Sommerhusregler: S og V er i åben strid

De nye regler for byggeret får blandt andet betydning for sommerhusene ved Tårup Strand. Arkivfoto: Lasse Hansen

Sommerhusregler: S og V er i åben strid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Mindre end et år er gået, siden byrådet vedtog et sæt fælles regler for byggeretten i Nyborg Kommunes sommerhusområder.
  • Men et nyt bygningsreglement tvinger politikerne til at ændre kurs. Debat i byrådssalen afslørede, at de langtfra er enige.

Østfyn: Mange tager i sommerhus for at slappe lidt af og bare nyde livet. Men de østfynske sommerhusområder risikerer at udvikle sig til slum, hvor husene ligger alt for tæt, og hvor naboerne i stedet bruger tiden på at skændes.

Det frygter i hvert fald Socialdemokraterne i Nyborg, som på et byrådsmøde forleden kastede sig ud i et sidste desperat forsøg på at overbevise resten af forsamlingen om risikoen ved ukritisk at godkende reglerne i et nyt bygningsreglement, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Det åbner op for, at alle sommerhusejere uanset grundstørrelse må bygge op til 50 kvadratmeter "sekundære bygninger" som eksempel en carport, et udhus eller et drivhus. Problemet er bare, at reglementet tager udgangspunkt i grundstørrelser på cirka 1200 kvadratmeter, og dem er der næsten ingen af i Nyborg Kommune, påpegede formanden for Teknik- og Miljøudvalget Per Jespersen.

Tværtimod er cirka 60 procent af sommerhusgrundene under 750 kvadratmeter, mens 10 procent er helt nede på en størrelse under 400 kvadratmeter.

- Kan I forestille jer en grund på 400 kvadratmeter, hvor vi har sagt til, at man allerede må bygge 65 kvadratmeter sommerhus, nu "krydres" med yderligere 50 kvadratmeter sekundære bygninger. Det vil komme til at give en voldsom fortætning i vores sommerhusområder, og det er vi socialdemokrater voldsomt imod, sagde han.

- Vi mener, at det nye bygningsreglement vil spolere det rekreative og smukke indtryk vores sommerhusområder har nu. Som politikkerne er vi valgt til at tage beslutninger, også svære beslutninger, for alle borgere i kommunen. Det er os, der skal regulere og planlægge, så alle kan være her. Nu frygter vi, at det nye regelsæt vil skabe en hel masse uro og puste til dårligt naboskab, tilføjede udvalgsformanden.

Nye og gamle regler for byggeret
Byrådet i Nyborg Kommune har så sent som i 2017 vedtaget et fælles regelsæt for byggeretten i sommerhusområderne. Reglerne gælder dog ikke sommerhuse i Sommerbyen og på Østerøvej. Bebyggelsesprocenten er fastsat til 15, dog minimum 65 kvadratmeter. Derudover må man bygge op til 10 kvadratmeter skud og lignende.Med det nye bygningsreglement bliver der ikke ændret på bebyggelsesprocenten. Men i stedet for 10 kvadratmeter må man fremover bygge op til 50 kvadratmeter sekundære bygninger. Det vil betyde en væsentlig fortætning af sommerhusområderne, vurderer kommunens egne eksperter. Omvendt vil det betyde, at de lokale og de nationale regler bliver mere ens, og det vil gøre det lettere at administrere lokalplanerne.

De nye ændringer kræver et nyt kommunalplantillæg for de berørte sommerhusområder, fremgår det af dagsordenen til byrådsmødet.

V: Hvad er problemet?

Han mindede samtidig om, at det ikke er meget mere end et halvt år siden, at et enigt byrådet vedtog nye, fælles regler for byggeretten i alle kommunens sommerhusområder med undtagelse af Østerøvej og Sommerbyen.

Socialdemokratiet er tilhænger en model, hvor man fremover arbejder med faste byggeretter, der er knyttet til den enkelte sommerhusgrund. Det ville blandt andet betyde, at den enkelte sommerhusejer ikke kan øge sin byggeret ved at købe et tilstødende areal, som det er sket i Sommerbyen.

Men forslaget er helt ude af trit med virkeligheden, lød kritikken fra Søren Svendsen (V), næstformand i Teknik- og Miljøudvalget.

- Jeg er godt klar over, at det ikke er længe siden, vi vedtog fælles regler på området. Men nu er der kommet et nyt bygningsreglement, og det er vi da nødt til at forholde os til. I øvrigt er jeg slet ikke bange for, at vores sommerhusområder bliver plastret til, for ejerne skal jo stadig overholde afstandskrav til skel. Og kan man ikke det, må man ikke bygge mere. Alt andet lige må det nye reglement gøre det lettere for alle parter. Derfor forstår jeg slet ikke, hvad problemet er, sagde han på byrådsmødet.

- Vi kan prøve at forklare det for dig, Søren, men vi kan ikke forstå det for dig. Vi risikerer at lave noget, der minder om sommerhusslum. Og det er vi ikke interesseret i, eller er vi, lød det spydigt fra Socialdemokraternes gruppeformand Vibeke Ejlertsen, som omvendt måtte erkende, at partiet ikke kunne skaffe opbakning til at stramme reglerne.

Det fik hun ret i. Kun medlemmerne af den socialdemokratiske byrådsgruppe stemte for en stramning, mens alle andre - inklusiv SF - foretrak en model, hvor alle fremtidige lokalplaner for sommerhusområder tager udgangspunkt i det nye bygningsreglement.

Sommerhusregler: S og V er i åben strid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce