Nyborg-flygtnings budget: 2003 kroner til mad og alt det andet

I løbet af små tre timer ­skriver Mohamad Toftan­ (nummer 2 fra venstre) sin signatur syv gange: ­Anmeldelse af indrejse, ­ansøgning om integrationsydelse, lejekontrakt, indskudslån, boligstøtte, enkelt ydelse til betaling af husleje og fritagelse fra digital post.
Foto: Kim Rune

Nyborg-flygtnings budget: 2003 kroner til mad og alt det andet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Integrationsydelse kontra huslejen i Søndergade i Nyborg gør, at Mohamad Tofan får meget svært ved at få sit budget til at hænge sammen

Nyborg: - Men jeg kommer ikke til at bruge det?

- Du skal stadigvæk betale.

- Hvorfor?

- Du har wi-fi på din mobil.

- Men jeg skal nok lade være med at bruge tjenesten.

- Du skal stadigvæk betale.

Fire flygtninge kigger vantro rundt på hinanden, som om de bliver udsat for skjult kamera. En af dem er Mohamad Tofan. Den syriske mands øjne er opspilede og læberne adskilte.

Fyens Stiftstidende er taget med til orientering i Nyborg Socialafdeling den 2. december 2015, hvor fire nytilkomne prøver at forstå, hvorfor de skal betale 206 kroner om måneden i medielicens.

- Det burde have heddet stikkontaktsgebyr, siger sagsbehandler Crispin Lake igennem tolken for at få flygtningene til at forstå.

Mohamad Tofan sidder tavs med flere rynker i panden. Selv om den økonomiske gennemgang er gået stærkt, og kommunens sagsbehandlere har givet ham mange tal at holde styr på denne formiddag, har han fanget en ting: Der bliver ikke penge til så meget som en bøjet gaffel.

Umuligt budget

Den 31-årige syriske flygtning, som fik udleveret nøglerne til sin nye lejlighed i Søndergade i Nyborg dagen forinden, er den eneste af de fire nytilkomne, som allerede har fået permanent bolig.

Til gengæld bliver han også den med det laveste rådighedsbeløb. 2003 kroner har han tilbage hver måned, når han har betalt boligomkostninger og medielicens. De penge skal både dække mad og drikke, husholdningsartikler, tøj og sko, telefon, medicin, transport, forsikring og internet. Og det er umuligt, vurderer forbrugsøkonom Ann Lehmann Erichsen, som har kigget på hans budget.

- Det er knap nok til at dække de basale behov, siger hun.

Hvis Mohamad Tofan skal få økonomien til at hænge sammen, er han nødt til at fravælge internet og forsikring, mener Ann Lehmann Erichsen. Og så skal han ikke blive syg. Medicin er en udgift, som han ifølge forbrugsøkonomen kan få svært ved at få råd til.

Læs mere i avisen og på Mitfyn.dk, hvor økonomirådgiver, flygtningeeksperter og folketingspolitikere kommenterer Mohamad Tofans månedsbudget og konsekvenserne af det for den syriske flygtnings levevilkår.

Nyborg-flygtnings budget: 2003 kroner til mad og alt det andet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce