Succes og krise: 2017 var voldspillets annus horribilis

Daniel Bohr (til højre) var vellidt som instruktør på Nyborg Voldspil, ikke mindst blandt de medvirkende. Alligevel måtte han forlade posten meget mod sin vilje. Arkivfoto: Michael Bager

Succes og krise: 2017 var voldspillets annus horribilis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • 2017 bød på store succeser, men også en af de største kriser i Nyborg Voldspils historie. Både instruktør og formand måtte forlade voldspillet mod deres vilje.
  • Siden måtte sommerforestillingen skiftes ud i et forløb, der bedst kan beskrives som kaotisk.

Nyborg: Nyborg Voldspil er kendt for at levere sang og skuespil af høj kvalitet på scenen. Men 2017 vil i høj grad blive husket for det drama, der udspillede sig i kulissen, og som en kort overgang truede institutionens fortsatte eksistens.

Det begyndte ellers så godt. Med hele 23.252 solgte billetter sikrede sommerforestillingen "Grease" det bedste resultat i hele 21 år. Den daværende formand, Jørgen Dyhrberg, havde svært ved at forklare den store succes. Ud over, at vejret var godt, og at holdet bag forestillingen havde leveret en fremragende indsats.

Så meget desto større var forundringen og forargelsen, da Fyens Stiftstidende i slutningen af august kunne afsløre, at voldspillet havde valgt at opsige samarbejdet med den populære instruktør Daniel Bohr. Forud var gået en lang og meget følelsesladet diskussion i foreningens bestyrelse, hvor formanden var kommet i undertal.

Jesper Bech Madsen blev valgt som ny formand for Nyborg Voldspil oven på et turbulent efterår. Foto: Vibeke Volder
Jesper Bech Madsen blev valgt som ny formand for Nyborg Voldspil oven på et turbulent efterår. Foto: Vibeke Volder

Aftalen

Over for Stiftstidende lagde Jørgen Dyhrberg ikke skjul på, at han havde det rigtig skidt med den situation, der var opstået.

- Det ligger langt fra min normale måde at opføre sig på. Når man har en aftale, så har man en aftale. Folk skal kunne stole på, hvad jeg siger. Men når man sidder i en bestyrelse, må man respektere den beslutninger, der bliver truffet til sidst, fortalte formanden.

Daniel Bohr var tiltrådt som instruktør for voldspillet efter en anden stor krise i foråret 2016, hvor hele instruktørteamet valgte at trække sig efter uoverensstemmelser med bestyrelsen. Denne gang var det dog anderledes, for Daniel Bohr følte på ingen måde, at han var færdig med voldspillet.

Tværtimod fastholdt han, at parterne havde en aftale om at fortsætte samarbejdet og sammenlignede afskeden med et kærlighedsforhold, hvor den ene part slår op. På de sociale medier lod både medlemmer og helt almindelige nyborgensere følelserne få frit spil. En enkelt medvirkende kaldte det ligefrem den dummeste beslutning, Nyborg Voldspil nogensinde har truffet til dato.

Krisemøde

Få dage senere blev medlemmerne hasteindkaldt til stormøde, og her kunne Nyborg Voldspil præsentere ikke én, men to nye instruktører, der skulle stå i spidsen for "Annie Get Your Gun" i 2018. Daniel Bohr instruerede selv samme forestilling på Det Ny Teater i København i efteråret 2017, og han havde derfor længe kæmpet for, at Nyborg Voldspil skiftede repertoire. Men et flertal i bestyrelsen valgte altså at skifte kunstnerisk ledelse i stedet for.

Derfor forekom det næsten tragikomisk, da man blot en uge efter offentliggørelsen af det nye instruktørteam måtte meddele den måbende offentlighed, at man alligevel ikke havde sikret sig rettighederne til "Annie Get Your Gun" og nu måtte indlede jagten på en ny sommerforestilling. I en pressemeddelelse, der blev sendt ud til medlemmerne, kunne man samtidig læse, at Jørgen Dyhrberg ikke længere var formand for foreningen.

Ny formand

Det kom bag på mange, ikke mindst Jørgen Dyhrberg selv, der følte sig gået. På et efterfølgende bestyrelsesmøde lykkedes det ikke at udpege en ny formand. Det gjorde det til gengæld på en ekstraordinær generalforsamling i oktober, hvor Jesper Bech Madsen blev valgt uden modkandidater.

Ud over at betragte sig selv om et 100 procent foreningsmenneske med teater i blodet bliver den nye formand rost for sin stoiske ro og sin evne til at løse konflikter. Egenskaber, som der kan blive god brug for i 2018. I mellemtiden har man også fundet en ny forestilling, "Singin' in the Rain". Optagelsesprøverne finder sted 13. og 14. januar.

Succes og krise: 2017 var voldspillets annus horribilis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce