Omfattende byggeplaner på Strandvænget

De fysiske rammer på Strandvænget er slet ikke gode nok for hverken beboere eller de ansatte. Derfor skal Strandvænget gennem en større modernisering i de kommende år.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Omfattende byggeplaner på Strandvænget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En tredjedel af Strandvængets beboere skal flytte væk til andre selvstændige boliger for at gøre forholdene på Strandvænget bedre for både beboere og ansatte

NYBORG: Mange institutionsagtige gange, samlingspunkter i fællesstuer, små værelser og mange beboere til få badeværelser, der slet ikke er store nok til, at de ansatte kan manøvrere.

Det er de fysiske forhold, der møder beboerne og de ansatte på Strandvænget i dag, hvor både beboernes muligheder for privatliv og de ansattes arbejdsforhold er alt andet end tidssvarende.

Og det er under al kritik, viste en tilsynsrapport fra marts 2007. Derfor skal Strandvænget bygges om, og nu ligger en plan for ombygningen klar.

- Det grundlæggende er, at Strandvængets bygninger og organisering er 40 år gamle, og vi ville ikke lave det på den måde i dag, hvis vi skulle bygge Strandvænget.

- I dag handler det, ligesom i ældreplejen, om selvstændige boliger. Oftest med to rum og omkring 40 kvadratmeter, siger Anders Møller Jensen, direktør for det sociale område i Region Syddanmark.

Væk fra Strandvænget

Udkastet, som Region Syddanmark lige nu har i høring, beskriver en plan, der arbejder med tre forskellige fikspunkter for om- og nybygningen.

For det første skal der skabes boliger ud fra de enkelte beboeres behov.

For det andet skal boligerne placeres i forskellige boligmiljøer - såsom i byen, på landet eller på Strandvængets nuværende område, opgangsboliger eller tætte lave bebyggelser.

Og for det tredje skal der laves en plan for, hvordan tilbudene kan organiseres i større organisationer.

- Udkastet bygger i stort omfang på, at det institutionsprægede skal brydes, og at man gennem selvstændige boliger skal sikre beboerne de samme rettigheder som andre borgere. De kan ikke udfolde sig som alle andre borgere, og derfor skal de naturligvis have hjælp af personale, siger Anders Møller Jensen.

I dag er der plads til 160 beboere på Strandvænget, men når om- og nybygningen er færdig, vil der være omkring 100 boliger til rådighed.

Derudover vil der blive etableret mellem 80 og 90 boliger uden for Strandvænget. Her vil der både være tale om nye bebyggelser og ombygning af ældre bygninger.

- Den måde, man vil bygge på i fremtiden, kan man ikke bare gøre på Strandvænget, forklarer Anders Møller Jensen om nødvendigheden af at flytte beboere væk fra Strandvænget.

De konkrete planer for, hvordan udflytningen skal foregå, og hvem der skal flytte væk fra Strandvænget er ikke lavet endnu. Men hensigten er, at man begynder at bygge væk fra Strandvænget, så dem, der skal flytte, kan flytte og gøre plads for ombygningerne på Strandvænget. Man vil helst undgå, at nogen skal flytte ud for at gøre plads til ombygningerne for så at flytte tilbage igen, når de er overstået.

I samarbejde med Nyborg Kommune er Region Syddanmark allerede i gang med at finde mulige grunde og bygninger, der kan bruges til de formål, men man er stadig kun i gang med sonderingerne.

Kigger mod nord

Ideerne til ombygningen af Strandvænget stammer fra en stor konference på Hotel Nyborg Strand i december 2007, hvor eksperter og repræsentanter fra blandt andet Strandvænget, Region Syddanmark og forskellige relevante organisationer diskuterede, hvordan Strandvænget kan moderniseres til gode for både beboere og ansatte.

Konferencens deltagere fik blandt andet inspiration fra Norge og Sverige, hvor de voksne udviklingshæmmede i langt højere grad end i Danmark bor for sig selv i små enheder.

Og Anders Møller Jensen mener, at en del af de svenske og norske modeller kan bruges på Strandvænget.

- Det skal vi lave vores model af og samtidig bevare vores værdier med et meget kvalificeret pædagogisk uddannet personale, som de misunder os i resten af Norden.

- Vi skal fastholde, at folk kan arbejde koncentreret, så tiden ikke går på landevejene, men at man kan koncentrere sig om de handicappede. Vi skal have det bedste af begge verdener.

Dilemma venter

Anders Møller Jensen er overbevist om, at selvstændige boliger er vejen frem.

Det giver nemlig mere større frihed til beboerne.

- I dag kan de færdes frit i parken på Strandvænget, og det bliver andre vilkår, når det er flyttet ud. Men jeg er overbevist om, at det er fremtiden, og at det er det, fremtidens handicappede, eller deres pårørende, efterspørger. De ønsker ikke at bo som på Strandvænget, men vil bo mere selvstændigt.

Anders Møller Jensen er klar over, at ikke alle vil synes, at planerne er de rigtige for Strandvænget.

- Det er det dilemma, vi er i. Mange ser kvalitet i Strandvænget, hvor beboerne lever som en familie og i tæt kontakt med hinanden og i tæt kontakt med personalet.

- Mens andre som LEV mener, at beboerne er borgere som alle andre, der selvfølgelig skal have hjælp. Så det bliver spændende at løse det dilemma, siger Anders Møller Jensen.

Høringsfristen på udkastet til modernisering af Strandvænget er den 18. august, og derefter skal Regionsrådet tage stilling til forslaget og indsigelserne.

Anders Møller Jensen har dog allerede luftet ideerne for Regionsrådets medlemmer.

- Vi har haft et orienteringsmøde, og jeg tror, det blev godt modtaget. Vi har også været ude i de fynske kommuner og fortælle om det, for det er herfra, de fleste borgere kommer, men vi har ikke hørt noget endnu. Jeg er spændt på at høre, hvad de mener, siger han.

Ifølge planen skal om- og nybygningen foregå i løbet af de næste seks til otte år.

Omfattende byggeplaner på Strandvænget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce