Politiet er for langt væk: Større utilfredshed trods færre indbrud

Initiativgruppen bag borgermødet 7. december består af Annette Sørensen, Gitte Tidemann Berg og Betina Olsen. Her ses førstnævnte, der også sidste år startede en underskriftindsamling for at få lokalpolitiet tilbage til Nyborg. Foto: Jakob Nørmark

Politiet er for langt væk: Større utilfredshed trods færre indbrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom tallene for indbrud har været faldende over de sidste par år, skriver borgere i Nyborg Kommune i stort antal under på, at lokalpolitiet skal tilbage. Betjentene mangler på gaden, lyder det.

Nyborg: I november var der 30 indbrud i Nyborg Kommune. Det tal er kun set højere to gange for en måned siden starten af 2014. Derfor er det ikke tilfældigt, at det netop var ved udgangen af november, at en gruppe utilfredse borgere samlede sig om at prøve at få lokalpolitiet tilbage til Nyborg. Her har politistationen på Slipshavnsvej fungeret som en politibutik siden slutningen af sidste år.

Initiativgruppen består af tre kvinder, der alle har en oplevelse af, at folk er utilfredse med, at politiet ikke er i lokalmiljøet. En af dem, Gitte Tidemann Berg, skrev sidste lørdag i Facebook-gruppen "NEJ TAK til lukning af Lokalpolitiet i Nyborg", at nu måtte der gøres noget.

Gruppen har 1240 medlemmer, og Gitte Tidemann Berg fik hurtigt stor tilslutning til sit budskab. Nu er det lykkedes gruppen at få arrangeret et borgermøde, der kommer til at finde sted torsdag den 7. december på Bastionen i Nyborg. Mødet skal bevise nødvendigheden af at få lokalpolitiet tilbage til byen.

Men faktisk viser en opgørelse fra Fyns Politi, at der de sidste par år har været markant færre indbrud end i årene forinden. Ved udgangen af november er der registreret 121 indbrud i år. Sidste år på samme tidspunkt var tallet 117. Til gengæld var der ubudne gæster henholdsvis 195 og 191 gange i den samme periode af 2014 og 2015.

Fastholder kritik

Sammenlignet med 2016 har også responstiden, altså den tid politiet bruger på at rykke ud, været forbedret i 2017. Alligevel mener Betina Olsen, der er blandt initiativtagerne til borgerbevægelsen, at gruppen har ret i sin kritik af politiet.

- Det er da kun godt, at der er færre indbrud, men over den sidste periode har vi altså oplevet rigtig mange indbrud. Og også der hvor jeg bor, har der været en del. Jeg kom selv hjem en dag og kunne se, at der havde været folk inde på min terrasse og gå og kigge ind ad mine vinduer. Vi har også hørt om en masse indbrud i biler, siger Betina Olsen.

Hun har generelt har en oplevelse af, at politiet er for langt væk fra borgerne i Nyborg:

- De er ikke synlige på samme måde, som de var førhen, hvor vi kunne møde betjentene i gågaden eller oppe på stationen, siger hun.

Se tidslinje: Da lokalpolitiet forsvandt

Strid på ord

Derfor har de i initiativgruppen sat gang i en ny underskriftindsamling blandt kommunens indbyggere. 245 har skrevet under elektronisk, mens gruppen endnu ikke ved, hvor mange der har skrevet under rent fysisk. Der er delt papirer til underskrift ud til butikker, plejehjem, fabrikker og i svømmehallen. Sidste gang en gruppe borgere gjorde noget lignende, kastede det 6480 støtteerklæringer af sig.

Torsdag kom Per Lydiksen Laursen, vicepolitiinspektør hos Fyns Politi, ordensmagten til undsætning. I et debatindlæg til Fyens.dk opfordrede han blandt andet borgerne til at forebygge indbrud og ikke sidde med hænderne i skødet. Det svar giver Betina Olsen imidlertid ikke meget for.

- Jeg er mildest talt målløs over måden, han skriver til os på. Han får det til at lyde som om, at vi sidder med hænderne under lårene og venter på, at der kommer indbrud. Vi har jo flere sider (på Facebook, red.), hvor vi råber vagt i gevær, når der sker noget. Så det passer jo simpelthen ikke, siger hun og fortsætter:

- Så det provokerer mig rigtig meget. Jeg føler, at han taler ned til os. Og jeg synes ikke, at det er en den måde, man bør tage en dialog med en masse bekymrede borgere i Nyborg.

Vigtige kaffemøder

Initiativgruppen har inviteret politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen med til borgermøde, men hun kan ikke deltage. Til gengæld har hun sagt ja til et møde med de tre kvinder mandag den 4. december. Samme dag har gruppen et møde med borgmester Kenneth Muhs (V) om situationen.

Det ligger ikke i kortene, at lokalpolitiet er på vej tilbage. Men torsdag den 7. december gør en gruppe borgere endnu et forsøg. Borgermødet på Bastionen starter klokken 19.00 og er åbent for alle.

Politiet er for langt væk: Større utilfredshed trods færre indbrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce