P-vagter: Nyt flow i parkeringen

Nyborg Kommunes kvindelige parkeingstrio tjekker lovlige og ulovlige parkering i hele kommune, men fortrinsvis i midtbyen. Arkivfoto: Kasper Riggelsen.

P-vagter: Nyt flow i parkeringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De blå p-vagter i Nyborgs bybillede har bidraget til mere luft i parkeringskulturen. - Der er blevet plads til, at vores kunder igen kan parkere, konstaterer erhvervsdrivende i Nørregade.

Nyborg: Kulturen i Nyborg bliver nu smykket med et nyt begreb, der hedder parkeringskultur i gadebilledet. Hvor der tidligere var kastet biler langs kantstene og i afstribede båse fra syv morgen til seks aften, så er p-skiverne kommet i anderledes omdrejninger, og det giver luft til en hovedkuls og spontan parkering fra tid til anden mellem de blå skilte.

P-vagterne kom tilbage i bybilledet i Nyborg i september efter et par år uden p-kontrol.

- Der er på alle måder positivt med kommunens p-vagter. Der er kommet et helt andet flow i gaden, der er lige pludselig huller mellem de parkerede biler, hvor folk kan parkere, sige fodterapeuterne Maria Højbjerg og Allan Qvist fra Nørregade.

Parret var nogle af de første i midtbyen til at lufte deres frustration med de kaotiske tilstande i parkeringen og manglen på p-kultur i midtbyen, efter politiets p-korps blev nedlagt og kommunen besluttede forsøge sig uden p-vagter. Tilgængeligheden til deres praksis i fortovshøjde var i bund, fordi folk parkerede efter devisen, - det ta'r kun en halv time, men vi vil gerne holde her en hel dag.

- Mange af vores patienter er dårligt gående. Flex-taxa måtte holde midt i gaden og læsse kunderne af. Vi har kunder på elscootere, der ikke kunne finde plads og måtte holde mellem bilerne. Men også kunder, som valgte at skifte til fodterapeut i Langeskov, fordi de ikke kunne parkere i nærheden her hos os, påpeger parret.

Nyt flow i gaden

Politiets hedengangne korps af p-vagter har forlængst sagt farvel til Nyborg. Og for mange nyborgensere betød det frit lejde til at parkere øsen fra Torvet, hen over strøggaderne, til Bladhuset i Nørrevoldgade. Også selv om Nyborg Kommune fortsat skiltede med både halv og to times parkering i den centrale del af byen.

- Der har været proppet. Det var ikke unormalt, at folk parkerede hele dagen, både beboere og forretningsdrivende, selvom der er halv times parkering. Men nu har vi fået luft i gaden, det er mærkbart, og folk kan igen holde foran døren. Meget positivt, bemærker Allan Qvist.

Han er en af de første til at rose kommunen for initiativet med det blå korps af p-vagter, der har været på gaden siden starten af september.

10 ture i bybilledet

De tre kvindelige p-vagter lagde forsigtigt ud i de første uger, hvor ulovlige parkeringer blev mødt af "huskere" i bilernes frontruder. Siden har de gået spidsrod bevæbnet med håndholdte terminaler og printere - overvejende i bykernen.

- Der er nok blevet til 10 ture de første knap tre måneder med ordningen. P-korpset skal ses som en indsats for fremkommelighed, og at bilisterne holder de steder, hvor de må holde. Hovedbudskabet er, at vi gerne vil have bilisterne væk fra de steder, hvor de største belastninger er og hvor der er mest pres på. Og det ser ud til at lykkes, for vi har fået mange positive tilkendegivelser, siger driftschef Jens Kimer-Jørgensen.

P-vagterne Gitte og Jane, som til hverdag arbejder i Park og Vej, men med jævne mellemrum trækker i de blå uniformer, er enige i den udlægning.

- Det er klart mest til det positive. Vi har ikke på noget tidspunkt oplevet nogle dårlige episoder med bilisterne. Vi bruger en masse tid på dialog med folk. Og bliver bliver generelt taget godt imod. Senest ved Danehofskolen, hvor der ofte er kaos om morgenen, bemærker Gitte og Jane.

De oplever, at også de handlende i midtbyen tager godt imod det nye initiativ. De er ikke længere besværet af ulovligt parkerede biler i samme omfang, nu hvor p-vagterne er synlige i bybilledet flere gange hver måned.

P-vagter: Nyt flow i parkeringen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce