Vindinge Skoles inspektør bød for sidste gang velkommen til første skoledag
VINDINGE: Det er gensynsglæde og "hej, er du frisk?" og "har du haft en god ferie?" og "velkommen i skole på din første skoledag!" da Peter Jordhøj, skoleinspektør på Vindinge Skole, som altid tager imod børn og forældre ved skolens indgang.

Elever og forældre strømmer mandag formiddag til på første skoledag. Alle får et ord med på vej ind, et håndtryk, et klap på skulderen eller cykelhjælmen. Mellem ferieminder er der lige de korte beskeder til forældre om at lade være at parkere ude på vejen og elever om lige at stå af cyklen og trække over vejen.

Sådan som skoleinspektøren har gjort det i årevis. Hver dag. Dagen er på sin vis noget særligt for Peter Jordhøj selv.Det er hans sidste første skoledag.

Om en måned går han på pension.

- Det tænker jeg ikke over. Det er mest alle andre, der minder mig om det, siger Peter Jordhøj og skal lige tage imod fra skolebussen og fra parkeringspladsen, hvor de fine, nye lyserøde skoletakser skal vises frem.

Den allerførste skoledag

Ved godt 10-tiden er eleverne i klasserne for at tage fat på det nye skoleår.

Peter Jordhøj har på opfordring tid til lidt eftertanke.

- Jeg husker faktisk ikke min egen første skoledag, siger han.

Og kan så alligevel fortælle, at han har et billede, hvor han og legekammeraten Ole fra opgangen på Otto Benzonsvej i Århus en augustdag i 1953 står med tornystrene påryggen, parate til første skoledag i Møllervangsskolen.

- I 1.h. Det var en skole med klasser fra a til j på hver årgang. 2300 elever, da der var flest. Med en skolegård på størrelse med den, vi har her, siger Peter Jordhøj.

Han husker frikvartererne som konflikt på konflikt. Spanskrør og øretæver fra læreren blev der også budt på.

- Især de uretfærdige af slagsen husker jeg bedst, siger Peter Jordhøj med et grin.

Der var da også de gode lærere, som alle børn husker fra deres skoletid.

Så helt afskrækket for skoleverdnen blev han ikke. Da en kammerat begyndte på Århus Indremissionske Kvindeseminarium, som det hed dengang, så søgte Peter Jordhøj også ind.

Og var færdig som lærer i 1969. Værnepligten indenfor Civilforsvaret førte ham til Fyn.

Vindinge siden 1970

Et par løse vikariater på Nyborgskoler som Birkhoved, Vestervold og Nørrevold betød, at han 1. august 1970 fik fast stilling ved kommunen - på Vindinge Skole hos skoleinspektør Poul Veibæk.

Da Veibæk gik på pension i 1981, blev Peter Jordhøj leder af Vindinge Skole.

- Børn er da heldigvis blevet langt mere frimodige. Af og til rigeligt. Men så får de det at vide. Vi vil have en ordentlig omgangstone og tiltaleform. Går nogen over stregen, så får de det at vide, siger Peter Jordhøj.

I aulaen dufter det af brunsviger - med ikke for meget snask - som 6. klasse er ved at dele ud, inden hele skolen - alle 146 elever og 24 ansatte - samles for at hilse på hinanden og ønske et godt, nyt skoleår.

Mens de andre knokler videre, har Peter Jordhøj sin allersidste skoledag den 29. august.
  • Fyens Stiftstidende