DEPRESSION: Projekt skal få langtidssygemeldte tilbage på arbejde
NYBORG: Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det.

Modsat fysiske problemer er psykiske sygemeldinger forbundet med en vis form for tabu og vejen tilbage til arbejdsmarkedet kan virke meget lang for den sygemeldte.

Det er en af grundene til at Nyborg Kommune har lanceret et nyt projekt rettet mod netop denne gruppe, som alene i Nyborg tæller omkring 50-60 personer.

- Mit håb er, at de lærer at sige, at det er o.k. at have det sådan, og at de på kurset får nogle værktøjer, så de kan komme videre, siger Helle Buch.

Socialrådgiveren, som tidligere har arbejdet med sygedagpenge i Nyborg Kommune, er foreløbigt ansat af kommunen i et år til at lede projektet.

- Deres livskvalitet skal styrkes, og så er det jo godt at møde andre i samme situation, siger Helle Buch, som bruger motion og udeliv som faktorer i projektet.

De 11 sygemeldte på første hold starter således dagen med en gåtur, når de er mødt på Værkstedscentret på Ringvej.

Selv om målet er at vende tilbage til arbejdsmarkedet, ligner indholdet i projektet ikke ligefrem jobtræning.

Præst og bowling

De har mødtes med en kiropraktor og en præst, malet og været på bowlingtur.

- De skal ud og møde folk og have noget at stå op til - og så er en stor del af projektet den fysiske side og det sociale samværd, siger Helle Buch.

Før jul skal hun have fire hold på fire uger hver, hvor der er plads til 12 tilmeldte.

- Så lærer de hinanden at kende, så de er i trygge rammer, siger hun.

De sygemeldte borgere skal visiteres af deres sagsbehandlere i Ørbæk, Nyborg eller Ullerslev.

Derfor har Helle Buch haft åbent hus i lokalerne på Ringvej. Her kunne sagsbehandlerne se stedet an og høre fra nogle af de første deltagere i projektet.

Tror på fortsættelse

Efter de første fire hold har været igennem, skal Helle Buch evaluere formen, men hun er sikker på, at projektet fortsætter - også når sidste halvår af det første år er slut.

- Planen er, at det skal fortsætte, og det tror jeg da også, det gør, for der bliver ikke færre, som sygemeldes på grund af stress og depressioner, siger hun.
  • Fyens Stiftstidende