Den står der endnu, muren i Teglværksskoven. Spørgsmålet er - hvor længe. Fyns Politi vil have rettens ord for, at muren er ulovlig og truer med tvangsbøder.

Nyborg: - Det er uhyggeligt, hvis folk bare gør, hvad der passer dem.

Sådan lyder det fra Jørgen Weinrich, Nyborg. Han er blot den seneste i rækken af læsere, der har henvendt sig til redaktionen, fordi de undrer sig over, at muren i Teglværksskoven får lov til at bestå. I 2015 fastslog Natur- og Miljøklagenævnet ellers, at muren er ulovlig og skal væk. Naturstyrelsen gav også en frist til den 1. oktober 2015, men lige meget hjalp det. Derfor blev firmaet bag, Teglværksskoven ApS, meldt til politiet.

Det siger anklageskriftet

Tegllværksskoven ApS er tiltalt med påstand om bødestraf for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven ved "på et tidspunkt i løbet af 2014 erhvervsmæssigt at have opført en cirka to meter høj og cirka 45 meter lang mur mellem en restaurant og en ferielejlighed til udlejning cirka 100 meter fra strandbredden på adressen Strandalléen 92 i Nyborg og dermed foretaget ændring i arealtilstanden mellem strandbredden og strandbeskyttelseslinjen og ved at have undladt senest den 1. oktober 2015 at efterkomme Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse af 10. juni 2015 om at fjerne muren.".Der nedlægges desuden påstand om tvangsbøder, hvis en ny frist ikke overholdes.

Mandag kom det så frem, at anklagemyndigheden ved Fyns Politi har valgt at rejse tiltale i sagen for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven. Der er endnu ikke fastsat en dato for det første retsmøde, men ifølge specialanklager Klaus Holten Kristensen risikerer selskabet en femcifret bøde - også selv om han skulle finde på at rive muren ned i dag.

Samtidig lægger anklageskriftet op til, at der skal fastsættes en ny frist for nedrivningen. Bliver den ikke overholdt, vanker der tvangsbøder, indtil forholdet er bragt i orden.

Direktør er tavs

Direktør i Teglværksskoven ApS, Jes J. Petersen, bekræfter overfor Fyens Stiftstidende, at han har modtaget et anklageskrift. Derudover ønsker han ikke at kommentere sagen, men han har tidligere forklaret til avisen, at han handlede i god tro, da han i 2014 påbegyndte byggeriet af den 45 meter lange og godt to meter høje mur.

Samme år tog Jannie Mann, Strandparken, initiativ til en underskriftindsamling mod projektet, men heller ikke det har fået selskabet på andre tanker. Ifølge Klaus Holten Kristensen fastholder Teglværksskoven ApS at man ikke har gjort noget forkert, mens det bliver hans opgave som anklager at bevise det modsatte.

- Hvis jeg ikke troede på, at det kunne lade sig gøre, havde jeg ikke rejst sagen, siger specialanklageren, som i dagens avis forklarer den lange sagsbehandlingstid hos politiet med manglende ressourcer.

Dispensation

I starten af 2016 tog sagen en ny drejning, da Kystdirektoratet gav dispensation til, at den omstridte mur kunne erstattes af en hæk. Til gengæld sagde direktoratet nej til et to meter højt plankeværk på indersiden af hækken, fordi det udgjorde et fremmedelement.

Fyens Stiftstidende har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Kystdirektoratet til den seneste udvikling, men ifølge AC-fuldmægtig Anette Bonde vil man af princip ikke udtale sig om en sag, der ligger til behandling hos en anden myndighed. Stiftstidende søgte allerede før årsskiftet om aktindsigt i direktoratets behandling af sagen, men også det blev afslået med henvisning til forvaltningsreglerne.

- Mit tip er at snakke med en jurist, hvis du har en på hånden. Vedkommende vil kunne forklare, hvorfor sagen er undtaget. Men ikke engang det må jeg oplyse. Beklager, lød det dengang fra Kystdirektoratet.

Ifølge anklageskriftet forventes sagen mod Teglværksskoven ApS med adresse på Langelinie i Odense at være klaret på en time.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Mere om emnet

Se alle
1
Igen, igen: Retssag om muren ved Teglværksskoven udsat

Igen, igen: Retssag om muren ved Teglværksskoven udsat

1
Muren i Teglværksskoven deler vandene

Muren i Teglværksskoven deler vandene

Anklager: Derfor har sagen om Teglværksskoven trukket ud

Anklager: Derfor har sagen om Teglværksskoven trukket ud