38-årig har erkendt at stå bag stor produktion af marihuana på sin bopæl ved Ørbæk. Men det var til eget brug, hævder han. Derudover er han blandt andet tiltalt for tyveri, overtrædelse af knivloven og ulovlig opbevaring af 27 kanonslag.

Ørbæk: Nogle gange har man lov til at være heldig. Det gælder også ordensmagten på Fyn. Da politiet den 5. maj 2017 aflagde et besøg på et nedlagt husmandssted, skete det på baggrund af en mistanke om, at man ville finde diverse tyvekoster, der stammede fra et indbrud på Sandager Næs.

Det drejer sig om tre lamper, syv stole og en kikkert med stativ til en samlet værdi af 29.000 kroner. Som en sidegevinst viste det sig, at husmandsstedet rummede et større skunklaboratorie med ikke mindre end 873 planter og stiklinger.

Mandag startede retssagen mod husets ejer ved Retten i Svendborg, og her erkendte den 38-årige østfynbo at have stået bag dyrkningen af sammenlagt ikke under 1353 cannabisplanter. Det svarer til en produktion på mindst 38 kilo marihuana.

Til gengæld nægtede han i retten, at de euforiserende stoffer skulle sælges videre. I stedet skulle de bruges til selvmedicinering, oplyser sagens anklager Flemming Høj Larsen.

Også en 45-årig vietnameser er tiltalt i sagen, men han bliver kun sat i forbindelse med den produktion, som politiet altså forpurrede ved at møde op på bopælen den 5. maj. Her var husets ejer desuden i besiddelse af 65,72 gram amfetamin, 14,34 gram hash samt hasholie svarende til 121,6 gram hash. Igen hævder han, at det var til eget brug.

Manden benægter til gengæld ikke at stå bag førnævnte indbrud, ligesom han kan erkende at have opbevaret 27 kanonslag uden tilladelse samt overtrædelse af knivloven. Dertil kommer tyveri af fem kajakker til en værdi af 17.000 kroner, der blev stjålet fra en bådtrailer ved det tidligere Kokken og Jomfruen i Gislev samt tyveri af mindst 29325 kWh el, der skulle bruges i forbindelse med produktionen af de mange skunkplanter. Det svarer til seks-syv familiers årsforbrug af el.

Risikerer udvisning

Mens han altså kan erkende det meste, nægter den 45-årige vietnameser ethvert kendskab til produktionen af marihuana. Hvis han ikke desto mindre bliver kendt skyldig, risikerer han udvisning af landet, fremgår det af anklageskriftet.

På retssagens første dag mandag var der afsagt god tid til, at den 45-årige kunne udtale sig. Der var oven i købet tilkaldt en tolk, men han ønskede ikke at tilføje noget til den forklaring, som har afgivet i forbindelse med grundlovsforhøret.

Der falder dom i sagen torsdag. Forinden skal en lang række vidner afgive forklaring i retten. Blandt dem eksperter i dyrkning af skunk, men også en række af de politifolk, der deltog i ransagningen. Ud over en ubetinget fængselsstraf, et krav om erstatning og - for den ene af de to tiltaltes vedkommende - en påstand om udvisning, lægger anklagemyndigheden op til, at man konfiskerer en lang række af de genstande, som nu er i politiets varetægt.

Det drejer sig først og fremmest om de euforiserende stoffer, planterne, kanonslagene og de to knive, som alle blev beslaglagt. Men også 53 lamper, 10 ventilatorer, fire udsugninger og diverse eltavler fra det hjemmelavede skunklaboratorie.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.