Ørbæk-familie: Nu kommer vi, Kina

Ole Møller Andersen og sønnen Anders er klar til det helt store spring. Et spring fra Ørbæk på Østfyn til Kina.
Foto: Roland Petersen

Ørbæk-familie: Nu kommer vi, Kina

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ørbæk Autogenbrug har fået tre tilbud om at åbne fabrik i Kina - lidt uvirkeligt, siger ejer

Ørbæk: Selv om man bliver født som en lille fisk, kan man godt have store drømme.

Det har man hos Ørbæk Autogenbrug, der til daglig beskæftiger 15 mand i det østfynske.

Ole Møller Andersen og sønnen Anders er netop kommet hjem fra en tur til Kina, arrangeret af Training Gallery og i øjeblikket kniber far og søn sig selv i armen.

For under turen fik det lille Ørbæk-firma ikke færre end tre tilbud om at bygge en ny og moderne fabrik i Changchun sammen med kinesiske partnere.

Ole Møller Andersen har i mange år drømt om at bygge en ny og moderne "omvendt bilfabrik", der sikrer langt større genbrug af de dele, en skrottet bil består af.

Fremme på beatet

I forvejen er Ole Møller Andersen langt fremme på beatet. Det er mange år siden, at de 1500 biler, der skrottes på Østfyn, blot blev hældt i en bilknuser og afleveret som en sammenpresset metalklump til H.J. Hansen.

Siden Ole Møller Andersen overtog autoskrotfirmaet på Nyborgvej, er alt af værdi blevet sorteret fra til gensalg. Et avanceret it-system holder styr på 75.000 varenumre, og ambitionerne er endnu større. Sønnen Anders har skrevet bachelor i genbrug og anslår, at helt op til 95 procent af en bil kan genbruges.

Det er den idé, far og søn har været på salgsturné med i Kina, og her har man lyttet med store ører.

For i øjeblikket slår de kinesiske myndigheder hårdt ned på den gamle bilpark, der forurener i hidtil uset grad.

- De kommende år vil antallet af biler, der skal skrottes blive fordoblet. Bilerne får et såkaldt "yellow card" og må ikke længere køre på vejene, fortæller Ole Møller Andersen.

En kæmpe opgave

Desuden vil kineserne have alt autoophug og genbrug ud af byerne. Derfor står man flere steder i Kina foran en kæmpe opgave med at etablere helt nye autoophug.

- I forhold til i Danmark genbruger man forbavsende lidt, selv om man har masser af billig arbejdskraft til sorteringsopgaver, og der er stort behov for at genbruge materialerne. Toyota har for nylig investeret 40 millioner kroner i en helt ny autogenbrugs-fabrik i Beijing, men maskinerne står uvirksomme hen, fortæller Anders Møller Andersen.

Under Kina-rundrejsen besøgte far og søn fem genbrugsvirksomheder, og tre virksomheder var så begejstrede for det, de hørte, at der nu er aftalt to genvisitter i Ørbæk i næste måned.

Endnu en virksomhed er med inde i billedet, men her har ejerens bekendte allerede været i Ørbæk, så derfor føler ejeren ikke behov for at komme på et nyt visit.

Det er meningen, at Ørbæk-virksomheden skal investere viden og know-how i det eller de projekter, man opnår enighed om at fortsætte med.

- I det ene firma, der har samme størrelse som os selv, blev vi straks tilbudt aktiemajoriteten. Vi har desuden udarbejdet en hensigtserklæring om at fortsætte det tætte samarbejde med henblik på at etablere en fælles fabrik, siger Ole Møller Andersen.

Ørbæk-familie: Nu kommer vi, Kina

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce