Ungdomsboligerne på Sylleskovvej i Nyborg får en 40 kvadratmeter bygning med vaskeri og fællesrum - skabt ved 3D-printning. Det er helt unikt for Danmark.

Nyborg: Den første af sin art i Danmark, lyder opråbet fra parterne omkring de kommende ungdomsboliger på Sylleskovvej i Nyborg.

Det handler om den teknologi, hvor et byggeri bliver skabt ved 3D-printning. Det er en så ny teknologi, at det altså ikke bliver de 54 ungdomsboliger, der skal printes, men mere beskedent et hus på 40 kvadratmeter til vaskeri og fællesrum.

Ikke desto mindre vil huset være det første i landet, der bliver skabt i 3D-print, oplyste byrådsmedlem Carsten Kudsk (DF) ved offentliggørelsen af ungdomsboligprojektet med tilhørende 3D-printet bygning.

Som formand for Udvalget for Grøn Omstilling har han længe ønsket at finde et projekt, der kunne give Nyborg et hus skabt med den nye bygge-teknologi.

- Det er nu lykkedes, og vi ser store perspektiver i det her for Nyborg og for hele den danske byggebranche, sagde Carsten Kudsk.

Perspektiverne for branchen

- Vi ved fra Dansk Byggeri og Dansk Beton, at der er stort fokus på det med 3D-print. Nu får vi med aftalen her et hus, vi kan vise frem som eksempel på, hvad teknologien kan nu, og samtidig fortælle om perspektiverne, teknikken rummer for byggebranchen. Vi ved også, at robotvirksomheder er stærkt interesseret i det her. Det kan blive til vækst og nye arbejdspladser.

- Vi i byrådet kan været dem, der ruller bolden i gang, men det må være private, der triller den videre. Vi måtte finde en privat partner, der ville være med, og det har vi så med aftalen med Nikolai Røjkjær og SkanKon, sagde Carsten Kudsk

Udviklingsselskabet SkanKon skal stå for opførelsen af ungdomsboligerne, og Nikolai Røjkjær har sagt ja til at være med-investor på 3D-printprojektet. Som projektudvikler i byggebranchen er han interesseret i at medvirke til at styrke udviklingen af 3D-teknologien.

Økonomisk er aftalen sådan, at SkanKon yder 25 procent, kommunen resten af den samlede udgift til fælleshuset, der trods de 40 kvadratmeter kommer til at koste 750.000 kroner.

- Det skyldes naturligvis, at det stadig er en dyr teknologi at benytte, forklarede Carsten Kudsk.

Elementer printes i Holland

Ingen skal forvente at se en 3D-printer i funktion på byggepladsen ved Sylleskovvej. Printningen kommer til at foregå på det firma i Holland, der afprøver teknologien i praksis. Det er her, elementerne til huset bliver til og siden transporteret til Nyborg for at blive monteret på samme måde som andet elementbyggeri. Et fremtidsscenarie er, at man bliver i stand til at 3D-printe på selve byggepladsen.

Nyborg Kommune har indgået en aftale på 30 år, hvor det er muligt at besøge det 3D-printede hus for fagfolk og andre interesserede, der vil se, hvordan et 3D-hus i én til én tageer sig ud.

Blandt de besøgende bliver elever fra Nyborg Gymnasium.

- Det passer perfekt i vores fokus på at øge undervisning indenfor teknologifag, i innovation og iværksætteri. Det bliver fantastisk at få et hus så tæt på, så eleverne som en del af undervisningen kan gå over og se, hvordan sådan et hus ser ud i virkeligheden, sagde rektor Henrik Vestergaard Stokholm, der også deltog i præsentation af byggeprojektet. Han påpegede videre, at gymnasiet fra det kommende skoleår samarbejder med grundskolerne om undervisning i teknologi og innovation.

  • Andreasen_Niels_(2015)_023

    Af:

    Journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion  i Nyborg, tovholder Lokalavisen Nyborg. Tidligere ansat på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende i Odense, inden da journalist på Fyns Amts Avis i Nyborg og Ugeavisen i Odense.