Socialistisk Folkeparti i Nyborg blev mere end halveret ved det seneste kommunalvalg. Nye kræfter står dog klar til at tage over, og de tror på fremgang ved valget til november.

Nyborg: Der blæser en frisk vind, da Suzette Frovin, Ole Tyrsted og Jørgen Østerby tager opstilling på det gamle DSB-areal til ære for Stiftstidendes fotograf. Også i overført betydning tror det nye trekløver for SF i Nyborg på, at der blæser nye politiske vinde efter en periode, hvor partiet har haft det svært.

Det var en regulær mavepuster, da man i 2013 måtte sige farvel til to pladser i byrådet. Siden har der været flere udskiftninger på det organisatoriske plan, og i en periode på et år var lokalafdelingen formelt set uden en formand.

SF's syv kandidater

På et opstillingsmøde i sidste uge kunne man præsentere syv kandidater til kommunalvalget i november. De stiller op på en sideordnet liste, hvor det alene er de personalige stemmer, som er afgørende for, hvem der bliver valgt ind.1. Suzette Frovin

2. Ole Tyrsted Jørgensen

3. Jørgen Østerby

4. Henning Nielsen

5. Iben Bohr

6. Hans Biering

7. Else Klint

SF Nyborg har også fået ny lokalbestyrelse. Den består af Jørgen Østerby (formand), Thomas Laursen (næstformand), Henning Nielsen (kasserer), Gøye Svendsen og Iben Bohr.

I efteråret meddelte partiets eneste tilbageværende byrådsmedlem, Thomas Laursen, at han ikke genopstiller. Dermed så det en overgang sort ud - ikke bare for SF men for rød bloks muligheder for at genvinde magten.

Allerede måneden efter blev journalist Suzette Frovin dog præsenteret som ny spidskandidat. Det var vigtigt, ikke mindst internt i partiet, fortæller lokalformand Jørgen Østerby.

Vi tror på, at vi har budskaber, der rammer folk, som før har stemt på Socialdemokraterne. For eksempel går vi ind for, at vi skal være meget bedre til at nære fællesskaberne. Samtidig ligger der en hel del stemmer på DF-siden, som kan gå til SF, fordi vælgerne synes, at nu er Dansk Folkeparti blevet for indvandrerfjendsk.

Ole Tyrsted Jørgensen, nummer to på SF's opstillingsliste

- Selv om vi har sideordnet opstilling, så betyder det meget, hvem vi kører i spidsen. En kampagne er langt hen ad vejen personbåren, og det er vigtigt, hvem man kan dreje den omkring, forklarer han.

 

Målet er to-tre byrådspladser

I sidste uge tog SF i Nyborg så endnu et vigtigt skridt frem mod kommunalvalget i november, da man fik sammensat en opstillingsliste med i alt syv kandidater. Nummer to på listen blev Ole Tyrsted Jørgensen, mens Jørgen Østerby selv indtager en tredjeplads.

- Tilsammen rummer Suzette og Ole hele SF's valggrundlag, hvor hun er inde i børneproblematikken med den røde tråd fra daginstitution til skoler og ungdomspolitik. Samtidig har hun været aktiv omkring kulturpolitikken, mens Ole er rigtig stærk på det grønne område, på klimaområdet og på erhvervsområdet, siger lokalformanden.

Han glæder sig samtidig over, at det er lykkes at få en næsten ligelig fordeling af mænd og kvinder på opstillingslisten. Kun de helt unge mangler, og derfor har man ladet listen stå åben lidt endnu.

Ole Tyrsted Jørgensen lægger ikke skjul på, at ambitionen er at genvinde det tabte. Samtidig har han også et bud på, hvad stemmerne skal komme fra.

- Der skal ikke herske tvivl om, at vi går efter to-tre byrådsmedlemmer i den kommende periode. Vi tror på, at vi har budskaber, der rammer folk, som før har stemt på Socialdemokraterne. For eksempel går vi ind for, at vi skal være meget bedre til at nære fællesskaberne. Samtidig ligger der en hel del stemmer på DF-siden, som kan gå til SF, fordi vælgerne synes, at nu er Dansk Folkeparti blevet for indvandrerfjendsk. Det handler også om at få fortalt, at SF faktisk har en erhvervspolitik. Når det først går op for folk, bliver de måske knap så forskrækkede, vurderer han.

Fokus på fællesskaberne

Tre af partiets syv kandidater til valget i november er gengangere, blandt dem Ole Tyrsted Jørgensen. For fire år siden var han grøn i politik i mere end en forstand. Det samme kan siges om Suzette Frovin, som meldte sig ind i SF for mindre end et år siden.

- Jeg har måske været længe om at bekende kulør. Men der kommer et tidspunkt, hvor man ikke længere kan sidde på bagerste række og pege på de andre, fortæller hun.

- Det er også gået op for mig, hvor meget vi rent faktisk kan gøre for fællesskaberne. For mig handler det meget om at få vendt det om, så i stedet for at tale om kommunen som noget, der er uden for os selv, så skal vi tale om kommunen som "os". Jeg vil kæmpe for, at folk i højere grad tager egne initiativer frem for at vente på, at der kommer nogen fra kommunen og løser problemerne. Politikernes rolle bliver at støtte op om de lokale initiativer, tilføjer SF's nye spidskandidat.

I yderste konsekvens bør man i højere grad lade borgerne selv forvalte kommunens penge, mener Suzette Frovin. Hun også ser også en opgave i at styrke folkeskolen, som i disse år taber terræn til friskolerne.

- Når det er så vigtigt at værne om folkeskolen, så er det fordi jeg har en grundlæggende overbevisning om, at det er der, det starter. Troen på, at vi forpligtet på fællesskabet, forklarer hun.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.