Stole for 100.000 kroner stjålet fra kirke

Tyve har tilsyneladende et godt øje til den over 800 år gamle Refsvindinge Kirke. I weekenden blev 26 stole stjålet fra kirken, som for fire år siden også fik stjålet stole samt århundreder gammelt kirkesølv. Foto: Michael Bager

Stole for 100.000 kroner stjålet fra kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Refsvindinge Kirke fik i weekenden stjålet 26 Wegner-stole, men julegudstjenesten er ikke i fare. Kirken var for fire år siden udsat for lignende tyveri, hvor også kirkesølvet forsvandt.

Refsvindinge: Kirketjeneren ved Refsvindinge Kirke gjorde en trist opdagelse, da hun søndag skulle gøre klar til familiegudstjeneste i kirken senere samme dag. Da hun kom op til kirken, var hængelåsen på døren klippet op, og ukendte gerningsmænd var løbet med 26 designerstole.

- Jeg havde været i kirken lørdag formiddag for at hænge adventskransen op, så det er sket på et tidspunkt mellem der og søndag middag, siger kirketjener Berit Andersen, der er ærgerlig over tyveriet.

Stolene skulle ikke bruges ved familiegudstjenesten, som godt kunne gennemføres, men også formanden for menighedsrådet ved Refsvindinge Kirke, Bjarne Hansen, følte ærgrelse, da han fik beskeden om indbruddet.

- Man bliver faktisk meget ked af det. Kirken er jo et sted, som skal være åbent for alle, men der er åbenbart begrænsninger. Jeg føler mig krænket på samme måde, som hvis det havde været et privat hjem, selv om man nok har en forestilling om, at sådan et kirkerum er fredet, men det er det altså ikke, siger Bjarne Hansen.

 

Refsvindinge Kirkes stole
Der er noget problematisk med Refsvindinge Kirke og stole, som tilsyneladende går flere hundrede år tilbage i tiden.I 1589 var biskop Jacob Madsen Vejle ifølge Refsvindinge Kirkes hjemmeside på inspektion, hvor han noterede, at man et halvt århundrede efter reformationen stadig anvendte den katolske altertavle; den brød han sig ikke om. "En forgiftig tavle" kaldte han den, og der var også nogle stole i kirken, som ikke fandt nåde for det bistre bispe-blik: "Onde stole," skrev han, uden at det fremgår klart, hvilke stole der var tale om, og hvorfor han ikke kunne lide dem.

Da biskop Madsen Vejle i 1598 visiterede kirken igen, var både altertavle og stole heldigvis blevet skiftet ud, stolene allerede i 1592.

Det er sket før

Kirken var i 2013 udsat for et lignende indbrud, hvor 12 af den berømte møbeldesigner Hans J. Wegners Y-stole blev stjålet. Det var godt nok færre stole end det aktuelle tyveri, men en uge forinden var kirkesølvet blevet stjålet, blandt andet en 300 år gammel alterkalk.

- Dengang løb tyvene med hele pengeskabet, hvor sølvet var låst inde. Vi satte en dusør ud på kalken, men fik den aldrig igen, husker Bjarne Hansen, der også stod i spidsen for menighedsrådet dengang.

Dengang lykkedes det kirken at få fat i brugte stole til 3750 kroner stykket.

- Så det er omkring 100.000 kroner, de har stjålet for. Vi overvejer, om vi skal købe nogle billigere stole, selv om det er ærgerligt, at vi er nødt til det, siger Bjarne Hansen, der overvejer mulighederne for at sikre kirken endnu bedre.

- Vi havde sat den kraftigste hængelås i, men den havde de brudt op med en stor boltsaks. Det er ikke nogen nem indgangsdør at sikre, for vi kan ikke lave ændringer, uden at Nationalmuseet kommer indover. Den ene betjent, der var herude, nævnte noget med en containerlås, som skulle være sværere at få op, og så vil vi også sikre os med noget belysning, der tænder, når man kommer op til kirken, siger menighedsrådsformanden og skyder selv idéen med lyset ned.

- Jeg ved godt hjemmefra, hvor vi selv har haft indbrud, at de hurtigt ødelægger føleren til lyset, og så er man jo lige vidt.

 

Ingen naboer

Næste møde i menighedsrådet er først i januar, men Bjarne Hansen overvejer at indkalde til ekstraordinært møde før jul for at diskutere nye sikkerhedsforanstaltninger. Tyveriet fra kirker hører man ofte om, siger Bjarne Hansen, som mener, at fraværet af nære naboer gør Refsvindinge Kirke mere udsat.

- Graverhuset bag kirken var tidligere beboet, og det kunne holde nogen væk, at der var lys. Og så døde kirkens nærmeste nabo tidligere i år, så der er ikke nogen i nærheden, siger Bjarne Hansen, der mener, at indbruddet var planlagt.

- Der må være nogen, der ved, at der er sådan nogle stole i kirken. De kører ikke tilfældigt op til en kirke, hvis de ikke ved, at der er noget at stjæle, og dem, der var der sidst, ved i hvert fald, at der er sådan nogle stole. Det, der undrer mig mest, er, at der er aftagere til de stole, siger Bjarne Hansen, der kun har foragt til overs for både tyvene og hælere.

- Alt hæleri er lavt, synes jeg. Især, når man tænker på, at det er nok ikke dem med lave indkomster, der køber Wegner-stole. De burde have råd til at købe dem på ærlig vis.

Kirken er forsikret, så tyveriet af stolene får ingen indflydelse på sognets økonomi, og menighedsrådsformanden vælger i stedet at glæde sig over kirkeaktiviteterne i sogn med godt 800 medlemmer.

- Vi har meget at glæde os over, selv om vi er et lille sogn. Folk bruger kirken, og nok er det god plads til hverdag, men kirken bliver brugt ved højtiderne, og når der er bryllupper og barnedåb, siger Bjarne Hansen, der forsikrer om, at der trods tyveriet af stolene vil være siddepladser til alle ved årets største rykind, den nært forestående juleaften.

- Vi kan låne stole fra den gamle konfirmandstue i Ørbæk, så folk skal ikke være bange for, at der ikke pladser juleaften.

Stole for 100.000 kroner stjålet fra kirke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce