Radar afslører ukendt slotshistorie


Radar afslører ukendt slotshistorie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Undersøgelser med georadar skal afsløre Nyborg Slots mange byggefaser.

NYBORG: Mens lydscanning kan give forventningsfulde forældre et billede af, hvordan baby kommer til at se ud, så kan scanning med såkaldt georadar fortælle, hvordan Nyborg Slot engang så ud.

Sådan en slags tidsmaskine har Nyborg Museum bestilt geofysiker Flemming Barlach til at undersøge slotsholmen ved Nyborg Slot med.

- Vi gennemførte i foråret en lille undersøgelse for at se, om georadar kunne bruges på slotsholmen. Er der tykke lerlag i jorden, duer det ikke, siger museumsleder Kirstin Eliasen.

- Men jordbundsforholdene egner sig perfekt til georadar. Da Flemming Barlach var her i foråret, så vi straks, at vi kunne få værdifulde oplysninger om byggefaser på Nyborg Slot.

- Så det er meget spændende for os, fordi vi ved så lidt præcist om, hvordan slottet har set ud gennem tiderne.

Georadar fungerer sådan, at den viser de forskellige strukturer i jordbunden ned i flere meters dybde. Det er også muligt at se forskellige materialer. Når det gælder om at finde ud af, hvordan Nyborg Slot har set ud gennem tiderne, er det især efterladt murværk i undergrunden, der er interessant.

- Med de første scanninger så vi, hvordan vi på computeren kan vende og dreje billederne og lave snit ned gennem lagene, så vi nøje kan vurdere, om der det pågældende sted er noget interessant at grave efter, siger Kirstin Eliasen.

Præcise oplysninger

Det sidste er vigtigt, for da Nyborg Slot er et fredet fortidsminde, så er det ikke lige sådan at få lov til at foretage arkæologiske udgravninger.

- Med det her apparatur kan vi udpege de særligt interessante steder, og så kun grave dér. Det betyder billigere udgravning, fordi der ikke skal flyttes så meget jord. Dertil kommer, at vi aldrig ville få lov til at grave hele Slotsholmen igennem, fordi det vil ødelægge for meget. Med georadaren har vi langt større chance for at kunne udpege de særligt vigtige steder og så søge om kun at grave de steder, siger Kirstin Eliasen.

Da udstyret også kan scanne i vand, håber Kirstin Eliasen, at voldgraven foran Østtårnet - det, nogen kalder Knudstårnet - også kan blive undersøgt for rester fra den portbygning og bro over voldgraven, man ved, har været her.

- Vi håber med georadar og efterfølgende punktvise udgravninger at kunne få langt mere sikker viden om de forskellige faser, Nyborg Slot har haft rent bygningsmæssigt. Så vi kan fortælle, hvordan det har set ud, ikke kun i slutfasen, men også hvordan slottet er blevet bygget ud gennem hele middelalderen, siger Kirstin Eliasen.

Økonomien sikret

Inden museumsfolk kan gå i gang med den slags undersøgelser, kræves det, at økonomien er i orden.

Museumforeningen donerede 5700 kroner til forårets forundersøgelse af, om området overhovedet egner sig til georadar. Siden har foreningen givet 20.000 kroner til de videre radarscanninger, og senest har Beckett-fonden givet resten af beløbet op til de 58.000 kroner, det koster at få radar-scannet hele Slotsholmen og Biblioteksholmen og altså eventuelt også bunden i voldgraven foran Østtårnet.

Så i løbet af efteråret går geofysiker Flemming Barlach i gang med at scanne de historiske informationer op af undergrunden ved slottet.

Radar afslører ukendt slotshistorie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce