Nyborg gør klar til middelaldermarked uden slot

Torvet i Nyborg signalerede torsdag eftermiddag alt andet end middelalder, men de store maskiner var nødvendige for at gøre pladsen klar til weekendens ridderturnering. I baggrunden stod det stilladsindpakkede Nyborg Slot, som i år ikke rigtig er en del af Danehofmarkedet. Foto: Magnus Gersbo-Møller

Nyborg gør klar til middelaldermarked uden slot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om Nyborg Slot er under ombygning og derfor ikke med, fylder det alligevel meget på Danehofmarked 2018, fortæller Mathias Schmidt Tryggedsson fra Østfyns Museer.

Nyborg: Torsdag var et par af kommunens folk i færd med at sætte bannere op på gaderne i Nyborgs bymidte, mens borgmester Muhs på Facebook forevigede anstrengelserne for at gøre turneringspladsen på Torvet foran rådhuset klar til ridderkamp. Lastbil efter lastbil kørte grus ind på pladsen, og hele byen syntes i færd med at gøre klar til Danehofmarked.

Som en tavs tilskuer til arbejdet står Nyborg Slot i øjeblikket draperet i presenninger og træplader og tager sig ikke særlig middelalderligt ud. På grund af det store projekt, der skal omdanne slottet fra et koldt og lidet besøgt fortidslevn til en turistmagnet af rang, bliver slottet renoveret og forsynet med forskellige tilbygninger og åbner først igen i 2020.

At middelalderslottet fra 1193 har været ude af ligningen, har udgjort lidt af en udfordring for arrangørerne af Danehofmarkedet, der finder sted den 7. og 8. juli, og som hvert år tiltrækker tusindvis af besøgende. Alle kommer de for at opleve ridderturnering, guidede ture, historiske skuespil og handel i de mange boder og butikker.

- Det manglende slot har først og fremmest været en logistisk udfordring, fortæller Mathias Schmidt Tryggedsson, der er museumsinspektør ved Nyborg Slot og medkoordinator af Danehofmarked, som Østfyns Museer og Bureauet Nyborg arrangerer i fællesskab.

- Fordi hele området omkring slottet er byggeplads og derfor spærret af, giver det mindre plads til samme antal aktiviteter som tidligere år, forklarer han.

Mathias Schmidt Tryggedsson glæder sig imidlertid over, at slottet alligevel fylder meget på markedet.

- Det betyder øget opmærksomhed på slotsprojektet. Vi har en bod, hvor vi formidler projektet, og børn kan få lov at støbe munkesten, som dem slottet er bygget af; godt nok i mindre skala, og vi har også en guide, der tager folk med på tur rundt om slottet og fortæller om projektet og historien. Så alt i alt får slottet næsten mere opmærksomhed, end det plejer, fremhæver Mathias Schmidt Tryggedsson.

Danehofmarked i Nyborg
Den første weekend i juli har Nyborg Kommune og Østfyns Museer de sidste ni år genskabt en historisk tradition, der ellers har været glemt i mere end 600 år. Danehofmarkedet med middelaldermarked og ridderturnering foregår i hele den historiske bymidte mellem Nyborg Slot og Nyborg Kirke og iscenesætter det kongelige anlæg med turneringspladsen som naturligt omdrejningspunkt.

I de første år havde markedet forskellige navne, men fra 2010 blev det etableret som Danehofmarked, og fra 2012 kom ridderturneringen med.

Byens handlende og et væld af frivillige er med til at brede markedet ud over hele Nyborgs bymidte, og faktisk er der tre markeder i et: det historiske, det moderne og fødevaremarkedet i Korsgade.

Nyt og gammelt

Danehofmarkedet 2018 byder på både nye og gamle attraktioner. Omdrejningspunktet er ridderturneringerne, der finder sted begge markedsdage.

- Det er "hands on". Det er 18 hollandske riddere til hest, som kommer med autentiske rustninger og lanser på 3,8 meter. Det giver genlyd på hele pladsen, når de rammer hinanden. Der er to turneringer - med både lanser og køller, og de får point efter, hvor mange gange, de rammer modstanderne, fortæller museumsinspektøren.

I 2016 tiltrak markedet omkring 40.000 gæster, men også blandt aktørerne er Danehofmarkedet populært at leve sit indre middelaldermenneske ud på.

- Vi hører fra aktørerne og de optrædende, at Danehofmarkedet har et godt og solidt ry, fordi vi lægger meget vægt på at fortælle historien. Der har Nyborg også en legitim ret som gammel kongeby, siger Mathias Schmidt Tryggedsson.

Budgettet for markedet er på godt en halv million kroner, hvoraf Nyborg Kommune giver 392.000 kroner, og Østfyns Museer resten. I den forbindelse har Mathias Schmidt Tryggedsson en opfordring til markedsgæsterne.

- Giv en skilling til de skatteopkrævere, der går rundt. Markedet går lige i nul, og vi har brug for indtægterne. Man skal huske, at de penge, man lægger som gæst, får man igen næste år i form af nye oplevelser, understreger museumsinspektøren, der med glæde har bemærket, at folk er begyndt at bære de skattetegn, de har fået udleveret på tidligere års Danehofmarkeder.

- Det er fedt at mærke den lokale stolthed over markedet, siger han.

Nyborg gør klar til middelaldermarked uden slot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce