Nyborgs borgere skal diskutere slotsbyggeri

Den endelige udformning af det nye slot byder på højt tårn med smart adgang via borgmuren, der måske virker mere lukket end i det første udkast. Cubo-arkitekter.

Nyborgs borgere skal diskutere slotsbyggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forslag til lokalplan for slotsprojektet er klar, og borgerne inviteres til debat-møde, selv om det bliver meget svært at ændre noget på slottets udformning. Torvet er slet ikke med i planen.

Nyborg: Det har taget lang tid for arkitekter, historikere og andre eksperter at blive enige om, hvordan nyfortolkningen af Nyborg Slot skal se ud.

Men for en måned siden kunne museet, kommunen og fondene endelig offentliggøre de færdige planer med forhøjet vagttårntårn som den mest synlige ændring, og nu får borgerne mulighed for at give deres besyv med. Det sker ved et borgermøde i Bastionen den 16. januar. For selv om der er tale om et byggeri, hvor staten er bygherre og fredningsmyndighederne er på sidelinjen, skal der laves en lokalplan som ved alt andet byggeri.

 

Tid og penge
De betaler:

A.P. Møllers Fond 108 mill. kr.

Realdania 108 mill. kr.

Nyborg Kommune 40 mill. kr.

Slots- og Kulturstyrelsen 45 mill. kr.

Formidlingsprojekt (endnu ikke finansieret, der forhandles med fonde) 50 mill. kr.

I alt 351 mill. kr.

Tiden:

Idéen opstod i 2011.

August 2013: Finansieringen på plads.

Marts 2016: Vinderprojektet offentliggjort.

November 2017: Det færdige projekt offentliggøres.

Marts 2018: Restaurering af Kongefløjen.

Maj 2018: Udbud af den nye udstillingsfløj.

August 2018: Byggestart på udstillingsfløjen.

Marts 2020: Formidlingsprojektet.

September 2020: Aflevering til bygherre.

Efteråret 2020: Åbning.

Torvet ikke med

Udkastet til lokalplanen kan allerede ses på kommunens hjemmeside, men man kikker forgæves, hvis man prøver at finde ud af, hvad der skal ske med Torvet. Folkene bag det gigantiske slotsprojekt har ellers mange gange fremhævet at omdannelsen af slottet og Torvet - eller kongens turneringsplads - skulle ses i en helhed. Men nu bliver der èn lokalplan for byggeriet på Slotsholmen og en anden for Torvet.

- Der er to grunde til det. Først og fremmest rent praktisk: Arkitekterne er færdige med tegningerne til slottet, men de er ikke færdige med udformningen af Torvet, siger vicekommunaldirektør Søren Møllegaard.   

- Den anden grund er, at der jo er et indbygget lokalpolitisk problem i Torvet, nemlig spørgsmålet om antallet af parkeringspladser på den fremtidige plads, siger han.

 

Grimt eller flot

Når borgerne kaldes til møde i Bastionen er det altså kun selve slots-byggeriet, der er til debat. Den debat er i øvrigt i fuld gang blandt andet på Facebook, og meningerne er delte: Nogen debattører synes, det er super spændende, nogle synes, det er grimt, andre mener det er for bastant og andre igen synes slet ikke, der burde bygges noget som helst.

Men ligegyldigt hvad folk mener, vil det være en kæmpe sensation, hvis der bliver ændret på noget som helst i slotsprojektet i forbindelse med diskussionen om lokalplanen.  

- Det ville i hvert fald kræve nogle ressourcer, hvis vi ændrer meget i lokalplanen, siger Søren Møllegaard forsigtigt.

Renoveringen og udbygningen af Nyborg Slot - et projekt til 351 millioner - er blevet til i snævert samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, Østfyns Museer, Nyborg Kommune og de to store fonde, der betaler en stor del af regningen: A. P. Møllerfornden og Realdania. Og det er naturligvis besværligt, når så mange parter skal enes. Det viser processen med at få det endelige slotsprojekt færdigt. Vinderforslaget blev præsenteret i marts 2016, og samtidig udtalte dommerkomiteen, at der var flere punkter i projektet, der skulle arbejdes videre med. Derefter der gik halvandet år, før man kunne fremlægge det endelige projekt med et højt tårn, ny udformning af ringmuren og diverse ændringer på den nye udstillingsbygning.

Lokalplanforslaget er på dagsordenen i Teknik og Miljøudvalget mandag. Lokalplanen skal lige som alle andre lokalplan ligge fremme til offentlig debat, inden byrådet kan vedtage den endeligt. Se forslaget til lokalplanen her

 

Nyborgs borgere skal diskutere slotsbyggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce