Storebæltsserie: Jobbet som opvasker på færgen var brutalt

Karin Di Martini i sin gårdhave i Nyborg. Efter at have flyttet utallige gange i sine unge år - blandt andet til New York, blev det i 1978 tid til at slå sig ned. Det gjorde hun i Nyborg, og hun er ikke flyttet siden. Foto: Sophie Lysholt Hansen

Storebæltsserie: Jobbet som opvasker på færgen var brutalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Karin Di Martini var 18 år og eventyrlysten, men pengene manglede til den ønskede interrail-rejse. Derfor tog hun job på storebæltsfærgerne i et halvt år. Det er det værste job i hendes liv, men også et arbejde, der grundlagde retfærdighed og medmenneskelighed.

Nyborg: Krydret med fuglefløjt og duften af sommereftermiddag sætter Karin Di Martini sig til rette i gårdhaven, der hører til huset i Nyborg, hvor hun bor med sin mand. Hun gør klar til at spole 46 år tilbage i tiden - til dengang, hun arbejdede på storebæltsfærgen Dronning Ingrid.

Det var i 1972. Karin, dengang Thomsen, var 18 år og havde et brændende ønske om at komme på interrail. Det var oppe i tiden at udforske Europa med rygsæk og tog - men det krævede knapper i portemonnæen, som Karin ikke havde. Derfor var det oplagt at søge job på en af Nyborgs største arbejdspladser - storebæltsfærgerne.

- Ærlig talt var det det værste job, jeg nogensinde har haft. Miljøet var barskt, og det var vagter på 24 timer, så jeg var så eventyrligt træt i det halve år. Men jeg lærte også meget.

En af tingene var at være rapmundet. det viste sig hurtigt, at man stod bedst fast, hvis man gav modspil til den mandsdominerede verden i stedet for at give efter.

- Det var virkelig et halvt år, hvor jeg ikke havde noget liv. Når jeg ikke arbejdede, sov jeg eller så fjernsyn.
Lyt med på Fyens.dk
På Fyens.dk kan du høre mere om Karin Di Martini og hendes arbejde på storebæltsfærgen.

Nyborgenseren fortæller levende om de lange arbejdsdage, den hårde tone og ikke mindst om, hvad hun har brugt erfaringen til sidenhen.

Du kan også klikke dig gennem en tidslinje fra 1075 til i dag, og i næste uge kan du se billeder fra færgehavnen og dens udvikling siden 1950.

Hårdt arbejde

- En af mine opgaver var at gøre køkkeninspektørens kontor rent, men han var en lille, hidsig mand, der altid skældte ud. En dag kom jeg ind til ham og kiggede rundt på alt det, der lå og flød. Så sagde jeg: Undskyld, men De er simpelthen nødt til at rydde op. Jeg kan da ikke gøre rent, før det her er blevet ordnet. Og siden den dag behandlede han mig simpelthen så pænt, siger hun og griner overbærende.

Som ansat i stirridset, der var knyttet til restauranterne, var opgaverne primært afrydning, opvask og rengøring. Vagterne hed 24 timer og et hviledøgn fire gange i træk. Så fem fridage og forfra. Men penge skulle der ind, og Karin Di Martini bed tænderne sammen.

- Det var virkelig et halvt år, hvor jeg ikke havde noget liv. Når jeg ikke arbejdede, så sov jeg eller så fjernsyn. Men når man var om bord, var der opgaver nok. Vi skulle både gøre gangen mellem 1. og 2. klasse rent, ordne toiletterne, rydde af i restauranten og vaske op.

Mens Karin Di Martini fortæller, kommer hun pludselig i tanke om en opgave mere:

- Jeg havde da fuldstændig glemt, at vi også skulle gøre rent på kaptajnens og styrmændenes kontor. Og dem skulle vi ikke sige noget til. Når de havde spist og drukket, smed de bare deres ting i papirkurven. Dem skulle jeg tømme i en plastiksæk, men så gik flaskerne tit i stykker og sprættede det hele op, så det fløj ud over det hele. De mente aldrig, det var deres skyld.

Lavere løn

Hierarkiet på færgen var klart. Opvaskerne lå i bunden - og det uanset om man arbejdede der i sin fritid, eller det var den faste indkomst. Mens det stod på, tænkte Karin Di Martini ikke over den hårde tone og belastende arbejdsmiljø. Men det har siden været med til at grundlægge holdninger i hende, som hænger ved i dag.

- Jeg havde slet ikke nogen forventninger til stedet, da jeg startede på færgen. Jeg havde kun haft mit sommerferiejob på Nyborg Lynfrost. Men siden har jeg tænkt over miljøet, hierarkiet og måden at tale til hinanden på. Det var så firkantet og skarpt delt op i klasser.

Ud over den barske tone, var færgerne et mandemiljø. Som bevis fik Karin Di Martini og de andre i stirridset over to kroner mindre i løn end mænd i samme stilling. Og ud af en løn på 11,25 kroner var to kroner en stor slat.

- Den store lønforskel var møgirriterende. Der arbejdede næsten kun mænd i stirridset som afløsere, så ud over at få to kroner mere end os, var det os, der lærte dem op og trak det store læs, fordi de ikke var inde i rytmen. Der må jeg indrømme, at min kvindesagsbevidsthed blev grundlagt.

Lært om retfærdighed

I samme sekund der var penge nok til den to måneder lange togrejse, sagde Karin Di Martini farvel til færgen og drog ud i Europa. Bagefter startede hun på HF i Nyborg, men blev selvstuderende, mens hun rejste rundt og blandt andet bosatte sig i New York i et halvt år.

- Jeg har altid været imod, når folk har kaldt det fjumreår. Tænk hvad jeg lærte af at rejse. Og tænk, hvad jeg lærte af mine arbejdspladser. Alle mine erhvervserfaringer gjorde, at jeg havde det meget nemmere som lærer, da jeg endelig var færdig.

Selv jobbet på Dronning Ingrid har siddet fast alle årene og været med til at præge Karin Di Martinis måde at undervise på.

- Jeg brugte rigtig meget mine erfaringer i undervisningen. Det var ikke bare styret af bøgerne. Fra min tid på færgerne har jeg både fortalt om kønsroller, arbejdsbetingelser for mænd og kvinder, hvordan man skulle have styr på fagforeninger - og ikke mindst, at man ikke bare skal blive hængende et sted, hvis man bliver behandlet dårligt, siger hun og smiler.

- Jeg lærte virkelig noget om retfærdighed.

På spørgsmålet om, om hun savner færgerne, er svaret klart nej. I hvert fald ikke, når det gælder jobbet.

- Der er ikke et sekund, jeg savner mit arbejde på færgen. Men der var en tryghed i at høre tågehornene herude og vide, at færgerne sejlede, som de plejede, siger hun og peger i retning af den gamle færgehavn mod øst.

Storebæltsserie: Jobbet som opvasker på færgen var brutalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce