6.A fra Birkhovedskolen kan nu med en vis ret kalde sig den klogeste klasse på årgangen i Nyborg og omegn. Torsdag vandt klassen konkurrencen "Smart Parat Svar".

Ullerslev: Der blev heppet, hujet, klappet og flaget med farverige bannere torsdag formiddag i Ullerslevs kultursal. Alt sammen i så høj grad, at man som skulle tro, at det var en fodboldkamp, de mange tilskuere var vidner til.

Men i stedet for sportspræstationer var det paratviden, der blev hyldet denne dag. Om Harry Potter, YouTube, julekalendere, Gulddreng og meget andet. Alle skoler i Nyborg Kommune var inviteret til at medvirke i den nationale quiz "Smart Parat Svar", der torsdag blev indledt med den lokale runde landet over.

Smart Parat Svar

Smart Parat Svar er en landsdækkende quiz, hvor børn fra 6. klasse kæmper mod hinanden på paratviden. Arrangementet er et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, landets børnebiblioteker og TV2 Regionerne, der filmer konkurrencerne ved de afgørende runder.Det er bibliotekerne, der arrangerer de lokale konkurrencer. Det er også dem, der står for at invitere kommunens skoler med og for praktikaliteterne i forbindelse med quizzen. I Nyborg Kommune prøver arrangørerne at rykke begivenheden mellem byerne fra år til år.

I Nyborg Kommune blev konkurrencen holdt i Ullerslev Kultur- og Idrætscenter. Duellanterne var fem elever fra henholdsvis 6.a på Nyborg Friskole, 6.f på Firkløverskolen i Frørup og 6.a på Birkhovedskolen. Det blev sidstnævnte, der løb med sejren, da de fem repræsentanter herfra nåede at svare rigtigt på 24 spørgsmål på den times tid, quizzen varede. Faktisk har Birkhovedskolen nu vundet tre gange i træk ved den årlige begivenhed.

Se video: Vinderne tager tre i træk

I orden at stræbe

- Jeg ved ikke, hvad det er, de gør på Birkhovedskolen, siden deres elever er så kloge, griner quizmaster Britta Nielsen.

Normalt er hun skolebibliotekar og lærer på Firkløverskolen, men en gang om året melder hun sig til at teste de unge i paratviden. Det er frivilligt i kommunerne, om man vil afholde Smart Parat Svar, men i Nyborg er der ingen tvivl. Her har man gjort det i mindst seks år i træk, fortæller arrangørerne.

- Vi vil vise, at det er smart at vide noget. Det at få læst nogle ting og have nogle interesser. Vi vil gerne have trukket frem, at det er godt at være "klog", siger Bodil Hårbøl, dagens dommer og normalt bibliotekar på Nyborg Bibliotek.

- Det er jo pisse fedt, at de kan se, at det er godt at være god. At det er i orden at være en stræber i stedet for bare at sidde tilbagelænet. Det er så vigtigt. Vinderne bliver jo helte, supplerer Britta Nielsen.

Udover de to var også Karen Madsen til stede. Hun er til dagligt skolebibliotekar på Ullerslev Bibliotek, men torsdag var hun "Kategorina".

På tilskuerrækkerne sad klassekammerater, lærere og familie til deltagerne. Når der blev givet point, blev det tydeligt, hvem der havde en relation til hvilket hold.

Videre til næste runde

Fra stolerækkerne kunne man opleve en tæt duel, hvor Birkhovedskolens repræsentanter vandt med bare et par point ned til Nyborg Friskoles. Derfor går Team Quick Mind, som vinderne kalder sig, videre til den regionale runde af konkurrencen.

Den finder sted den 10. januar et endnu ukendt sted i Odense. Her skal alle Fyns klogeste 6.-klasser dyste om, hvem der er bedst. Vinderen herfra går videre til landsfinalen, der også bliver holdt i Odense. Det er den 7. februar i Magasinet.

Test dig selv: Er du klogere end en 6. klasse?

Spørgsmålene er fra sidste år og udarbejdet med svarmuligheder af folkene bag ”Smart Parat Svar”. Eleverne får ingen svarmuligheder, og de har 20 sekunder til at svare på tre spørgsmål i en gruppe af fem.

  • fyens.dk