Ørbæklunde som filmstjerne

På Ørbæklunde koncentrerer man sig om at drive landbrug, men i 50'erne og 60'erne var godsets hovedbygning to gange "filmstrjene" i danske lystspil.
Foto: Jørgen Hansen

Ørbæklunde som filmstjerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ØRBÆK: Når sangere, musikere og publikum i dag indtager Ørbæklunde, er det første gang i mange år, offentligheden inviteres indenfor i større stil.

På den måde har der været stille om det smukke gods de senere år, men Ørbæklunde var faktisk tidligere kendt i hele landet - nærmest som en slags filmstjerne.

I hvert fald har godsets hovedbygning to gange været kulisse i danske spillefilm.

Første gang var i "Historien om Hjortholm" fra 1950. En stjernebesat film med blandt andre Ib Schønberg, Preben Neergaard og Peter Malberg.

Den film har de fleste vist glemt alt om, men derimod er der muligvis stadig nogen, der husker "Greven på Liljenborg" med undertitlen "Alt for kvinden" fra 1964.

Her medvirkede folk som Karl Stegger, Clara Pontoppidan og Henning Moritzen.

I den film spiller Ørbæklunde en fremtrædende rolle - blandt andet på plakaten, hvor man ser den fallerede greve, spillet af Henning Moritzen, omfavne Hanne Borchsenius foran Ørbæklundes hovebygning.

Kendt mønster

Filmens handling ligner så mange andre danske film på det tidspunkt. Det er noget med, at den løsagtige greve er ved at sætte det hele over styr, mens den grådige direktør (Karl Stegger) forsøger at overtage godset, blandt andet for at indrette fiskerihavn og sildemelsfabrik!

Men greven bliver forelsket i direktørens datter, og de to klarer skærene og omdanner slottet til en blomstrende turistforretning.

I virkelighedens verden er Ørbæklundes nyere historie langt mindre farverig.

Siden 1781 har godset tilhørt familien Lange, og i dag hedder godsejeren Lars-Hågen Lange.

For ham drejer det sig hverken om fiskemel eller turister, men derimod om landbrug i stor stil.

Ørbæklunde som filmstjerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce