Østfynsk gods: Forlig i strid om Solkongens tæppe

Godsejer Gregers Juel har indgået forlig i sagen om et historisk tæppe til en værdi af op mod 50 millioner kroner. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Østfynsk gods: Forlig i strid om Solkongens tæppe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den østfynske godsejerfamilie fra Juelsberg har sluttet fred i striden om et historisk tæppe til en værdi af næsten 50 millioner kroner.

Nyborg: I denne uge skulle Østre Landsret have været skueplads for endnu et opgør mellem hofjægermester Erik Juel og sønnen Gregers Juel fra godset Juelsberg ved Nyborg. Retssagen ville være anden runde ved retten i striden om et tæppe til en værdi af små 50 millioner kroner. Tæppet har tilhørt Juel-slægten gennem flere hundrede år.

Men retsmødet er aflyst, og det skyldes, at parterne allerede i december blev enige om et forlig i tæppestriden. Dermed undgik den østfynske godsejerfamilie endnu en offentlig runde i den årtier lange strid mellem far og søn i forbindelse med et generationsskifte på Juelsberg.

Første runde af tæppesagen kørte ved Retten i Lyngby i 2016, og ved den lejlighed lykkedes det Gregers Juel at sætte en stopper for farens planer om at sælge tæppet. Et par år i forvejen havde Erik Juel foræret tæppet til sin kone Lise-Lotte Juel, der ville sætte det salg ved auktionshuset Christies i London. Det var en juridisk kompliceret strid, der blandt andet handlede om testamentet for generationsskiftet og en særlig familiefond i den Juelske familie.

Sagen blev anket, men er altså endt i et forlig, inden den nåede Østre Landsret. Indholdet af forliget er ikke offentliggjort, men til DR siger Erik Juels advokat, Knud Foldschack:

- Tæppet er sikret, så danske fødder kan gå på det. Som det er med forlig, så er alle parter i sagen lige glade og lige kede af det.

Tæppet, der er stridens centrum, er et såkaldt Savonnerie-tæppe, som i 1600-tallet blev skabt til Ludvig 14.'s Louvre-palads i Paris. Men den franske konge, der også blev kaldt Solkongen, forærede det til en dansk minister i 1682 i forbindelse med en politisk aftale mellem Danmark og Frankrig. I 1800-tallet havnede det på Juelsberg ved Nyborg, hvor det har ligget siden.

Striden om Solkongens Tæppe har en ekstra dimension, for da Det Danske Kulturværdiudvalg i 2015 opdagede, at det var ført ud af landet, stoppede de salget og erklærede tæppet for "umistelig dansk kulturarv", og så skulle det blive i Danmark. Udvalget kunne imidlertid ikke skaffe penge til at købe tæppet, og så blev der alligevel givet tilladelse til salget - som altså i stedet blev stoppet af Gregers Juel.

Generationsskiftet på Juelsberg blev aftalt i et testamente fra 1999, men siden er forholdet mellem de to generationer kørt skævt med en stribe retssager til følge. Aftalen mellem de to generationer på Juelsberg går hovedtræk i hovedtræk ud på, at Gregers Juel overtog godset, mens faderen bevarer retten til at råde over hovedbygningen på Juelsberg.

Østfynsk gods: Forlig i strid om Solkongens tæppe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce