Oprørskriger på Sri Lanka, værkfører på Østfyn


Oprørskriger på Sri Lanka, værkfører på Østfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han var leder hos den militære oprørsgruppe De Tamilske Tigre. Nu har Bavananthan Nadarasa skiftet sin soldateruniform ud med arbejdstøj og sin AK47 med en badmintonketsjer.

Nyborg: Bavananthan Nadarasa holder vagt ved et checkpoint på stranden i den srilankanske by Point Pedro, da hæren pludselig angriber fra en båd mindre end 100 meter derfra. Det kommer fuldstændig bag på oprørerne, der kun er to i huset denne aften. Det er en umulig kamp. Kuglerne fra maskingeværer flyver om ørerne på Bavananthan Nadarasa. Han når ikke at tænke meget andet, end at han skal dø.

Når han i dag - mere end tre årtier senere - illustrerer scenen med kuglepen, gør han det fra stuen i sit rødbrune parcelhus i Nyborg. På et stykke papir på sofabordet mellem kaffekanden og fadet med chokolademuffins. Bavananthan Nadarasa indtegner en blå streg for den mur, han sprang over og reddede sit liv. Ved siden af ligger en bunke blade fra et badmintonstævne, han er ved at arrangere.

Han er næsten lige kommet ind ad døren, så han har sit mørke arbejdstøj på. Samme nuance får hans ansigtsudtryk, når han fortæller om den sidste, afgørende episode fra sin tid i hjemlandet:

De Tamilske Tigre har inddæmmet en fraktion af den srilankanske hær. Hver gang hæren sender en helikopter i luften, prøver Tigrene at skyde den ned med en bazooka. Oprørsgruppen holder stand. Men krig er krig, og krydsild går to veje. En dag finder Bavananthan Nadarasa resterne af tre soldater fra sin delegation. Tre unge mænd, der er sprængt i småstykker. Selv om han kniber sine røde øjne sammen, ser han det stadig klart for sig i dag. For klart.

- Det var så slemt. De var helt væk. Deres kroppe var væk. Det er forfærdeligt at tænke på. Jeg var sammen med dem, jeg var deres leder, så det var meget sørgeligt, siger han og stirrer tomt frem.

Det blev et vendepunkt. Bavananthan Nadarasa havde brugt næsten tre år på borgerkrigen i Sri Lanka. I 1986 havde han set nok. Ud af en gymnasieklasse på 32 tamilske drenge var han en af tre overlevende, fortæller han. Som 20-årig flygtede han med kurs mod Danmark og endte på Østfyn.

Som led i en større satsning, en serie om tamilerne i Nyborg, vil jeg lave et portræt af Bavanthan. Han er tidligere tamilsk tiger, og kalder sig selv frihedskæmper. I dag arbejder han som værkfører, og han har været i Nyborg fra begyndelsen  
 Foto: Kim Rune
Livet i det røde parcelhus i Nyborg er markant anderledes end det, Bavananthan Nadarasa havde på Sri Lanka for nu over 30 år siden. Foto: Kim Rune
Vi var mange unge, der tænkte, at vi måtte kæmpe for vores land. Det var den mulighed, vi havde, ellers kunne vi ikke overleve.
Bavananthan Nadarasa, tidligere oprørskriger for De Tamilske Tigre.
De Tamilske Tigre
De Tamilske Tigre var en oprørsgruppe og central part i borgerkrigen på Sri Lanka. Tigrene bekæmpede især regeringshæren i målet om at opnå "Tamil Eelam" - en selvstændig tamilsk stat.Gruppen blev oprettet i 1976 og tog fra 1983 del i krigshandlingerne. Først i 2009 lykkedes det den srilankanske regering at nedkæmpe Tigrene.

De Tamilske Tigre kom på en række forskellige terrorlister i årene efter 9/11, blandt andet i EU, Canada og USA. FBI kategoriserede førhen De Tamilske Tigre som en af verdens farligste og mest effektive terrrorganisationer.

- Vi kunne ikke leve sådan

Bavananthan Nadarasa følte tidligt, at det var svært at være tamiler på Sri Lanka. Også selv om tamilerne udgjorde det klare flertal i den nordligste del af landet, hvor han boede med sin mor og fire søskende. Faren var postmester og rejste meget rundt i landet. På en af disse ture blev hans lejede hus brændt ned, og alle tingene ødelagt. Bavananthan Nadarasa var 11 år.

Den næste håndfuld år voksede spændingerne, indtil krisen i 1983 kulminerede med de hændelser, der fik navnet "Black July". Ingen ved, hvor mange der blev slået ihjel, men flere kilder fastslår, at mellem 400 og 3000 tamilere blev dræbt af den singalesiske hær. En nabo til Bavananthan Nadarasas familie blev brændt ihjel i sin bil, fortæller han. Samtidig gik den singalesiske hær målrettet efter at anholde unge tamilske mænd. En borgerkrig begyndte.

- Det fik mange til at gå til De Tamilske Tigre. Vi kunne ikke leve på den måde. Vi var mange unge, der tænkte, at vi måtte kæmpe for vores land. Det var den mulighed, vi havde, ellers kunne vi ikke overleve, siger Bavananthan Nadarasa.

Som 17-årig tog han afsted til Indien. Den indiske regering støttede tamilerne og tilbød militærtræning. Bavananthan Nadarasa fortalte ikke noget til nogen. Han regnede med, at hans forældre ville prøve at standse ham, hvis han sagde det.

I stedet brændte familien alle hans ting, da de fandt ud af, hvor han var. Det var for farligt at have i hjemmet, hvis politiet kom forbi. De kunne ikke risikere at blive sat i forbindelse med deres egen søn.

Efter tre og en halv måneds hård træning vendte Bavananthan Nadarasa tilbage til Sri Lanka. Her blev han sat i spidsen for et vagtværn og fik ansvaret for at lære unge tamilere at skyde. Han blev også en del af de direkte kampe. Og kunne godt lide det, siger han. Det overordnede mål overskyggede alle omkostninger.

Men tre års brutalitet koblet med, at lederen for De Tamilske Tigre ville bekæmpe andre tamilske grupper, gjorde, at Bavananthan Nadarasa fik nok. Han flygtede nu ikke kun fra regeringsstyrkerne, men også fra De Tamilske Tigre.

En anden mand

I stuen i Nyborg åbner Bavananthan Nadarasa en brun læderkuffert, han netop har hentet ovenfor en spindeltrappe i køkkenet. Den er fyldt med danske dokumenter. Pas, opholdstilladelser, udtalelser og sprogprøver. Beviserne på den nye Bavananthan Nadarasa.

- Efter jeg er flyttet, er jeg en anden mand. Jeg har opgivet det andet. Jeg snakker ikke engang om det længere. Jeg er en anden mand i en anden verden, siger han og fortsætter:

- Jeg har passet min skole her, lært dansk og gået på teknisk skole. Nu har jeg arbejdet det samme sted i 28 år.

Det sted hedder Kverneland Group Kerteminde. Her blev Bavananthan Nadarasa taget i lære, da han havde gået på Odense Tekniske Skole. En mellemmand havde tre år tidligere fået sendt ham til Danmark, hvor han havde boet på en række forskellige asylcentre, inden han - lidt tilfældigt - endte ved den fynske østkyst.

Bavananthan Nadarasa passede sin læreplads som maskinarbejder så godt, at han siden byttede den ud med en stilling som først operatør, så opstiller.

Som led i en større satsning, en serie om tamilerne i Nyborg, vil jeg lave et portræt af Bavanthan. Han er tidligere tamilsk tiger, og kalder sig selv frihedskæmper. I dag arbejder han som værkfører, og han har været i Nyborg fra begyndelsen  
 Foto: Kim Rune
To gange om ugen skyder Bavananthan Nadarasa med fjerbolde. Samtidig er han netop nu i gang med at arrangere et verdensomspændende stævne, hvor tamilere fra hele verden skal spille mod hinanden i Nyborg. Foto: Kim Rune

I 1995 tog han for første gang tilbage til Sri Lanka. Han havde friet til Malini, som han kendte fra barndomsbyen, hvor hun stadig boede. Brylluppet blev kun lige gennemført. Det fandt sted i hovedstaden Colombo, og her angreb De Tamilske Tigre. Brudeparret måtte haste ud af landet.

Heldigvis snød de døden og skabte liv 8000 kilometer derfra. En dreng og en pige. Begge går i dag på Nyborg Gymnasium. Efter 31 år i Danmark føler Bavananthan Nadarasa sig halvt dansk, halvt tamilsk. I september blev han forfremmet til værkfører. Nu har han ansvaret for alle maskinerne og afdelingens 53 ansatte.

Og så er der badmintonen, som han dyrker hver fredag og søndag. Nu er han blevet koordinator for den verdensomspændende forening World Tamil Badminton Federation, der samler tamilere fra nær og fjern til badmintonturneringer hvert år. Til påske kommer turneringen til Nyborg, og arrangøren regner med over 400 deltagere.

Blandt andet fra Canada, hvor en stor del af hans egen familie bor. De har længe opfordret ham til at flytte over Atlanten, men Bavananthan Nadarasa skal ingen steder:

- De har spurgt mig flere gange, men så fortæller jeg dem, at jeg har det godt her. Jeg vil blive i Danmark. Jeg har et godt fast arbejde og et godt liv her, slutter han.

Som led i en større satsning, en serie om tamilerne i Nyborg, vil jeg lave et portræt af Bavanthan. Han er tidligere tamilsk tiger, og kalder sig selv frihedskæmper. I dag arbejder han som værkfører, og han har været i Nyborg fra begyndelsen  
 Foto: Kim Rune
Bavananthan Nadarasa har aldrig glemt den krig, han selv var en aktiv del af. Men han ser sig selv som en anden mand, efter at han er kommet til Danmark. Foto: Kim Rune

Tidslinje: Forstå borgerkrigen på Sri Lanka

Oprørskriger på Sri Lanka, værkfører på Østfyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.