En årlig bevilling på 75.000 kroner fylder ikke meget i kommunens samlede budget. Men for initiativtagerne bag et interkulturelt hus i Nyborg gør den en verden til forskel. Stiftstidende kiggede indenfor, da der tirsdag var arrangeret fællesspisning.

Nyborg: - Så må I gerne komme herop. Maden er klar til at blive serveret.

Det er tirsdag aften. Mens medlemmerne af byrådet er samlet til andenbehandling af næste års budget, har cirka 20 personer, flere af dem syriske flygtninge, fundet vej til kantinen på HF & VUC i den tidligere døveskole i Nyborg. Fællesspisning er blot en af flere aktiviteter i Det Interkulturelle Hus - et nystartet initiativ, der skal bringe folk sammen på tværs af kulturer.

Deltagerne kan nøjes med at betale et symbolsk beløb. Resten er sponsoreret af lokale borgere, der bakker op om initiativet, fortæller Mariann Brandt, der har stået for at sammensætte dagens menu: Marokansk kikærtesuppe, salat med brød samt dessert.

Flere af de fremmødte har hjulpet til i køkkenet, blandt dem Mohammed Hussein, der kalder sig Hamoudi.

- Vi har prøvet at forklare Haumodi, at danske kvinder har grædt over løg i 1000 år. Nu er det hans tur til at prøve, griner en af de andre frivillige, Lene Skyggelund.

Det er kun et par år siden, at han kom til landet fra Syrien, men allerede nu taler 17-årige Mohammed næsten flydende dansk og går til daglig i 10. klasse på det nye campus.

- I starten forstod jeg ikke et ord, men jeg ville ikke bare sidde derhjemme. Jeg ville ud, hvor der blev talt dansk, så jeg selv kunne øve mig på sproget, fortæller han.

Nye muligheder

Netop muligheden for, at flygtninge kan komme ud blandt danskere og bruge sproget aktivt, har været en af grundtankerne bag Det Interkulturelle Hus, fortæller projektansvarlig Kristina Geert-Jørgensen. Ud over fællesspisning om tirsdagen er der arrangeret cafe og værksted hver onsdag, hvor man mødes uformelt over en kop kaffe og skabe forskellige aktiviteter sammen.

Det kan være alt lige fra hjælp med lektierne og reperation af cyklen til foredrag og ture ud af huset. Det sidste er blevet en hel del nemmere at forestille sig, efter at byrådet med budgetaftalen har afsat et årligt beløb på 75.000 kroner til Det Interkulturelle Hus.

- Det er vi meget begejstrede over, fordi det giver os en række muligheder, som vi ellers ikke ville have. Pengene kunne for eksempel bruges på udflugter, men også på indkøb af symaskiner og computere, fortæller Kristina Geert-Jørgensen, der også er blandt initativtagerne til Venligboerne og medlem af Intergrationsrådet.

I begyndelsen af året indkaldte hun til et dialogmøde for at få en fornemmelse af, om der var opbakning til projektet. 27 personer tilmeldte sig, og ud af det blev der skabt en arbejdsgruppe, som har undersøgt, hvad der kunne lade sig gøre.

Gennembruddet

Gennembruddet kom, da HF & VUC sagde ja til at lægge lokaler til. Afdelingsleder Anders Munch Hansen forklarer det med, at man har op mod 70 tosprogede kursister i aftentimerne.

- Det Interkurelle Hus underbygger og supplerer vores undervisning gennem deres arrangementer. Det er en måde at træne sproget på i andre sammenhænge. Samtidig kan det skabe noget socialt samvær, som tit mangler i forbindelse med aftenundervisningen, tilføjer han.

En, der har gavn af det nye intiativ, er 28-årige Fatima Ahmed, der går i sprogskole på VUC sideløbende med, at hun passer et arbejde på Steffca.

- Jeg kommer her for at øve mit dansk og for at få hjælp til lektierne. Samtidig glæder jeg mig til at være sammen med andre og lære nye mennesker at kende, fortæller hun.

Begejstringen for det nye tilbud deles af formanden for Integrationsrådet, Vibeke Ejlertsen (S).

- Den måde, ordningen bliver brugt på allerede, fortæller mig, at der er et behov. Men det bliver spændende at få afprøvet, om et borgerdrevent initiativ som dette kan fungere på længere sigt. Eller om det løber ud i sandet med tiden, bemærker hun.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.