Nyborg har fået en bager til den rene guldmedalje

Som bager skal man kunne multitaske. Ayla er lynhurtig og meget pertentlig med sine opgaver. Her ses hun i bageriet ved Gertz Bakery i Nyborg, hvor hun i tre år har været i lære. Foto: Emma Skjold Lindegaard

Nyborg har fået en bager til den rene guldmedalje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ayla Wulffsberg var sidst i juni oppe til sin svendeprøve som bager. Og ud over at bestå leverede bagersvenden så overbevisende en præstation, at hun blev belønnet med en guldmedalje.

Nyborg: En kransekagetop, et rugbrød, et fletbrød og en sammenlagt kage med pisket creme. Det var pensum for Ayla Wulffsberg, da hun i slutningen af juni var til den endelige eksamen som bagersvend.

Som udgangspunkt er målet bare at bestå, men for den 20-årige bagerlærling var eksamen meget mere end det.

- Jeg er så fandens perfektionistisk, og jeg ville bare gøre det helt perfekt, sagde hun efter eksamen på Kold College, hvor hun har taget sin uddannelse.

Og den unge bager leverede da også mere end det nødvendige. Faktisk præsterede hun så godt i både produktet, arbejdsmåden og kommunikationen, at det blev belønnet med en yderst sjælden guldmedalje, der er givet mindre end 20 gange nogensinde.

Kun to på Fyn har nogensinde modtaget en guldmedalje til deres svendeprøve i bager- og konditorfaget, men censorerne, de såkaldte skuemestre, var ikke i tvivl. Ayla Wulffsberg havde præsteret langt ud over det sædvanlige og forventelige - til stor overraskelse for modtageren selv.

- Det er surrealistisk at have vundet den. Men det er rigtig vigtigt for et job i fremtiden, og den giver mig mulighed for at være mere kræsen, forklarer hun, mens hun slår brød op i Gertz Bakery i Nyborg, hvor hun har været i lære de seneste tre år.

Mere om medaljerne
Medaljerne kan gives til helt særlige præstationer ved svendeprøven som bager og konditor. De gives af Det Faglige Fællesforbund og fagforeningen Bagere- og Konditormestre Danmark.For at modtage en medalje, skal man opnå toppoint i både den praktiske og skriftlige prøve, og det sker meget sjældent.

Inklusiv Ayla Wulffsborg har tre personer modtaget en guldmedalje på Fyn. I alt har knap 20 personer modtaget den prestigefyldte hæder i forbindelse med deres svendeprøve som konditor eller bager.

Man kan få en medalje af enten guld, sølv eller bronze og derefter hæderen "ros".

Sammen med guldmedaljen følger et gavekort på 10.000 kroner til et faglig formål - eksempelvis en rejse eller en videreuddannelse.

Kilde: Bagere- og Konditormestre Danmark

Chocolatier

Faktisk lå det slet ikke i kortene, at Ayla skulle bagervejen. Hun havde planer om at blive pædagog, men de kreative fingre eksperimenterede tit med kager derhjemme, og efter et år på efterskole vidste hun, at hun ville være konditor. Hun blev anbefalet at tage bageruddannelsen først - og nu kan hun endelig se konditordrømmen vente som kransekagefiguren oven på 3 år på bageruddannelsen.

- Det har været tre lange år, for jeg er ikke så interesseret i brød. Men det er meget godt at have, når jeg skal være konditor, forklarer hun samtidig med, at hun ruller, dypper, ruller og dypper i et imponerende tempo.

Jobbet som bager tiltaler med stor sandsynlighed de færreste. Ud af en varm dyne midt om natten, mange timer på flad fod, en bestemt tone i bageriet og multitasking på meget højt plan - men det passer Ayla Wulffsberg glimrende.

- Det der med at arbejde, når andre sover, det er rart. Også om søndagen, når man går hjem fra arbejde tidligt om morgenen, og alt er stille, det er skønt. Og så har jeg det bare bedst, når der ikke er for mange mennesker på en gang.

På den måde er den kommende konditor som skabt til jobbet, der kræver dyb koncentration og disciplin - noget guldmedaljen vidner om, at Ayla allerede besidder.

Medaljen bliver givet af fagforeningen BKD, Bager og Konditormestre i Danmark, og Det Faglige Fællesudvalg - og ud over anerkendelsen modtager man et legat på 10.000 kroner til videreuddannelse. Ayla Wulffsberg har allerede en ide om, hvad hun skal bruge pengene på.

- Jeg vil gerne bruge dem til min uddannelse som chocolatier, som er selvbetalt og koster 30.000 kroner. Den regner jeg med at tage efter konditoruddannelsen.

Selve svendeprøven består af både en skriftlig og en praktisk del, og for at få en guldmedalje, skal man levere toppræstationer i begge dele - og mere end det.

Nyborg har fået en bager til den rene guldmedalje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce