Nyborgs nye slot: Skræmmende og imødekommende på en gang

Både museumsdirektør Erland Porsmose og borgmester Kenneth Muhs glæder sig til borgermødet tirsdag aften. Arkivfoto: Nils Mogensen

Nyborgs nye slot: Skræmmende og imødekommende på en gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det nye Nyborg Slot skal være skræmmende og afskrækkende som en middelalderborg, men samtidig imødekommende som et moderne museum. Det er et af dilemmaerne i det 351 millioner kroner store projekt.

Nyborg: I efteråret var politikerne fra kommunen og folkene fra Østfyns Museer ved at blive blæst ud i Storebælt af kritikerne, da der blev holdt borgermøde om Kulturfærgen Broen. På tirsdag går det løs igen. Denne gang om projektet med at genskabe og renovere Nyborg Slot, så det bliver et museum og turistattraktion i international klasse. Men både museumsdirektør Erland Porsmose og borgmester Kenneth Muhs glæder sig til mødet med borgerne, der finder sted i Bastionen.

- Nu er det jo langt fra første gang, vi fortæller offentligheden om slotsprojektet. Jeg tror, jeg har holdt 20 offentlige foredrag om projektet, så vi ved nogenlunde, hvad det er for nogle spørgsmål, der rejser sig, siger Erland Porsmose, der om nogen er ophavsmand til de store planer med Nyborg Slot.

- Jeg mærker en stolthed og interesse fra folk i byen. Glæden ved at bo midt i historien og forventningen til at se det færdige resultat, siger han.

. Jeg føler, vi bliver båret frem af den lokale interesse for det her. Dertil kommer, at en hel befolkningsgruppe indtil nu slet ikke har haft mulighed for at komme på Nyborg Slot, nemlig handicappede og gangbesværede. Når vi er færdige med byggeriet, kan de endelig komme ind også.

På det seneste har der været enkelte læserbreve og kommentarer på Facebook, hvor folk kritiserer det kommende byggeri ved slottet for at være for moderne, for stort og så videre.

- Det forstår jeg udmærket, for det her handler jo om at forandre bymidten. Sådan var det også i Kolding, da man ville renovere Koldinghus. Mange i byen syntes, det var en skandale, bemærker museumsdirektøren.

Borgermøde om slottet
Nyborg Byråd sendte før jul lokalplanen for slots-projektet ud i offentlig debat.

Lokalplanen - den hedder nummer 281 - ligger fremme til debat til den 27. februar.

Borgermødet om planen er tirsdag den 16. januar klokken 19-21 i Bastionen. Tilmelding ikke nødvendig.

Arkitektkonkurrencen om projektet omfattede både byggerierne på slotsholmen og omdannelsen af Torvet.

Torvet er ikke med i lokalplanen, men får sin egen lokalplan senere.
Slottet, som det formentlig kommer til at se ud efter år 2020. I forhold til det første udkast, er tårnet vokset i højden.  Illustration: Cubo Arkitekter
Slottet, som det formentlig kommer til at se ud efter år 2020. I forhold til det første udkast, er tårnet vokset i højden. Illustration: Cubo Arkitekter

Dilemmaet

- Nyborgs slotsprojekt er en balancegang. Nogen siger, vi burde opføre borgen som den så ud på prospekter fra 1600-tallet. Jo tak, men hvis vi gjorde det, ville det virkelig komme til at blive så monumentalt, at det ville være en enorm knytnæve mod byen. Kongens borg var et afskrækningsmiddel, den skulle signalere magt og utilgængelighed. Med det projekt, man nu er kommet frem til, prøver vi at ramme balancen mellem en mægtig borg og et sted, der er imødekommende, og hvor alle er velkommen, siger Erland Porsmose.

Tårnet er et eksempel på det dilemma. Da styregruppen for slotsprojektet efter halvandet års diskussion nåede frem til den endelige udformning, blev det til et tårn på 22 meter.

- Det er akkurat højt nok til, at folk, der står på toppen, kan se ud over slottets tagryg. Men det oprindelige tårn i middelalderen var et sted mellem 25 og 35 meter højt, siger han.

- Under alle omstændigheder er det ikke en mulighed bare at lade slottet ligge. Sådan en som mig kan måske få fornøjelse af at se middelalderslottet, som det er. Men vi skal lave kulturarv for alle. Det skal være tilgængeligt og forståeligt. Det kræver elevatorer, faciliteter til publikum og formidling, siger Erland Porsmose.

- Det er alt for elitært bare at lade slottet stå og tale for sig selv. Vi skal have murstenene til at tale lidt højere. Ellers bliver Nyborg Slot som det var før: Gemt og glemt, tilføjer han.

Opbakning og stolthed

Vært ved borgermødet tirsdag er Nyborg Kommune, for anledningen er den lokalplan, som formelt giver muligheden for at bygge den nye udstillingsfløj, ringmuren og tårnet. Og også borgmesteren glæder sig til mødet.

- Jeg glæder mig utroligt meget, for jeg synes, der er en fantastisk stemning, opbakning og stolthed over slotsprojektet. Selvfølgelig er der nogen, som siger, at de ikke bryder sig om udseendet af det nye. Men sådan er det jo med arkitektur og kunst, siger han.

Projektet har været længe undervejs og udformningen af det nye slot er resultatet af en international arkitektkonkurrence og utallige møder i styregruppen, der repræsenterer fondene, staten og kommunen. Så chancen for at lave meget om eller stoppe projektet helt er ikke særlig stor. Men borgmesteren afviser, at lokalplanen og borgermødet bare er en skueproces.

- Jeg kan da godt forestille mig, at der kan komme indput med noget, ingen havde tænkt på før. Men byrådet har jo besluttet, at der skal ske noget med slottet, så det er ikke en mulighed, at der slet ikke sker noget, fastslår Kenneth Muhs.

Nyborgs nye slot: Skræmmende og imødekommende på en gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce