Slottes malerier rejser til Aarhus

Winnie Odder, malerikonservator, finder en del sod på de store Agnes Slott-Møller malerier, der har hængt i riddersalen i Nyborg i 80 år. Men ellers har billederne det ret godt, siger hun. Foto: Mogens Rasmussen.

Slottes malerier rejser til Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De fire kæmpemalerier om Kong Valdemar har det godt trods 80 år i fugt, kulde og røg i Riddersalen på Nyborg Slot.

Nyborg: Det ene af de store malerier ligger på riddersalens gulv, mens en af museets inspektører støvsuger det på bagsiden. Nede for enden står en kvinde og lyser på et af de andre malerier med en kraftig lommelygte.

Nyborg Slot skal renoveres, og kæmpe-projektet er så småt ved at gå i gang. Et af de første projekter handler om malerierne, der har hængt i riddersalen, næsten siden slottet åbnede som museum for omkring 80 år siden.

I denne uge har malerikonservator Winnie Odder set nærmere på de fire meget store malerier, som Agnes Slott-Møller har malet om Valdemar Sejrs liv. Og efter at have set på billederne er hendes vurdering noget overraskende:

- Billederne har en relativt ok stand. Og de har holdt sig så godt, fordi klimaet på slottet har været ret stabilt. Det er store udsving i temperatur og fugt, der skader mest, siger Winnie Odder.

Inden længe pilles malerierne ned af væggene og opmagasineres, indtil de skal udstilles på en stor udstilling om maleren Agnes Slott-Møller på Aros i Aarhus.

- Billederne skal restaureres på et tidspunkt, men vi skal lige have fundet pengene først. Vi har endnu ikke afgjort, om de skal op at hænge, når slottet åbner igen, siger Janus Møller-Jensen.

- Men rent tidsmæssigt passer billederne jo bedre til slottet, end man oprindeligt troede, for nye arkæologiske undersøgelser har jo vist, at slottets ringmur blev opført i Valdemar Sejers tid, siger han.

Valdemar Sejr levede fra 1170-1241. Når Janus Møller-Jensen engang får en ledig stund, skal han forsøge at afdække historien bag de fire Agnes Slott-Møller billeder.

Malerierne var egentligt tiltænkt Valdemarsalen på Frederiksborg Slot, men her var man ikke interesseret. Derfor havnede de på det nyrestaurerede slot i Nyborg med støtte fra skibsreder A.P. Møller. De blev hængt op i 1937.

Slottes malerier rejser til Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce