Røgfri arbejdstid: Smøger kan koste en fyreseddel

Fra den 1. august 2020 kan de ansatte på rådhuset i Nyborg ikke længere snuppe sig en rygepause. Arbejdstiden bliver røgfri for alle ansatte på alle kommunens arbejdspladser. Foto: Kasper Riggelsen

Røgfri arbejdstid: Smøger kan koste en fyreseddel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra den 1. august næste år risikerer Nyborgs kommunalt ansatte i værste fald en fyreseddel, hvis de ryger i arbejdstiden - uanset hvor de befinder sig.

Nyborg: - Vi bliver populære på det her. Men i dén grad også upopulære ...

Fællestillidsrepræsentant Lone Smidt er ikke i tvivl.

Det kommer ikke til at gå helt stille af, når Nyborg Kommune til næste år indfører røgfri arbejdstid for alle kommunens ansatte.

Den røgfri arbejdstid gælder, uanset hvor de ansatte befinder sig.

Om de er på rådhuset, arbejder hjemme, går i Netto i frokostpausen, har nattevagt i hjemmeplejen, er på kursus i Jylland eller rydder sne i en tidlig morgentime på en bivej i Frørup, så kan det i værste koste en fyreseddel at lade sig friste af en smøg.

Og dét deler, som Lone Smidt siger, vandene blandt medarbejderne "helt vildt".

Markant skærpelse

Den røgfri arbejdstid er en markant skærpelse af de rygeregler, der siden 2013 har været gældende for de kommunalt ansatte i Nyborg.

De, der ikke vil undvære en smøg i arbejdstiden, kan i dag få en såkaldt rygekontrakt, hvor de betaler med ti minutters ekstra arbejdstid for hver cigaret, der bliver røget i løbet af arbejdsdagen.

Nu bliver arbejdstiden røgfri. Uden undtagelser.

- Det flugter rigtig fint med den sundhedspolitik, vi har besluttet os for at have i Nyborg Kommune. Og det er vigtigt for mig at understrege, at det her er noget, medarbejdere og ledelse foreslår i fællesskab, siger Nyborg Kommunes kommunaldirektør, Lars Svenningsen.

Forslaget om røgfri arbejdstid er blevet i kommunens centrale samarbejdsudvalg, Hovedudvalget.

Og når politikerne i Nyborg Kommunes økonomiudvalg på et møde i morgen - efter alt at dømme - godkender forslaget, er arbejdstiden røgfri fra den 1. august 2020.

Svære drøftelser

Fællestillidsrepræsentant Lone smidt siger, at medarbejdergruppen i samarbejdsudvalget bakker op om forslaget "udelukkende for at støtte sundhedspolitiken i Nyborg Kommune".

- Det har været en lang proces, men nogle virkeligt svære drøftelser i Hovedudvalget. Fra medarbejderside forhørte vi os fra starten ude i baglandet, og der er der dem, som synes, vi skulle have gjort det her for længe siden. Men der er i høj grad også dem, som siger, at det her kan vi godt glemme alt om. De føler, der er tale om et indgreb i den personlige frihed, som vil komme til at forpeste arbejdsmiljøet, siger Lone Smidt.

Ledelsen i Nyborg Kommune er helt med på, at der kan være medarbejdere, som synes, en røgfri arbejdstid uden undtagelser er at gå for langt.

- Jeg mener selv, grænsen går der, hvor man indfører noget fra den ene dag til den anden, siger kommuladirektør Lars Svenningsen.

- Men det gør vi jo lige præcis heller ikke. Der går et år, hvor man har tid til at få tingene til at falde på plads, tænke sig om og få snakket. Og det, synes jeg faktisk, er en meget fair løsning, tilføjer han.

Mange vil gerne stoppe

Formanden for Nyborg Kommunes sundheds- og forebyggelsesudvalg, Jan Reimer Christiansen (V), er også indstillet på, at forslaget om den røgfri arbejdstid ikke vil blive modtaget med ubetinget begjstring blandt alle medarbejdere.

- Men jeg tror også, der er rigtig mange, som gerne vil stoppe med at ryge. Og der kan den røgfri arbejdstid blive det sidste skub, siger Jan Reimer Christiansen.

Han tilføjer, at røgfri arbejdstid for de offentligt ansatte er et vigtigt bidrag til Nyborgs ambitioner om at være en sund kommune.

Og han håber, at kommunen med tiden også kan få det private erhvervsliv med på idéen.

- Jeg synes, det er fantastisk, at vi nu bliver blandt de førende kommuner i landet på det her område, fastslår Jan Reimer Chriatiansen.

Røgfri arbejdstid: Smøger kan koste en fyreseddel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce