Nyborg går forrest på veteranpolitik

Den frivilligt drevne veterancafe holder til i kulturhuset Bastionen i Nyborg. Her kan krigsveteraner komme og snakke med hinanden. Arkivfoto

Nyborg går forrest på veteranpolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyborg Kommune er en af bare to kommuner på Fyn, der har en veterankoordinator, der skal hjælpe krigsveteraner med alt fra behandling og samtaler til økonomi og jobsøgning.

Nyborg: Tilbage i december 2016 vedtog Nyborg Kommune en fælles veteranpolitik, der har til formål at hjælpe krigsveteraner, der lider af PTSD, angst, depression og stress.

Fra 1. januar 2018 ansatte kommunen en veterankoordinator på fuld tid for at øge samarbejdet mellem praktiserende læger, Veterancentret og kommunen.

- Vi har som kommune valgt at sætte stærkt ind på det her område, fordi vi oplever en gruppe borgere, der har brug for ekstra opmærksomhed, forklarer formand for beskæftigelsesudvalget i Nyborg Kommune Vibeke Ejlertsen (S).

I 2010 kom regeringen på banen med en samlet veteranpolitik, der lagde en del af ansvaret for de danske krigsveteraner ud til regionerne og de enkelte kommuner. Her opfordrede man kommunerne til blandt andet at ansætte en veterankoordinator.

Noget 26 kommuner indtil videre har gjort - heriblandt Nyborg, som sammen med Odense er de eneste kommuner på Fyn.

- Det blev lagt ud til kommunerne selv at lave en veteranpolitik, og i den forbindelse blev jeg ansat som veterankoordinator - først på deltid og nu på fuld tid, forklarer Nyborg Kommunes veterankoordinator Eva Lunde Petersen og fortsætter:

- Og det er et enormt vigtigt led, der mangler i mange kommuner. Det synes jeg er synd, for der er stort behov for det. Også for pårørende, der ikke ved, hvor de skal få hjælp, tilføjer hun.

Politikken i Nyborg Kommune går blandt andet ud på at tilbyde krigsveteraner en helhedsorienteret udredning, individuel sagsbehandling og kontakt til andre organisationer, der kan hjælpe. Det glæder talsmand i veteranalliancen, Claus Stenberg, der selv er tidligere udsendt og står for den frivilligt drevne veterancafé i Nyborg.

Svært at finde dem

- Det er en stor udfordring for en kommune at stå med det her segment. Det er i det hele taget svært at finde dem, og derfor er det så vigtigt, at både de praktiserende læger og kommunen ved, hvad de skal gøre, når veteranerne faktisk søger hjælp, og det gør de i Nyborg. Jeg vil sige, at Nyborg er en af de tre kommuner i landet, der gør mest for krigsveteraner, lyder det fra talsmanden.

Ud over kommunens indsats er der mulighed for en gang hver anden uge at mødes i veterancafeen, der holder til på Bastionen i Nyborg. Her kan tidligere soldater mødes og snakke om løst, fast og ingenting.

- Veterancafeen er et frivilligt projekt, hvor det er vigtigt, at der er helt frie rammer. Dem, der kommer, skal ikke registreres eller udspørges - det er et frit forum, forklarer Claus Stenberg og bakkes op af Vibeke Ejlertsen, der netop peger på veterancafeen, som et vigtigt tiltag i forsøget på at bredde politikken ud.

- Udfordringen for os er, at vi ikke bare kan trykke på en knap, og så toner alle veteraner frem på en skærm. De skal komme selv, og derfor skal vores politik bredes ud i netværket. Det bliver den blandt andet i veterancafeen, siger hun og fortsætter:

- Mange af dem, vi er i kontakt med, har oplevet noget, ingen mennesker burde opleve. Derfor har de brug for støtte og struktur, når de endelig opsøger systemet, og det håber jeg, vores tilbud kan give dem, siger hun.

Nyborg går forrest på veteranpolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce