Fire professionelle tyve kunne stille og roligt tømme et hus i Nyborg natten til søndag. Et vidne ringede til politiet, mens det stod på - men politiet rykkede først ud næste dag.
Klokken er halv tre søndag morgen. Stedet er et villakvarter i Nyborg. Fire mænd bærer en hjørnesofa ud fra et hus og bugserer den op på en trailer, der holder udenfor.

De går ind igen. Henter en fladskærm, en computer, en spillekonsol.

Klokken 2.31 modtager politiet i Odense en anmeldelse fra en borger om indbrud. Han beretter om fire mistænkelige mænd, der i dette øjeblik er ved at tømme et hus.

Vidnet fortæller politiet om fire mænd og en trailer, men kan ikke give et nøjagtigt signalement, fordi det er mørkt. Gerningsmændene starter nu bilen, og vidnet fortæller politiet, at tyvene kører ad Frisengårdsvej i retning mod Nyborg by. På trods af, at vidnet har politiet i røret, mens forbrydelsen sker, og selv om vidnet guider politiet i retning af gerningsmændene, rykker de blå blink ikke ud.

Kommer dagen derpå

Først søndag klokken 16.30 finder en patruljebil vej til Nyborg, hvor en noget frustreret beboer Hans Aaby går rundt i sit plyndrede og næsten tomme hjem.

- Vi må hver dag lave benhårde prioriteringer, siger Torben Schultz-Pedersen, vicepolitiinspektør og leder af Fyns Politis vagtcentral.

Indbrud ikke førsteprioritet

Og søndag nat er det ikke politiets førsteprioritet at køre til Nyborg og forhindre fire mænd i at tømme et hus.

- Det, at gerningsmændene forsvinder, mens vi taler med vidnet, sammenholdt med et sparsomt signalement og den tid, det vil tage politiet at nå frem, gør, at vi i dette tilfælde vælger ikke at rykke ud, siger Torben Schultz-Pedersen.

Formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), ser det som et klart problem, at politiet ikke rykker ud, når en borger ringer og anmelder en forbrydelse, der er i gang. Han siger:

- Det har betydning for folks retsbevidsthed, hvis de kan stå og se på kriminalitet, uden at nogen griber ind.

Ifølge Peter Skaarup bør Fyns Politi overveje at sætte bemandingen op om natten.

- Politiet bliver nødt at yde tryghed for borgerne. Vi politikere kan så gøre noget for at bevilge penge til flere betjente, siger han.

Frustrerende utryghed

Fyens Stiftstidende har bedt om en kommentar fra justitsminister Brian Mikkelsen (K), men han er på juleferie.

Til gengæld fortæller Hans Aaby gerne om, hvordan det er at komme hjem til et hus, hvor døre og vinduer står åbne, møblerne er fjernet, og beskeden er, at politiet har nedprioriteret hans sag.

- Det er virkelig frustrerende, og det skaber utryghed, at jeg ikke kan regne med, at politiet kommer til undsætning, hvis der pludselig står nogen i huset, siger Hans Aaby.

Læs mere i Fyens Stiftstidende onsdag.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Justitsministeren: Undskyld vi ikke kom

Justitsministeren: Undskyld vi ikke kom

- Dårlig service er ikke politiets skyld

Politiet: Undskyld vi ikke kom

Politiet: Undskyld vi ikke kom