Stor omlægning af Nyborg Provsti: Refsvindinge vil ikke forlade Ørbæk

Kommende konfirmander fra Refsvindinge skal fremover have deres konfirmationsundervisning i Herrested og ikke Ørbæk, hvis Refsvindinge skal forlade samarbejdet med Ørbæk. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Stor omlægning af Nyborg Provsti: Refsvindinge vil ikke forlade Ørbæk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forslag fra biskoppen i Fyens Stift bliver mødt med skepsis og bekymring, blandt andet i Refsvindinge.

REFSVINDINGE/Ørbæk: Tab af sognehus, opsigelse af medarbejdere og et forringet kirkeliv.

Det er hvad, menighedsrådet i Refsvindinge frygter, hvis biskop Tine Lindhardts forslag om at dele pastoratet Ørbæk-Refsvindinge op i to.

I de seneste måneder har flere menighedsråd skulle tage stilling til en række strukturændringer, som biskoppen i Fyens Stift den 18. januar har udsendt et udkast af på mail til de relevante menighedsråd i Nyborg Provsti.

I mailen fortæller biskoppen, at de foreslåede ændringer skal ses i forbindelse med ledigheden i flere af præstestillingerne i provstiet.

Den første ændring, som bliver foreslået, indbefatter flere sogne og pastorater. Biskoppen foreslår, at præstestillingen i Ørbæk-Refsvindinge Pastorat omdannes til én stilling kun i Ørbæk.

Refsvindinge skal derefter lægges sammen med Herrested og Kullerup, hvor Herrested vil fungere som hovedsogn med tjenestebolig. Det betyder også, at Vindinge-Kullerup Pastoratet bliver splittet op, hvor Vindinge vil stå alene tilbage.

Fyens Stiftstidende har fået aktindsigt i korrespondancen mellem biskoppen og de forskellige menighedsråd, hvor der kan læses, at nogle menighedsråd stiller sig bekymret overfor forslagene.

Refsvindinge ville også skulle forlade det sognehus, som de sammen med Ørbæk var med til at opføre. Arkivfoto: Kim Rune
Refsvindinge ville også skulle forlade det sognehus, som de sammen med Ørbæk var med til at opføre. Arkivfoto: Kim Rune

Kan ikke udelukke negative reaktioner

Især Refsvindinges menighedsråd svarer tilbage med bange anelser. I en længere mail på godt tre A4-sider fortæller formanden for menighedsrådet, Bjarne Ivan Hansen, først om den historiske tilknytning til Ørbæk samt om de konsekvenser, som menighedsrådet er bange for at ændringerne vil medføre.

- Vi skal som menighedsråd sikre gode vilkår for evangeliets forkyndelse. Den opgave tager vi alvorligt med udgangspunkt i, hvordan vi bedst skaber muligheden for det. Set fra vores sted er vi af den opfattelse, at det gør vi i et fortsat pastoratfællesskab med Ørbæk, skriver han.

Det er dog ikke kun det rent religiøse, menighedsrådet frygter for. Logistiske udfordringer vil også blive forekomme, da Refsvindinge både skal forlade det sognehus, som de for godt 10 år siden opførte sammen med Ørbæk, samt opsige fælles personale med Ørbæk.

- Vi har fælles sognehus med Ørbæk, som vi bruger til egne møder, men som tillige tjener til fælles arrangementer, der styrker sammenholdet sognene imellem. Vi har fælles personale(kirketjener, kirkesanger, organist og præsetsekretær) med Ørbæk. En aftale der blev indgået i 2012, og som har sikret, at vi samlet kan tilbyde stillinger, som er attraktive at søge. Det har medført, at vi i dag har gode kirkeligt engagerede medarbejdere, hvilket er en forudsætning for det gode kirkeliv.

Endeligt frygter Refsvindinge menighedsråd, at skiftet til et andet pastorat vil gå udover de menneskelige relationer, som menigheden har opbygget de seneste år.

- Ældre, der flytter fra sognet til plejehjemmet i Ørbæk, vil opleve, at de får en ny præst, som måske ikke har den samme fortrolighed med. Sognets kommende konfirmander skal undervises et sted, hvor der ikke er skolemæssige relationer. Vi kan ikke udelukke negative reaktioner fra menigheden, hvilket ikke er befordrende for et godt kirkeliv, hedder det i svaret til biskoppen.

Et sidste håb

Under titlen "Et sidste håb" afslutter Refsvindinges menighedsråd deres mail. De medgiver her, at der er meget arbejde i pastoratet for en enkelt præst, men at de fortsat ønsker at opretholde Ørbæk-Refsvindinge Pastorat. Menighedsrådet håber, at biskoppen er villig til at se på alternative løsninger i samråd med menighedsrådet.

- De pastoratmæssige udfordringer til trods, er det menighedsrådets ønske at opretholde Ørbæk-Refsvindinge Pastorat. Vi er bevidste om, at arbejdsbyrden har været stor for vores sognepræst, og er derfor parat til at indgå i konstruktive overvejelser, der kan danne forslag, der kan mindske arbejdsbyrden for den kommende sognepræst.

Bjarne Ivan Hansen oplyser overfor Fyens Stiftstidende, at man på et møde med biskoppen den 12. marts ikke blev meget klogere på, hvad der skal ske med pastoratet i Ørbæk-Refsvindinge. Derudover vil han ikke kommentere sagen, men henviser til de skriftlige svar fra menighedsrådet.

Stor omlægning af Nyborg Provsti: Refsvindinge vil ikke forlade Ørbæk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce