Opdagelse: Slottets hjørnetårne var firkantede

Nyborg Slot var mere kantet og bombastisk end hidtil antaget. Det viser en række nye udgravninger ved slottet. Privatfoto.

Opdagelse: Slottets hjørnetårne var firkantede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye udgravninger på Nyborg Slot viser, at begge hjørnetårne i ringmurens facade mod byen var firkantede og ikke runde.

Nyborg: Nyborg Slot var mere kantet og bombastisk end hidtil antaget. Det viser en række nye udgravninger.

- Indtil for et år siden troede vi fejlagtigt, at alle slottets hjørnetårne var runde. Det viser sig nu at være forkert. Slottets østlige facade havde nemlig et langt mere kantet og bombastisk udtryk med to firkantede hjørnetårne i den mægtige ringmur, fortæller afdelingsleder og arkæolog Claus Frederik Sørensen.

Allerede i efteråret i fjor fandt man resterne af et stort firkantet tårn i det nordvestlige hjørne af slottets oprindelige ringmur. I middelalderen var det borgens store fæstningstårn, men efter det brændte først i 1300-årene, blev det erstattet af det nuværende vagttårn.

Nye udgravninger viser nu, at også slottets sydøstlige hjørnetårn var firkantet. Her har arkæologerne fundet et stort, kraftigt fundament, der kan dateres helt tilbage til borgens oprindelse i starten af 1200-tallet. Fundamentet viser, at et stort firkantet tårn på 8x8 meter har beskyttet borgens sydøstlige hjørne.

Skarpe linjer fra søsiden

Ideen om at slottet havde fire runde hjørnetårne var baseret på en række byplaner fra 1600-tallet. Men også på den tid har de vestlige hjørnetårne sandsynligvis været firkantede. Det viser en tegning fra 1659.

Om bord på et hollandsk skib under svenskekrigene tegnede en officer et billede af Nyborg set fra søsiden med blik ind til Nyborg Slot. På tegningen ses det sydøstlige hjørnetårn tydeligt med skarpe linjer, der markerer murhjørner og taghjørner.

Ifølge museumsinspektør Troels Malthe Borch så stemmer den nye viden om slottets facade godt overens med det udtryk, som den nye del af slottet vil få./EXP

Opdagelse: Slottets hjørnetårne var firkantede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce