger Rameesh Thirugnanasambanther. For han ved godt, at han på mange måder er deres talerør.

Og selv tager han da også sin tamilske baggrund med sig i den måde, han er på. Han mener selv, at det har gjort ham til et bedre menneske, at han både er tamilsk og dansk i sin tankegang.

Se video med Rameesh fra hindufesten Navratri

Dyrker det tamilske

Derfor gør Rameesh Thirugnanasambanther også meget ud af at holde de tamilske traditioner i hævd. Han var omkring 21 år, da han fandt tilbage til sine tamilske rødder, fortæller han. I dag lever han som vegetar på grund af sin kultur og religion, og når der er hindu-højtider i Nyborg, er det ham, der orkestrerer det hele.

I mange år sad han i bestyrelsen i Nyborg Dansk Tamilsk Venskabsforening. Den plads har hans kone, Vijitha Thirugnanasambanther, nu overtaget. Men tamilsk kultur er politikeres private mærkesag. Derfor holder han sig heller ikke tilbage, hvad angår bevarelsen af den:

- Det tamilske må ikke gå tabt, så hvis jeg skal bruge nogle ekstra ressourcer på at vedligeholde det, så må det være sådan, slår Rameesh Thirugnanasambanther fast.

De fleste tamilere i hinduer, og når de samles i den anledning i Nyborg og omegn, er det altid med Rameesh Thirugnanasambanther som en religiøs frontfigur. Her ved højtiden Navratri i september. Foto: Nils Svalebøg

Tamiler i byrådet: Rameesh sidder først stille, når han er med ved bordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.