Nyborg-politikere efter bundplacering: Vi gør meget rigtigt

Nyborgs erhvervsliv er præget af store virksomheder - mange af dem med udenbys eller udenlandske ejere - her det tidligere Kommunekemi, der i dag hedder Fortum og er finsk ejet. Nye og små virksomheder kniber det derimod med. Arkivfoto: Michael Bager.

Nyborg-politikere efter bundplacering: Vi gør meget rigtigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Endnu en undersøgelse viser, at Nyborg har et af landets dårligste erhvervsklimaer. Nyborg skaber for få nye virksomheder - tidligere på sommeren viste andre tal, at der heller ikke kommer nye arbejdspladser i kommunen trods opsvinget.

Nyborg: Nyborg har succes som bosætningskommune. Men erhvervsklimaet fungerer tilsyneladende ikke, for gang på gang får kommunen sjok-placeringer, når det handler om at skabe nye virksomheder og arbejdspladser.

Senest har softwarevirksomheden Dinero hentet tal ud af det store offentlige erhvervsregister, cvr, der viser, at Nyborg Kommune er blandt de dårligste kommuner i hele landet, når det handler om at skabe nye arbejdspladser. Nyborg er dårligst på Fyn og får på landsplan en 95.-plads blandt Danmarks 98 kommuner. Tallene er opgjort som nye virksomheder pr indbygger.

De tal kommer efter Beskæftigelsesministeriet i maj offentliggjorde nye tal, der viste, at opsvinget havde bidt sig fast over hele landet, hvor 92 kommuner kunne vise et stigende antal private arbejdspladser. Nyborg var en af de kun seks kommuner, hvor det går den forkerte vej.

- Det er fint nok, at Nyborg er en god og attraktiv bosætningskommune, men det er ikke godt nok, når vi indtager en plads som nummer 95 blandt landets kommuner, når det gælder om at skabe nye arbejdspladser. Vi kan ikke nøjes med at satse på, at andre skaber arbejdspladserne til indbyggerne i vores kommune, siger den nye socialdemokratiske gruppeformand i byrådet og formand for Beskæftigelsesudvalget, Sonja Marie Jensen.

- Jeg synes de nye tal er triste, men jeg er ikke voldsomt overrasket over at læse dem. Det bør være et wake up call på borgmesterkontoret og i udvalgene, hvor vi må spørge, om vi har gjort det rigtige hidtil, siger Sonja Marie Jensen.

Hun peger på, at Nyborg Kommune i årene fra 2013 til 2016 har brugt 50 millioner kroner på at støtte erhvervslivet - blandt andet ved at fjerne den særlige erhvervsskat, dækningsafgiften. Men tilsyneladende uden at det har haft effekt.

Lav ledighed
Flere gange har undersøgelser vist, at Nyborg ligger i bund, når det handler om erhvervsudvikling. Der skabes kun få nye job og nye virksomheder.Men samtidig viser nye tal, at arbejdsløsheden i Nyborg Kommune er lav og at den falder kraftigt.

Tal fra maj 2018 viser, at Nyborg har en ledighed på 3,6 procent, og det er et fald på næsten 20 procent på et år.

På Fyn er der kun lavere ledighed i Assens og på Ærø.

Samtidig har Nyborg Kommune oplevet stigende indbyggertal over en årrække.

Altså: Folk flytter til Nyborg men arbejder andre steder.
Sonja Marie Jensen (S) er ikke overrasket over Nyborgs kedelige bundplacering. Arkivfoto: Michael Bager.
Sonja Marie Jensen (S) er ikke overrasket over Nyborgs kedelige bundplacering. Arkivfoto: Michael Bager.

Om bag tallene

Formanden for kommunens erhvervs- og beskæftigelsesudvalg, Peter Wagner Mollerup (V) mener, man skal tage de nye tal med et gran salt:

- Det er aldrig rart med en bundplacering, men jeg tror, vi skal gå lidt om bag disse tal for at få det rigtige billede af situationen. Dinero tager cvr-tallene råt for usødet, og det kan give et forkert billede, siger Peter Wagner Mollerup. Spørgsmålet er ikke kun, hvor mange virksomheder, der er, men hvor mange af dem, der er aktive.

Han peger på, at Nyborg Kommune allerede har lavet en stribe initiativer for at få gang i iværksætteriet. Blandt andet et iværksætterhus på Lindholm og en række iværksætterkurser i samarbejde med Kerteminde.

- Vi har - i politisk enighed - lavet en række gode indsatser i Nyborg Kommune, og jeg har tillid til, at de mange forskellige indsatser vil give resultat på længere sigt.

- Vi har aldrig tidligere brugt så mange penge på det her, og vi sætter ambitionerne højt. For vi er ikke tilfredse med, at det går godt med Nyborg som bosætningskommune, hvor folk tjener penge andre steder og betaler skatten her, siger Peter Wagner Mollerup.

CVR
Virksomheden Dinero har undersøgt, hvor i landet, der skabes flest nye virksomheder.Det er sket ved at trække tal ud af det offentlige cvr-register.

Cvr betyder det Centrale Virksomheds Register.

Alle virksomheder har et cvr, lige som alle mennesker har et cpr.

Antallet af cvr er ikke nødvendigvis lig med antallet af aktive virksomheder, da holdingselskaber og forskellige inaktive virksomheder også har et cvr.
Peter Wagner Mollerup tager tallene fra Dinero med et gran salt. Han understreger, at Nyborg Kommune har gjort meget rigtigt, når det gælder iværksættere.
Peter Wagner Mollerup tager tallene fra Dinero med et gran salt. Han understreger, at Nyborg Kommune har gjort meget rigtigt, når det gælder iværksættere.

Skabe netværk

-Carsten Kudsk er både næstformand for Nyborg Erhvervsråd og medlem af byrådet for Dansk Folkeparti.

Han er også ærgerlig på Nyborgs nye bundplacering, når det handler om at skabe nye virksomheder. Men lige som Peter Wagner Mollerup mener han, at der gøres mange rigtige ting i Nyborg, for at skabe grobund for iværksætteri.

- Jeg tror det handler om at skabe mulighed for netværk og klynger, så iværksættere kan finde partnere at arbejde sammen med, siger Carsten Kudsk, der selv længe har haft fokus på at gøre Nyborg til et centrum for 3d-byggeri.

- Det er ikke positivt, at vi får sådan en bundplacering, men vi forsøger med kurser og arrangementer og det nye iværksætterhus på Lindholm, siger Carsten Kudsk.

Carsten Kudsk mener også, at Nyborg erhvervsmæssigt bør forsøge at skabe kontakter ikke bare på Fyn men også over broen til Vestsjælland - en strategi, Middelfart har succes med.

- Vi kan ikke være tilfredse med, at vi er en god kommune for pendlere. Vi skal kunne rumme det hele - også skabe nye virksomheder, siger Carsten Kudsk.

Carsten Kudsk mener, der skal dannes klynger og netværk for iværksættere. Arkivfoto: John Fredy.
Carsten Kudsk mener, der skal dannes klynger og netværk for iværksættere. Arkivfoto: John Fredy.

Nyborg-politikere efter bundplacering: Vi gør meget rigtigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce