Protest mod svinefarm


Protest mod svinefarm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturfredningsforeningen klager over den tredje tilladelse til svinefarme ved Langæble

TÅRUP: Først fik Erik Jensen på Haulund, Langæblevej 4, kommunens ja til at producere flere svin. Så var det broderen Helge på nabogården, Svendborg Landevej 7, der fik lov, og nu har kommunen også sagt god for en større udvidelse på ejendommen Langæblevej 5, der også drives af Helge Jensen.

Men nu forsøger Danmarks Naturfredningsforening (DN) at sige stop. Foreningen har klaget til Miljøklagenævnet, fordi den mener, at gyllen fra de mange ekstra grise vil betyde storbelastning af Holckenhavn Fjord og Nyborg Fjord.

DN ønsker ikke direkte tilladelsen til udvidelse på Langæblevej 5 stoppet. Men foreningen kræver, at kommunen stiller skrappere krav, som sikrer, at naturen ikke tager skade. Foreningen mener, at Nyborg Kommune skal påvise, at udspredningen af gylle fra de ekstra svin ikke påvirker fjordene og Storebælt.

Fejl af kommunen

Desuden mener DN, at kommunen har lavet en fejl ved at behandle ansøgningerne fra Svendborg Landevej 7 og Langæblevej 5 som to sager, når begge gårde ejes af Helge Jensen og drives som en virksomhed.

- Det er jo et stort kompleks af landbrug, der ligger dernede, og vi synes, man bør se det i en sammenhæng i stedet for at behandle sagerne hver for sig, siger Else Klint, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Nyborg Kommune.

- Vi synes, der gives tilladelse til for meget fosforudledning. Godt nok er området ved Langæble robust på grund af godt med ler i jorden. Men man kan jo ikke bare blive ved med at pøse på, siger Else Klint.

- Holckenhavn Fjord er i forvejen stærkt belastet af næringsstoffer - og man skal jo også se det her i en lidt større sammenhæng. For godt nok er Storebælt et robust farvand, men for eksempel i Det sydfynske Øhav oplever vi iltsvind år efter år, siger Else Klint.

Klagen skal nu behandles i Miljøankenævnet, og der kan ifølge biolog Bo Clausen, Nyborg Kommune, godt gå et års tid, inden der kommer en afgørelse.

Men klagen har ikke opsættende virkning, og derfor kan de to brødre fortsætte deres investeringer i større svinebrug som planlagt.

- Sådan er spillets regler, men vi vil altså gerne have en højere instans til at se på det her, siger Else Klint.

- Det handler jo også om, hvordan grænserne skal være i fremtiden. Blandt andet i lyset af de kommende vand- og naturplaner, hvor EU stiller skrappe krav til vandmiljøet.

Protest mod svinefarm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce