Interview

Sangeren og musikeren Signe Svendsen har ikke boet i Nyborg, siden hun var 18. Men hun vender hjertens gerne tilbage til fødebyen, også når nogen har lyst at arrangere en koncert med hende, som det sker den 20. oktober.

Nyborg: Et centralt mødested i Nyborg er Lauses Grill på havnen. Så efter aftale er det her, Signe Svendsen, sanger og musiker, fredag over middag dukker op for at fortælle om sin koncert i KinoVino fredag den 20. oktober.

Signe Svendsen kender byen fra sin barndom og ungdom, hvor hun var en del af de kreative, musiske miljø i byen, hvor hun blandt andet dyrkede musik og sang i BUMS, Børn og Unges Musikforening i Skovparken. Hun var også en del af Muzirkus på Provst Hjortsvej, inden hun allerede som 18-årig rejste fra byen først i 90'erne.

Ansvaret for koncerten er fuldstændig mit. At stå solo på scenen indbærer en helt anden pagt med publikum.

Signe Svendsen, sanger og musiker, om at give solokoncert.

Med bolig i nordsjællandske Espergærde gennem mange år med mand og barn har Sigen Svendsen nu aldrig glemt sine rødder.

- Jeg giver meget gerne koncert i Nyborg, når det passer ind i programmet, siger hun.

Signe solo

Det gør det altså den 20. oktober som led i Signe Svendsens soloturné, som hun netop har indledt. Turnéen er et udtryk for, at hun denne gang har givet sig selv et kunstnerisk benspænd.

- Hvad kan dit publikum i Nyborg så forvente sig af koncerten i biografen?

- Det kan forvente, at jeg sidder alene på scenen, spiller min musik på guitar og synger mine sange. Jeg har ved soloptræden langt større mulighed for at introducere mine sange for publikum. Og så indgår man jo som solist en pagt med publikum. Vi er sammen i det her rum, vi er sammen om det. Går noget galt, er vi også sammen om det! siger Signe Svendsen med en latter.

- Formen, jeg har valgt, er udtryk for, at jeg synes, vi lever i flygtig tid, hvor alt bevæger sig hele tiden, hvor alt er breaking-nyheder og tjek af sociale medier. Vi har behov for nærvær og fordybelse. Det er totalt Svend Brinkmann at sige det, men der er behov for de pauser. Det er et basalt behov ikke hele tiden at blive distraheret.

I pagt med publikum

- Nu har du spillet et par solokoncerter allerede. Hvordan er det så ikke at have et band i ryggen?

- Jeg mærker publikum, lytter til, om de lytter. Det spiller i høj grad en rolle, om folk i salen har lyst til at være med på det, jeg giver. Sådan er det også, når jeg spiller med band. Men det er mere intenst at stå solo på scenen. Med et band har jeg ud over publikum også opmærksomhed på musikerne. Og går et eller andet ikke helt som ventet, kan man i et band bedre dække hinanden ind. Det går ikke solo. Ansvaret for koncerten er fuldstændig mit. At stå solo på scenen indebærer en helt anden pagt med publikum.

- Under solokoncerterne handler det om min stemme, om teksterne og de historier, de fortæller. Så det gælderom at være til stede. Jeg skal være der! Og det er dejligt at mærke, når også publikum er det.

- Nu er soloturnéen ret ny, men vender du senere tilbage til at spille med band?

- Lige nu gælder det soloturnéen, og så må vi se, hvad der senere viser sig. Det kan sagtens være, at jeg igen samler op på et band i løbet af næste år.

Hausgaard og Charlie

- Du har mange år optrådt sammen med Niels Hausgaard. Skal I af sted igen?

- Det er ikke aktuelt i denne sæson. Niels har valgt en helt anden form, så jeg får tid til andet i det kommede år. Jeg vil gerne give koncert på mindre steder, især kirker. Jeg havde ikke prøve at spille i en kirke før, da jeg blev spurgt, om jeg ville spille i en sønderjysk kirke. Det var en så flot en oplevelse, at det vil jeg gerne igen.

- Det med at få koncerter handler vel også om at være kendt. Kan du være lidt misundelig på sådan én som Søren Huss, der lige har været i TV2's "Toppen af poppen," som jo giver maksimal eksponering?

- Det er egentlig ikke noget, jeg har tænkt så meget over. Jeg kender Søren, også fra sammenhænge her i Nyborg, så det fint for ham. Men altså, hvis nogen en dag spurgte, om jeg ville være med i sådan en udsendelse, sagde jeg da ja.

- Du har lavet tv i spørgeprogrammet Spørg Charlie. Er du stadig med der?

Signe Svendsen ler igen: - Nej, og det er faktisk fem år siden! De udsendelser vises om og om igen, så mange tror, jeg stadig er en del af panelet. Det er altså længe siden, jeg var det, og jeg bliver det ikke igen.

Østfyns kulturbastion

- Du følger stadig med i din fødebys liv og udvikling. Hvordan ser du på de kommunale investeringer i Bastionen?

- Det er en god idé at kaste nogle penge efter kulturen. Østfyn mangler et spillested. Bastionen egner sig til det. Det er et flot gammelt hus med en flot sal. Og så håber jeg, at byen vil bakke stedet op og bruge det. Nu spiller jeg så i biografen. Jeg var ikke var sikker på at kunne fylde den store sal på Bastionen. Her egner biografens lidt mindre sal sig fint til min solokoncert, tror jeg.

- Men jeg synes altså, at Bastionen er et superflot sted, og jeg kunne godt tænke mig at give koncert i huset, hvis jeg en dag bliver spurgt.

  • Andreasen_Niels_(2015)_023

    Af:

    Journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion  i Nyborg, tovholder Lokalavisen Nyborg. Tidligere ansat på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende i Odense, inden da journalist på Fyns Amts Avis i Nyborg og Ugeavisen i Odense.