Nyborg klar til at søge om optagelse på kulturarvliste

Museumsdirektør Erland Porsmose med sit nye værk om en vægtig periode i Nyborgs historie. Præsentantion af bogen "Konge af Luthers nåde" foregik i byrådssalen på Nyborg Rådhus, da slottet er lukket for restaurering. Foto: Niels Andreasen

Nyborg klar til at søge om optagelse på kulturarvliste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Netop som tredje bind i serien den historiske bogserie "Nyborg - Danmarks Riges Hjerte," blev præsenteret, åbner Kulturministeriet for nye ansøgninger til at blive kandidat til Unescos kulturarvliste. Nyborg er klar, lyder det fra museums- og kommunefolk.

Nyborg: Stort set i samme time, som det tredje bind i Østfyns Museers bogserie "Nyborg - Danmarks Riges Hjerte" fredag blev præsenteret i byrådssalen på Nyborg rådhus, offentliggjorde Slots- og Kulturstyrlesen ansøgningsfrist til blive kandidat til Unescos verdenskulturarvliste.

- Vi er klar til at skrive den ansøgning. Vi føler at være godt forberedte. Vi skal naturligvis have læst på, hvilke krav, der stilles, men jeg er sikker på, at vi har grundlaget på plads. Så gælder det naturligvis formuleringer, sagde bogens forfatter, museumsdirektør Erland Porsmose efter bogpræsentationen.

 

Konge af Luthers nåde
Bogen "Konge af Luthers nåde," skrevet af museumsdirkeøtr Erland Porsmose, Østfyns Museer, handler om reformationen og kampen om kongemagten i Danmark.Om bogen skriver udgiveren:

Fordrivelsen af Christian 2. fra Nordens trone i 1523 udløste årtiers kaos med borgerkrige og magtkampe mellem de to konkurrerende grene af kongeslægten. Frem til fredslutningen med kejserriget i 1544 havde Danmark-Norge ikke i Europas øjne en anerkendt legitim konge. Kampen om tronen udspillede sig netop i reformationsårene, og fra Wittenberg blandede Martin Luther sig aktivt i striden, først på den ene og siden på den anden side, og blev derved en vigtig brik i spillet om legitimiteten.

Det er i disse oprørte år, at Nyborg - Danmarks Riges Hjerte - blev udpeget som rigets officielle hovedstad, og Nyborg fik derfor en central rolle i begivenhederne. Efter fredsslutningen i 1544 investerede Christian 3. massivt i at opbygge og udsmykke sin hovedstad som et passende sæde for det protestantiske Europas mest magtfulde fyrste. Danmark var da i sandhed det eneste ene, rent lutherske kongerige, og herfra hentede den protestantiske revolution meget af sin styrke.

De to foregående bøger i serien er "Kongen kommer" og "Danmarksporten."

Folkeligt forankret

Noget af det afgørende for at komme i betragtning som verdenskulturarv er, at det historiske er forankret i et folkelige engagement. Det anser Østfyns Museers direktør er sikret gennem de mange frivillige, der i stor stil bidrager til de forskellige historiske aktiviteter, herunder det dagsaktulle julemarked.

- Når vi fejrer "Jul i den gamle kongeby" i dag, baserer det sig jo på, at Christian 3. holdt sine julefester på Nyborg Slot midt i fyrstens residensstad, sagde Porsmose ved forelæggelsen af bogen for de mange fremmødte i byrådssalen.

Skal-opgaven for ikke kun museumsfolkene, men også de embedsfolk, der på rådhuset er knyttet til Nyborgs kulturarvsatsning, får derfor i de kommende uger travlt med at udfærdige ansøgningen. Fristen for at aflevere ansøgningen 16. marts 2018.

Konge af Luthers nåde

Et af de vægtige bilag til ansøgningen vil være den netop udgivne bog med titlen "Konge af Luthers nåde." Her går Erland Porsmose i detaljer med den spegede magt- og trospolitiske periode i midten af 1500-tallet, der førte til Christian 3.'s gennemførelse af reformationen - ikke kun i Danmark, men i Norden.

Bogen handler også om, hvordan Christian 3. gjorde Nyborg til sin residensstad og dermed omdrejningspunktet for udbredelsen af den lutheranske trosretning. Forfatteren redegør også for, hvorfor Danmark og Norden den dag i dag er samfund med et flertal i befolkningerne, der er lutheranske. Det findes ingen andre steder i verden. Det noget helt særskilt dansk og nordisk, fastlog Porsmose ved bogforelæggelsen. 

Bogen kan købes på Østfyns Museer. De to andre bøger i serien er "Kongen kommer" og "Danmarksporten."

Nyborg klar til at søge om optagelse på kulturarvliste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce