Besparelsen ved at lukke sygehuset i Nyborg er næsten ikke eksisterende, viser beregninger fra Nyborg kommunes økonomiafdeling

Nyborg: Kampen om at bevare Nyborg Sygehus er gået ind i sin afgørende fase, og nu har Nyborg Kommune smidt sin første trumf.

Besparelsen ved at lukke sygehuset er stort set ikke eksisterende de første mange år.

Det viser beregninger, som borgmester Kenneth Muhs (V); viceborgmester Vibeke Ejlertsen (S) og Carsten Kudsk (DF) tirsdag afleverede i regionshovedkvarteret i Vejle.

Til stede ved mødet var bl.a. regionsformand Stephanie Lose.

Regionen har selv regnet med en årlig besparelse på 19 millioner kroner ved at lukke i Nyborg og flytte aktiviteterne til Svendborg, men man glemmer at regne de investeringer med, som flytningen fører med sig i Nyborg.

Det er sammenlagt 19 millioner kroner i perioden, fastslår borgmester Kenneth Muhs (V).

På mødet i Vejle præsenterede Nyborgs politikere et notat udarbejdet af økonomichef Anders M. Sørensen.

Notatet viser, at man til og med 2019 kun sparer i alt 5,8 millioner kroner ved at lukke Nyborg Sygehus.

- Så kan regionen selvfølgelig sige, at vi blander anlægsudgifter og drift sammen, men en krone er en krone hos skatteborgerne, siger Kenneth Muhs.

Nyborg Kommune fastholder, at man kan se på lukningen i Nyborg uden at bringe forholdene i Svendborg i spil.

- Flytning af akutfunktion og fødsler til Odense sparer man 29 millioner på, og det kan man fortsat gennemføre uden at behøve at lukke Nyborg Sygehus, siger Kenneth Muhs.

Risiko for tomme bygninger

I kommunens regnestykke er salget af det efterfølgende tomme sygehus i Nyborg en joker. Om halvandet år vil Region Syddanmark formentlig stå med et tomt asylcenter i Strandvænget og ovenikøbet et tomt sygehus.

Hvis ikke det lykkes hurtigt at sælge sygehuset, vil regionen komme til at hænge på årlige vedligeholdelsesudgifter. Og så er besparelsen faktisk ædt op, konkluderer Nyborgs politikere. Men dertil kommer, at det nye supersygehus fra starten er underdimensioneret.

- Derfor vil det være fornuftigt fortsat at kunne trække på Nyborg Sygehus. Desuden havde regionen jo oprindelig selv placeret de 300 administrative arbejdspladser, som der ikke bliver plads til ved supersygehuset, i Nyborg.

- Det er sket ud fra et ræsonnement om, at Nyborg ligger centralt. Så også af den grund vil det være klogt at beholde sygehuset, siger Kenneth Muhs.

Han gør opmærksom på, at regionens spareforslag har som forudsætning, at man lukker fire små sygehuse i regionen.

- Man har jo ikke taget det modsatte udgangspunkt eksempelvis hvad man kan spare ved at lukke i Svendborg, siger Kenneth Muhs.

Råderum

Han håber på, at det lykkes at overbevise regionsrådet om, at man skal droppe lukningen i Nyborg.

- Det samlede sparekatalog lyder jo på 214 millioner kroner, men det er kun de 187 millioner, der skal realiseres. Derfor er der et råderum, som vi håber, kommer Nyborg til gode, bemærker borgmesteren.

Region Syddanmark skal finde de mange millioner, bl.a. fordi regionen har fået øgede medicinudgifter.

  • Rasmussen_Ole_Frank_(2015)_018

    Af:

    Pt: Journalist på Fyens Stiftstidendes Nyborg-redaktion. Journalist på Fyens Stiftstidendes erhvervsredaktion fra 1997-2001. Redaktør samme sted fra 2001-2014. Tidligere souschef på Fyens Stiftstidendes samfundsredaktion og lokalredaktør på Fyns Amts Avis og Fyens Stiftstidende i Nyborg. Diplomuddannelse i digital journalistik. Bosiddende i Nyborg. Gift. Medudgiver af det lokaljournalistiske satirske skrift Bæltsprutten, der er udkommet siden 1976. Fritidsinteresser: Løb, mountainbike og spinning.

Mere om emnet

Se alle
1
Talsmand for protestgruppe: Blandede følelser efter borgermøde

Talsmand for protestgruppe: Blandede følelser efter borgermøde

1
13.000 underskrifter: Se alt om stort sygehus-møde i Nyborg

13.000 underskrifter: Se alt om stort sygehus-møde i Nyborg

Protestgruppe: Opgiver bustur til Vejle i sygehussag

Protestgruppe: Opgiver bustur til Vejle i sygehussag