Samler underskrifter: Presset stiger på menighedsråd i præstegårdssag

Per Mørck Christiansen og andre frivillige fra landsbysamarbejdet i Flødstrup Sogn gør, hvad de kan for at forhindre et salg af præstegården. Blandt andet ved at gå fra hus til hus og samle underskrifter som her i Langtved. Foto: Kasper Riggelsen

Samler underskrifter: Presset stiger på menighedsråd i præstegårdssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landsbysamråd er begyndt at samle underskrifter i håbet om at afværge salg af præstegården i Flødstrup. Menighedsrådets formand forudser, at man blive nødt til at udskyde beslutningen til senere på foråret.

Flødstrup/Langtved/Ullerslev: - Goddag, må jeg forstyrre et øjeblik?

Per Mørck Christiansen har taget opstilling foran Gunhild og Kent Helmer Pedersens hjem ved friskolen i Langtved og rækker stakken af papirer frem. Over 120 personer har allerede skrevet under i protest mod et forslag om at sætte præstegården i Flødstrup til salg. Dertil kommer cirka elektroniske underskrifter på Facebook.

Det er landsbysamarbejdet i Flødstrup Sogn, der har taget initiativ til indsamlingen. Formålet er at lægge yderligere pres på Flødstrup-Ullerslev menighedsråd, som inden længe afgør præstegårdens skæbne.

- Vi vil gerne sende et signal om, at man skal holde fingrene fra den sidste funktion, vi har tilbage i Flødstrup. For mig at se er der ikke nogen rationel grund til at sælge præstegården. Jeg har selv siddet som formand for menighedsrådet og ved godt, at selvfølgelig er der omkostninger forbundet med at vedligeholde en gammel bygning. Men skal man bygge en ny præstegård i Ullerslev med de krav, der vil være til det, så snakker vi måske tre millioner kroner. For de penge kan man godt nok nå langt med en vedligeholdelse. Det er heller ikke sådan, at en driftsbesparelse vil komme Flødstrup Sogn til gode. De penge havner i stedet i provstiets kasse, og så er der andre, der får glæde af dem, forklarer han.

Personligt er den tidligere menighedsrådsformand også forarget over, at hele diskussionen for eller imod et salg er foregået hen over hovedet på folk.

- Der har ikke været nogen offentlig debat. For eksempel havde det været oplagt at gøre til et tema i forbindelse med et menighedsrådsvalg. Så var det foregået ærligt. Nu virker det mere som en gang lusk, og jeg kan ikke lide, når man går bag om ryggen på folk eller vil slette 400 års historie, bemærker han.

Nu virker det mere som en gang lusk, og jeg kan ikke lide, når man går bag om ryggen på folk eller vil slette 400 års historie.
Per Mørck Christiansen, tidligere formand for menighedsrådet i Flødstrup
Sagen kort
I efteråret 2017 kunne Fyens Stiftstidende første gang fortælle, at Flødstrup-Ullerslev menighedsråd overvejede at sælge præstegården i Flødstrup. Der kom bag på mange af de lokale beboere i byen, men ikke medlemmerne af menighedsrådet, der har arbejdet med forslaget gennem længere tid.Tilhængerne argumenterer blandt andet med, at det er dyrt at vedligeholde en 400 år gammel bygning. For de samme penge kunne man investere i en moderne bygning, der appellerer til en moderne præst.

Sludder, siger modstanderne. De køber heller ikke argumentet om, at det bliver svært at tiltrække en ny præst til Flødstrup, der - modsat Ullerslev - hverken har børnehave, skole eller købmand.

I forvejen har menighedsrådet købt den tidligere landejendom Dalgaard, der ligger ved siden af kirken i Ullerslev. Her har man indrettet kontorer til præsterne og mødelokaler, men det er ikke muligt at indrette præstebolig på Dalgaard.
Præstegården i Flødstrup sætter sit præg på bybilledet og har gjort det gennem 400 år. Bliver den solgt, ved man ikke, hvordan den kommer til at se ud, advarer bylauget. Foto: Kasper Riggelsen
Præstegården i Flødstrup sætter sit præg på bybilledet og har gjort det gennem 400 år. Bliver den solgt, ved man ikke, hvordan den kommer til at se ud, advarer bylauget. Foto: Kasper Riggelsen

Nødvendig afklaring

Fyens Stiftstidende har talt med flere medlemmer af menighedsrådet, men ingen ønsker at stå frem. Alle henviser de til en fælles aftale om, at det kun er formand Niels Uffe Jørgensen, der må udtale sig i sagen.

Han har tidligere givet udtryk for, at man forventede at træffe en afgørelse i løbet af marts. Det er dog næppe realistisk, erkender han i dag. I stedet tyder alt nu på, at sagen kommer på dagsordenen til april. Hvad det ender med, ved han ikke, men det er vigtigt at få en afklaring, så man kan komme videre.

- Om et halvt år skal vi ud og søge en ny præst, og vi skal have fundet en bolig til ham eller hende, uanset hvordan den her sag ender. Derfor kan vi ikke trække den meget længere, siger formanden, der er enig med kritikerne i, at sagen har skabt splid i sognet.

Senest er også medlemmerne af Flødstrup Bylaug kommet på banen med et åbent brev til medlemmerne af menighedsrådet, hvor man oplister seks grunde til at bevare præstegården som embedsbolig for sognets præst.

Blandt andet peger man på, at præstegården har ligget, hvor den gør, i mange år og udgør et stykke vigtigt kulturhistorie. Men også at præstegårdens konfirmandstue i dag udgør Flødstrups eneste offentlige forsamlingslokale. Sælges gården, får man aldrig noget lignende tilbage, advarer bylavet, der kalder forslaget for "en alvorlig fejltagelse".

Følelsesbetonet

Samme holdning finder man hos Gunhild og Kent Helmer Pedersen. Selv om de bor i nabobyen Langtved, der har eget forsamlingshus, føler de sig stærkt knyttet til kirken i Flødstrup og til præstegården.

- Jeg er vokset op i Langtved og selv døbt i kirken. Det samme er mine børn, ligesom min mand og jeg er gift der. Jeg kan godt lide tanken om, at præsten bor i byen og er en del af lokalsamfundet. Mine egne børn har også haft gavn af, at dagplejerne kan låne et lokale i præstegården, hvor de kan samles. Det vil ikke kunne lade sig gøre, hvis stedet blev solgt. Selvfølgelig kan du indvende, at det handler om følelser, men det, synes jeg egentlig, er OK, siger Gunhild Pedersen efter at have skrevet under på den fælles protest.

Når sagen behandles på menighedsrådets officielle møde i april, kan alle møde frem. Og det er lige præcis, hvad landsbysamarbejdet opfordrer sognets børn til at gøre, fortæller Per Mørck Christiansen, der forventer at aflevere stakken af underskrifter ved samme lejlighed.

Samler underskrifter: Presset stiger på menighedsråd i præstegårdssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce