Nyt kursted ved Nyborg: I Hildegards Have er pausen vigtigst

Marianne Bak og Lillian Ablidgård studerer en spæd tomatplante. De står i et af de lokaler - et tidligere atelier - der kommer i spil, når der kommer gang i kurstedet Hildegards Have ved Bovense uden for Nyborg. Foto Mogens Rasmussen.

Nyt kursted ved Nyborg: I Hildegards Have er pausen vigtigst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Marianne Bak havde næsten opgivet drømmen om at lave et kursted for stress-ramte. Men så mødte hun Lillian Abildgaard i en bus og nu starter de sammen kurstedet Hildegards Have i Bovense

Bovense: Det begynde i en bus i vinter. Østfyns Erhvervsråd arrangerede en tur til Svendborg, og på vej sydover kom Marianne Bak fra Nyborg til at sidde ved siden af ægteparret Lillian Abildgaard og Poul-Erik Jensen fra Bovense.

Den lille tur fik stor betydning, for det viste sig, at de tres ideer passede sammen som puslespilbrikker. Marianne Bak har i en del år arbejdet med stress-ramte, og hun havde en bristet drøm om at skabe et sanatorium på Østfyn for folk, der var blevet syge af den fortravlede hverdag. Lillian Abildgaard har i mange år arbejdet med zoneterapi og samtale og sammen med sin mand drev hun tidligere kurstedet Holbrogaard ved Faaborg.

Hildagards Have
Hildegards Have er navnet på både et helt nyt kursted og på en stor land-have ved en gammel gård ved Baunemosevej uden for Bovense ved Nyborg.Kurstedet er for stress-ramte, men alle får i løbet af sommeren lejlighed til at se haven - en såkaldt terapihave med læge og køkkenurter, labyrint mv.

Den er nemlig tilmeldt haveselskabets åbne haver, og havelågen åbnes blandt andet søndag den 27. maj klokken 10-15, og der er også åbent ved havefestivalen den 9. og 10. juni.

Haven og kurstedet er opkaldt efter Hildegard af Bingen: Hun var en tysk abbedisse, mystiker, forfatter, læge og komponist. Hun er blevet kaldt middelalderens mest betydningsfulde kvinde og omtales ofte som "den hellige Hildegard". Hun levede omkring 1100 i det, der nu hedder Tyskland.

Kilde blandt andet: Wikipedia.

En højere helhed

Det varede ikke længe for dem at finde ud af, at de havde mange fælles ideer og holdninger og oven i købet har Lillian Abildgaard og Poul-Erik Jensen en gammel stråtækt gård ved Bovense med en moderne rummelig tilbygning. Og ikke mindst har de en stor have.

Det hele gik op i højere enhed, og derfor er man nu klar til at modtage de første klienter i kurstedet Hildegards Have. Et sted, hvor stress-ramte mennesker kan få et ugekursus, der først og fremmest vil byde på ro og regelmæssighed. Men også behandlinger, bevægelse samtaler kreativitet og socialt samvær med ligesindede. Haven kommer til at spille en stor rolle i terapien af de stressramte, for det er for længst dokumenteret, at ophold i naturen eller i en have har helbredende effekt på mennesker, der har fået stress af hverdagens pres og alt for mange indput.

- Jeg forsøgte en tid at skabe et kursted på Østfyn. Vi havde fået lavet en bestyrelse og havde kik på en stor gård, der var til salg. Men det lykkedes ikke for os. Derfor var det virkelig en gave for mig at møde Lillian og Poul Erik og få mulighed for at starte her i Hildegards Have, siger Marianne Bak, der driver klinik i privaten i Nyborg og står for sundhed/wellness-behandlinger på Hotel Hesselet.

Ro og plads

Hildegards Have ligger ved Bovense ti minutters kørsel fra Nyborg, og det byder på en fantastisk ro - krydret med fuglesang og rislen fra et springvand kun forstyrret af enkelt flyver over sommerhimlen og en gang imellem den snerrende lyd af en græsslåmaskine henne ved naboen.

- Her bliver pauserne det vigtigste, siger Lillian Abildgaard, der har skabt selve haven - eller parken om man vil, for den ret stor. Blandt andet rummer den en labyrint - et element, der skal bruges i terapien af den kommende stressramte kursister.

- Jeg har arbejdet med labyrinter i USA, hvor der også er forskning i virkningen af terapi med labyrinter, siger Lillian Abildgaard. Det er ikke en labyrint, hvor man kan fare vild, eller hvor man skal tage stilling til, hvad vej man skal. Det er et sted hvor hjernen kan falde til ro, og hvor åndedrættet kan blive mere harmonisk.

Hildegards Have er klar til at tage mod de første klienter, og eftersom haven spiller en stor rolle, bliver der kun gang i stedet så længe vejret tillader, at man er ude.

Kurserne bliver af fem dags varighed fra klokken 10-18, og man vil tage mod stressramte både i mild, moderat og svær grad. Det er meningen at kursisterne skal overnatte derhjemme, men Lillian Abildgaard og Poul-Erik Jensen driver også bed&breakfast, så der er mulighed for at overnatte på et enkelt værelse.

Undervejs sørger Lillian Abildgaard for sund mad.

Et uges ophold kommer til at koste 9500 kroner, og der er ikke på nuværende tidspunkt mulighed for at få tilskud fra det offentlige. Nogen vil måske selv kunne få hjælp fra sundhedsforsikringer, arbejdsplads, jobcenter eller lignende.

Nyt kursted ved Nyborg: I Hildegards Have er pausen vigtigst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce