Slotsfrøkens cykel sat til vægs


Slotsfrøkens cykel sat til vægs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HISTORIE: Ellen Fugledes velbevarede cykel fra 1916 endte i Nyborg

Nyborg: I 1916 kørte den purunge Ellen Fuglede, som senere skulle komme til at eje et slot på Langeland, rundt på en fin, sort damecykel, som nu ad uransagelige veje er havnet som udstillingspryd i en cykelforretning i Nyborg.

Cyklen er så velbevaret med oprindelige dæk, sadel, reparationstaske og frakkeskåner, at det i sig selv er ganske enestående, men dertil kommer, at der måske ikke kendes andre bevarede cykler af den model fra fabrikken H.C. Ørsted og producenten G. Bentson end denne ene.

- Jeg kender mærket, men kun fra skriftlige kilder, og de fortæller, at den kommer fra en cykelsmedie i København, siger cykelhistorikeren Agnar Svenningsen fra Ålestrup Cykelmuseum.

Ellen Fuglede fik den formentlig i konfirmationsgave.

Svær at køre på

Et særkende ved modellen er, at den ikke har frihjul. Når man kører ned ad bakke, drejer pedalerne med rundt, og det må have været ubehageligt.

Cyklen kom til Nyborg på grund af veteranmotorcykel-entusiasten Niels Palle Nielsen, Nyborg.

- Jeg fandt den på et marked i Vissenbjerghallerne og fik da historien om, at den havde tilhørt Ellen Fuglede, fortæller han.

Niels Palle Nielsen fortæller, at han skrev til Langelands Museum og spurgte, om det var interesseret i at købe, men fik afslag, og derefter fik Mogens Lund fra Mosquito Cykelcenter i Nyborg cyklen til låns. Senere købte Mogens Lund cyklen, som nu hænger og pryder en væg i forretningens forkontor.

Om Ellen Fuglede er at fortælle, at hun blev født i 1902 og døde i 1979. Hendes forældres ægteskab opløstes under en del dramatik, og Ellen Fuglede boede sammen med sin mor hos bedsteforældrene på Skovsgaard.

Moderens bitre erfaringer med det andet køn påvirkede Ellen Fuglede, og hun fik aldrig megen kontakt med andre mennesker. Da hun overtog godset, havde hun den holdning, at intet på Skovsgaard skulle forandres, og således blev der først indlagt elektricitet i 1944, da der ikke kunne skaffes olie til lamperne. Vand blev aldrig indlagt, og det, hun brugte at vaske sig i, blev hentet i en brønd af stuepigerne.

Slotsfrøkens cykel sat til vægs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce