Ullerslev Spejdergruppe tilbyder spejder for børn med specielle behov. Alle kan få noget ud af friluftslivet, lyder filosofien fra spejderleder Rikke Koch-Poulsen.

Ullerslev: Ni-årige Tobias Ryberg har fundet en regnorm. Eller det var vist nok hans far, Martin Ryberg, der fandt den, men det er Tobias, der viser spejderleder Rikke Koch-Poulsen ormen, som hun forsigtigt tager og placerer i bøtten med jord. Hun tager Tobias hånd og lader ham mærke jorden, mens han griner.

Tobias er multihandicappet og sidder i kørestol. Han har ikke noget sprog, men hans forældre June og Martin Ryberg er ikke i tvivl om, at han elsker at gå til spejder i Ullerslev. Begge tager gladeligt med ham hver anden søndag i forårs- og sommermånederne, og i går havde Tobias også storesøster Petrine Ryberg med.

- Her hos spejderne i Ullerslev synes vi alle, der har lyst, skal kunne gå til spejder, så derfor oprettede vi gruppen her. Det handler helt simpelt om at få en oplevelse i naturen, og for mig er det vældig livsbekræftende at mødes med børnene.

Rikke Koch-Poulsen, spejderleder

- Vi kan se det på hans smil, på øjnene, på hvordan han liver op og vil mærke alting. Der er ingen tvivl om, at han nyder at kommer her, fortæller Martin Ryberg.

- Der er jo ikke så mange tilbud til en dreng som Tobias, så vi kører gerne langt. Tit skal vi af sted til noget, fordi vi skal træne. Her handler det bare om at være sammen og hygge sig udenfor. Og så er det jo også hyggeligt for os andre at komme her. Mange handicappede børn bliver transporteret i skole, så vi forældre mødhar ikke deres daglige gang på skolen, tilføjer June Rygerg. 

 

 

Krible-krable mærket

Det er forholdsvist nyt, at Ullerslev spejderne tilbyder spejdermøder for børn med specielle behov. Det er kun anden sæson, men allerede en stor succes, synes spejderleder Rikke Koch-Poulsen, der også er lærer for nogle af børnene på Nørrebjergskolen i Odense.

- Her hos spejderne i Ullerslev synes vi alle, der har lyst, skal kunne gå til spejder, så derfor oprettede vi gruppen her. Det handler helt simpelt om at få en oplevelse i naturen, og for mig er det vældig livsbekræftende at mødes med børnene. Det viser sig ofte herude, at de kan meget mere end man tror. Jeg elsker simpelthen at høre børnene grine, når de sidder ved bålet eller får lov til at hejse flaget, fortæller Rikke Koch Poulsen.

Men selv om det er hyggeligt, at mødes i skoven ved Kaliffenlund, så skal der også laves rigtige spejderting.

Gruppen skal denne sæson tage krible-krable-mærket, der handler om skovens insekter, og Rikke Koch-Poulsen har allerede bestilt sommerfuglelarver, som de skal følge til de kommer ud af pupperne.

Påskedag kommer et stort insekthotel af paller, kvas, kogler og pinde hurtigt op og stå i skoven bag spejderhytten, og så skal der tændes bål.

Det sidste går Tobias meget op i.

- Især hvis der følger noget spiseligt med, smiler hans far.

Og det gør der selvfølgelig denne søndag, hvor Rikke Koch-Poulsen har sørget for dej til snobrød. 

For hele familien

Andreas Witt Demant fra Odense har sin øjenstyrede computer med sig til spejder. Med den kan han svare på spørgsmål, som for eksempel om det er sjovt at gå til spejder.

- JA, siger stemmen i computeren.

Hans mor Lena Witt Demant er taget med ham denne søndag, for hans hjælper, Simon, har påskeferie.

- Men ellers plejer det at være de to, der tager af sted sammen. Jeg kan se, at Andreas lige bliver en halv meter højere, når han får tørklædet på. Han er meget stolt over, at være spejder, det er der ingen tvivl om, siger Lena Witt Demant.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.