Saluteringslav har travlt

Bankdirektør Jørgen Rosengaard, Danske Bank, Nyborg, var forleden i Stendamsgade for at aflevere 5000 kroner fra Danske Bank Fyn Fonden til køb af møbler til Nyborg Saluteringslaugs stue. Modtagere var Jens Thor Grønbech og Ole Olsen, som til gengæld fortalte om forskellige typer af granater.
Foto: Jørgen Hansen

Saluteringslav har travlt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyborg: Når der skal ske lidt særligt i Nyborg, er Nyborg Saluteringslaug under fæstningsfonden straks klar til at lade kanonerne på Dronningens Bastion og fyre en salut af. Også den transportable kanon og lavets musketter er efterhånden ofte i brug.

I år har der været særlig bud efter de frivillige i lavet, fortæller Ole Olsen, der er kommandør og leder af de krudtkyndige i lavet.

- Hvor vi normalt er ude fem-seks gange om året, så har vi i år været ude 15 gange, fortæller han.

Det er naturligvis markeringen af 350-året for Slaget ved Nyborg 14. november 1659 under svenskekrigene, der har givet ekstra opgaver. Foruden de normale saluteringer fra Dronningens Bastion storebededagsaften, Kulturnatten og Slagets Dag 14. november deltog lavet blandt andet ved regentparrets besøg i Nyborg og ved kanondagen på volden i sommer.

Lavet er på ganske få år blevet en selvfølgelig tradition i byen. Det blev oprettet 20. oktober 2005. Dog skød man med kanonerne tidligere, da foregik det i hjemmeværnsuniformer og ikke som nu i uniformer model 1792 med røde jakker og hvide bukser. Ikke kun lokalt, men også rundt om i landet har lavet vist flaget, understreger Ole Olsen.

- I år var vi i Kerteminde, da man den 31. oktober markerede 350-årsdagen for landgangen af de danske styrker forud for slaget ved Nyborg, fortæller han.

Sidste år var lavet med ved markering af 200-året for bombardementet af København 1808, hvor Nyborg-lavet sammen med kanonlav fra ind- og udland opførte et slag ved Rosenborg.

- I det kommende år skal vi deltage i et stort kanonarrangement i Aabenraa, siger Ole Olsen.

Lavet er i dag på ni mand og tre såkaldte ros-madammer, hustruer, der ligesom dengang står deres soldater-mand bi. Lavet har indrettet sig med en lavsstue til møder og planlægning i lokaler i Stendamsgade.
Foto: Jørgen Hansen

Saluteringslav har travlt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce